EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Barnabas incili

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> DÜNYA TARİHİ
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Prş Oca 22, 2009 12:50 am    Mesaj konusu: Barnabas incili Alıntıyla Cevap Gönder

Türkiye’de bulunan yaklaşık 1 500 yıllık İncil Hz.İsa’nın çarmığa gerilmediğini söylüyor
20 Şubat 2014



Türkiye’de bulunan yaklaşık 1 500 yıllık İncil Hz.İsa’nın çarmığa gerilmediğini söylüyor
Türkiye’de bulunan 1 500 yılı aşkın bir süre önce yazılmış olan İncil, Vatikan’da endişe yaratıyor.

Bu endişe bulunan İncil’in Hz.İsa’nın havarinden biri olan ve havari Paul ile seyahat eden Barnabas İncili’ni içermesinden kaynaklanıyor. Kitap 2 000 yılında bulunurken, şu an Ankara Etnografya Müzesi’nde gizli tutuluyor. Hz.İsa’nın dili olan Aramice lehçesi ile deri üzerine yazılan kitap sayfaları zamandan dolayı kararmış halde bulunuyor. Elde edilen bilgilere göre, uzmanlar kitabı inceleyerek onun orjinal olduğunu iddia ettiler.
Tahran dini yönetimi metnin Hz.İsa’nın çarmığa gerilmediğini ve Tanrı’nın oğlu olmadığını gösterdiğinde ısrar ediyor. Kitapta ayrıca Hz.İsa’nın çarmığa gerilme öncesinde hayatta olarak göğe yükseldiğini, onun yerine ise Judas Iscariot’un çarmığa gerildiğini yazıyor.
Vatikan kitabın açığa çıkarılmasından dolayı duyduğu endişeyi ifade ederek, Türk yetkililerden Katolik Kilisesi uzmanları ile beraber Katolik Kilisesi’nde içeriğinin incelenmesini istedi. İznik Katedrali’ndeki Katolik Kilisesi’nin İncil’in bir örneğini çıkardığı, Barnabas İncili dahil bazı yerleri ise kaldırmış olabileceğine inanılıyor.
http://turkish.ruvr.ru/news/2014_02_20/carmiga-gerilmemis-mi/

Barnabas İncili ve Veli Küçük
21 Ocak 2009 10:20Yıl 1981... Yer; Şırnak, Uludere mağarada bir incil bulunur... Ve anında Veli Küçük devreye girer... Bir de Ergenekon'la iç içe Türk Ortodoks Patrikanesi..

Aziz Üstel/Star

Barnabas İncili ve illa da Veli Küçük Paşa!

Yıl 1981...Yer Şırnak, Uludere!..Avdan dönen köylüler bir mağaraya giriyor.
Babat Aşiret Reisi Korucubaşı Hazım Babat’ın babası Ferhat Babat bir kitap buluyor bu mağarada. Kitap elden ele dolaşıyor. Derken dönemin Malatya Milletvekili Hakkı Şengüler’in eline geçiyor. Parşömene yazılmış. Hiçbir şey anlamayınca papazlar alıyor ele. Onlar da çözemiyor hangi dilde yazıldığını. Derken filolog Hamza Hocagil’e gidiyor kitap.

Hocagil Aramice dilini sular seller gibi biliyor. Yani Hz. İsa döneminde konuşulan dili! Kitap,Aramice yazılmış ve Süryabi alfebesi kullanılmış. Kitabın ilk sayfası şöyle başlıyor:

‘Ben Kıbrıslı Barnabius. Tespihe layık alemlerin rabbinden bir bütün olarak, Ruhu’l Kudüs’le Meşaha’ya vahyolunan tıpkı İsa’dan duyduğum gibi, sadakatle, 48 gök yılları sonunda, dördüncü nüsha olarak aynen yazıyorum!’

Hocagil, ‘Bu Kitap Barnabas İncili’ diyor!

Yani 2000 yıldır kaybolan Hz. İsa’nın katibi, Aziz Barnabas yazmış.

Hocagil, İncil’le ilgili şunları söylüyor: ‘Lût kavmiyle ilgili bazı uyarıcı bilgiler vardı. Ancak bir ayet dikkatimi çekti: ‘Bir Peygamber gelecek, ona tabi olanlar, dolgun başaklar (!) gibi büyüyüp gelişecek!’

Buraya kadar her şey iyi..

Hocagil, tam İncil’in tümünü çeviriye başlayacakken, Jandarma gelip el koyuyor kitaba. Tam iki yıl kilit altında kalıyor. Sonra Genelkurmay Özel Harp Dairesi gelip alıyor İncil’i Jandarma’dan.

