EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Mihri Belli'nin hayatI belgesel oldu

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TARİHÎ HABERLER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Çrş Mar 11, 2009 12:16 am    Mesaj konusu: Mihri Belli'nin hayatI belgesel oldu Alıntıyla Cevap Gönder

Yunan iç savaşına, "Kapetan Kemal" adıyla katılan Türk Marksist Mihri Belli'nin hayatı belgesel oldu



09 Mart 2009 - Yunanistan'ın kanlı iç savaş yıllarında, hükümet ordularıyla dağlarda çarpışan Yunan gerillalarının silah arkadaşlarından biri olan, Türk solunun yaşayan efsane ismi Mihri Belli'nin yaşam öyküsü Selanik'te düzenlenen Belgesel Film Festivali'nde gösterime giriyor. Yunan yönetmen Fotos Lambrinou'nun "Yoldaş Kapetan Kemal" adı altında çektiği 52 dakikalık belgesel, 13-22 Mart tarihleri arasında seyirciyle buluşacak.

BATI TRAKYALI SOLCULAR
Sabah gazetesinin haberine göre; 2. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra 1947-49 yılları arasında patlak veren Yunan iç savaşında, Alman işgaline karşı verdikleri silahlı mücadelenin karşılığı olarak iktidarı ele geçirmeye çalışan Yunan Komünist Partisi'nin silahlı mücadele kolu olan ELAS örgütünün bir de "Osmanlı Tugayı" vardı. Yunan gerillalarla omuz omuza çarpışan bu tugay, Batı Trakyalı "solculardan" oluşuyordu. Başında da halis bir Türk olan Mihri Belli vardı. Belli'ye gerilla komutanlarına verilen "Kapetan" unvanına "Kemal" kod adı eşlik etti. Mihri Belli, kendisine "Kemal" kod adını veren kişinin Yunan iç savaşındaki en yakın silah arkadaşı olan Labro adlı Bursalı bir Rum olduğunu söylüyor.

İKİ YIL BOYUNCA SAVAŞTI
93 yaşındaki Belli'nin 61 yıl önce 32 yaşındayken Yunan iç savaşında Batı Trakya'nın Rodop Dağları'nda tam iki yıl savaşması; üstelik bu savaşlarda yaralanmasına rağmen Moskova'da tedavi gördükten sonra tekrar aynı saflara dönmesi Yunan yönetmen Lambrinou'ya ilham verdi ve 52 dakikalık belgesel doğdu. Selanikte "21. Yüzyıldan Görüntüler" adı altında gösterilecek olan belgesel geçen yıl eylül ayında Belli'nin 1937'de mezun olduğu şimdiki Boğaziçi Üniversitesi'nde gösterilmiş; bu filmi kendisi de bizzat izlemişti.

TÜRK VE POMAK TUGAYI
2. Dünya Savaşı'nda Alman işgaline karşı kanlı mücadeleler veren Yunan komünistleri (ELAS) savaştan sonra iktidarı ele geçirmeyi hedefliyordu. ELAS komutanları, Türkiye'den gelen "yoldaş" Belli'yi Batı Trakya'lı Türk ve Pomakların oluşturduğu tugayın başına getirecek ve bu tugaya "Osmanlı Tugayı" adı vereceklerdi. Belli, Yunan Komünist Partisi (KKE) tarafından hala "Kapetan Kemal" adıyla anılıyor.

MİHRİ BELLİ KİMDİR?
1916'da Silivri'de dünyaya gelen Mihri Belli, Marksist düşünceyle 1936'da iktisat okumaya gittiği Amerika'da tanıştı. Missisipi'de zenci hareketi içinde yer alan Belli, 1940'da Türkiye'ye dönerek illegal Türkiye Komünist Partisi'yle ilişki kurdu. 1944'de İlerici Gençler Birliği koğuşturmasında tutuklandı, iki yıl hapis yatıp 1946'da yurt dışına çıktı. Yunan içsavaşına gerilla olarak katıldı. 1950'de Türkiye'ye pasaportsuz girmekten, 1 yıl sonra TKP davasından tutuklandı ve 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Mart 1971 darbesinin ardından yurt dışına çıktı. 1974'te aftan sonra 1975'de Türkiye Emekçi Partisi'ni kurdu. 1979'da suikast sonucu yaralandı, 1981'de Ortadoğu'ya gidip 1992'de döndü. 1996'da ÖDP, 2002 de SDP kurucusu oldu. 2002 seçimlerine DEHAP'tan girdi. Toplam 11 yıl hapis, 18 sene zorunlu sürgün yaşadı.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TARİHÎ HABERLER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com