EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Cam kemik hastalığı

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Prş Tem 16, 2009 9:44 pm    Mesaj konusu: Cam kemik hastalığı Alıntıyla Cevap Gönder

Kendi yöntemiyle cam kemik hastalığından kurtuldu
16 Temmuz 2009

Doğuştan "cam kemik" hastası olan 18 yaşındaki Merve Güreşci'nin paraşütten etkilenerek geliştirdiği ve kendisine 16 yaşında ilk adımını attıran raylı sistem, diğer cam kemik hastalarına umut oldu.
Kemiklerinin kırılma tehlikesi nedeniyle ailesinin rüzgara bile çıkaramadığı cam çocuk Merve'nin kas ve kemiklerinin güçlenmesini sağlayan sistemi merak eden diğer cam çocukların telefonla sistemi sorduğu, bazı hasta yakınlarının eve gelerek sistem hakkında bilgi aldığı öğrenildi.
Yaklaşık 2 yıl önce, televizyonda paraşütle atlayanları izlerken benzer bir proje düşünen Merve, sistemi şöyle anlatı:
"Ayağa kalkamayacağım için önce yükselebilen, hareket edebilen bir koltuk yaptık. Ona bağlı, yüksekliği ayarlanabilir demirler üzerinde, belimde beni tutan bir kemerle egzersiz yapmaya başladım. Adım atma provaları yaptım. Boşlukta yürüyormuş gibiydi. Bir süre sonra kendimi hazır hissettiğimde demirleri aşağıya doğru biraz indirerek, ayağımı yere basmaya başladım. Belimdeki kemer düşme riskimi ortadan kaldırdığı için kendimi güvende hissediyordum. Bu sürede doktorlar kas ve kemiklerimin geliştiğini söyledi. 6-7 ay sonra tek başıma, yürüteçler yardımıyla adım attım."
Yaklaşık 10 yıldır ilaç ve fizik tedavisi gördüğünü, ayağa kalkacağına çok inandığını belirten Merve Güreşci, "Beni ayağa kaldıran, buna olan inancımdı" dedi.
Merve, bin liraya mal ettikleri sistem sayesinde kendi ihtiyaçlarını karşılamaya başladığını kaydederek, kırık tehlikesinin de devam ettiğini ifade etti.
Hastalığı nedeniyle 50'den fazla kırık yaşadığını, 11 defa kırık onarma ve kemik düzeltme operasyonu geçirdiğini kaydeden Merve, "Yılda iki defa ameliyat olduğum da oldu. Umutsuzluğa kapıldığım dönemler de oldu ama şimdi iyiyim. Telefon açıp sistemi soran, nasıl bir şey olduğunu görmeye gelenler var. Sistemi tavsiye ettiğim bir arkadaşım 7-8 ayda hareket edebilir duruma geldi. Bu beni çok mutlu ediyor."
Merve, sistemin patentini almayı düşünmediklerini, amacının her insanın yararlanması olduğunu belirtti.
Hastalığı nedeniyle eğitimden geri kalmak istemediğini ifade eden Merve, ailesinin de aynı şeyi istediği için zor şartlarda okula gitmesini sağladığını anlattı.
Yürüyemediği için okula zaman zaman annesinin sırtında, zaman zaman da tekerlekli sandalyede gittiğini söyleyen Merve, "Annem benimle yeniden okudu. Sırtında götürdüğü okulda yanımdan bir saniye bile ayrılmadı. Sınıfta oturdu, elim, ayağım, her şeyim oldu. Ben de onları mahcup etmedim. İlkokuldan bu yana derecelerim var. Bu sene liseden ikincilikle mezun oldum. Üniversitede matematik veya kimya okumak istiyorum" dedi.
Anne Yasemin Güreşci de kızlarını, zarar görmesinden korktukları için rüzgara bile çıkaramadıklarını vurgulayarak, onu bu halde görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Kızını kucağına korkuyla aldığını belirten anne Güreşci "Sürekli 'dikkat et' diyorduk. Şimdi 'dikkat' kelimesinden nefret ediyor. Azmi bize güç kattı. İlk adım atmaya çalıştığında yür ümeyi bilmiyordu. 16 yaşında yeniden doğdu sanki" diye konuştu.
Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli olan ve Merve'nin kontrollerini yürüten Çocuk Ortopedisi Uzmanı Dr. Fatih Sürenkök de şu açıklamayı yaptı:
"Merve, cam kemik hastalarımızdan ve beklenmedik bir şekilde yürüyebilen bir hastamız. Bu tür hastalarda yürüme olmadığından, yere temas olmadığından kemik erimesi var. Hareket etmediği için kasları zayıftı. Kemiklerinin gelişmesi de mümkün olmuyordu. Paraşüte benzeyen sistem onun ayakta durabilmesini sağladı. Adım atmaya başladı. Böylece kasları gelişti. Kemiklerin kırılma ihtimali azaldı."

netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com