Hocagil işin peşini bırakmıyor; 1986’da Turgut Özal’a gidiyor, anlatıyor olan biteni. Turgut Bey de, özel harpçi Orgeneral Sami Karamısır’a gönderiyor. ‘ Önce beni sorguya çektiler. Amacımın ne olduğunu sordular? Ben saedece çeviriyle ilgilendiğimi söyledim...’

Ve 1987 yılında Özel Harp Dairesi Başkanlığı’nın kapısını çalıyor. Sami Karamısır Paşa’yla Hayri Ündül Paşa’nın bilgileri kapsamında çeviriye oturuyor. Çeviri parasını Harp Akademileri Komutanı Nahit Şenoğul Paşa ödüyor. Ancak İncil’in 19 sayfasını inceleyebiliyor. ‘Başımda Özel Harp Dairesine bağlı subaylar var.’

Ve 19’uncu sayfadan sonra, çeviri bitti yapı paydos diyorlar... Diyenler!

Ancak İncil’in son sayfasına da göz atıyor Hocagil. Aziz Barnabas, İncil’i dört nüsha yazdığını, birinin İsrail’de, diğerinin Arabistan Yarımadası’nda üçüncüsünün ise Kuzey Irak’ta, Zaho taraflarında olduğu belirtilmiş. ‘Bu son sayfada Hz Davut’un kendi eliyle yazdığı Arapça Zebur ve Hazreti Harun’un bakır levhalara yazdığı On Emir’in de nerede olduğuna ilişkin bilgiler de vardı!’

Ve karşınızda Veli Küçük!

Hocagil anlatmayı sürdürüyor: ‘Hz Davut’un sarayında bulunan İncil’i de tercüme ettim. Bu tercümeyi, Almanca ve İngilizce olarak, Yunanistan’daki Markos Yayıncılık için yaptım. Genelkurmay’daki İncil’le İsrail’de bulduğumuzun tek farkı tefsirli oluşuydu. Barnabas, Uludere’de bulunan İncil’e bazı şerhler düşmüştü. Çeviri parası olarak 15.000 dolar aldım!’

Peki, Hocagil’i Markos Yayıncılık ile tanıştıran kim? Adını son günlerde sıkça duyduğumuz, Ergenekon soruşturmasının başlıca kişileriden Adem Taşdemir.

Taşdemir şimdilerin hahamı Tuncay Güney’le birlikte ‘cürüm işlemek için örgüt oluşturmak’ savıyla göz altına alınıp serbest bırakılmıştı. Dahası, Taşdemir, Veli Küçük Paşa’nın yaveriydi.’ Hamza Hocagil’in bir başka savıysa Barnabas İncili’nin hala Genelkurmay’da olduğu!

Bu işi daha iyi çözebilmek için Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi’ne bakacaksınız. Hani şu cemaati olmayan, garip yere!

Örneğin Romanya’da büyükelçi’ken Hamdullah Suphi Tanrıöver, bu ‘Patrikhane’ yaşasın, gelişip boy atsın diye, 1935’de, 70 kadar kızlı erkekli Hıristiyan gencini İstanbul’a getirir ve 1943’de bunların nüfus kağıtlarına Hıristiyan Türk Ortodoksu yazılır!

Ama başka kimse bu ‘Patrikhanenin kapısını çalmaz.’ Rum Ortodoks Patrikhanesi varken. Türk Ortodoks Patrikhanesi ne de mene bir gareabettir, bi düşünün hele! Hangi akıllara ziyan asarıdır ve de gelecekte başımıza ne işler açmıştır! Bu 70 Hıristiyan genç de, bir süre sıkılır, toptan Müslüman olur. Tanrıöver köpürür:’Benim yetmiş gencime sahip çıkamadınız! Müslümanlığın kitabında yetmiş kişi mi noksandı!!’ diye sinirlenir.

Bu Türk Ortodoks Patrikhanesi hala var tabi. Var da cemaati yok! Basın Sözcüsü Sevgi Erenol, ‘Ergenekon üyesi’ olmakla suçlanıp tutuklandı! Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Ermeni Sempozyumu’nu protesto edenler arasındaydı. Toprağı bol olsun, Hrant Dink’in 301’inci maddeden yargılandığı davaya da müdahil olmak istemişti.

Şimdi, bi yanda Barnabas İncili, öte yanda Veli Küçük Paşa’nın tercüme girişimleri. Ve de üçgenin öbür ucunu bağlayan, emniyet kayıtlarına göre ‘Ergenekon yapılanmasının merkez üssü olarak kullanıldığı’ öne sürülen tuhaf patrikhane. Gerisini siz düşünün...Benim başıma ağrılar girdi çünkü!

GENELKURMAY NEDEN SESSİZ

24 Ocak 2009 09:23
Barnabas İncili'nin orijinal nüshasının Genelkurmay'da saklı tutulduğu söyleniyor. Bilmiyorum, bu konuya açıklık getirilmesinin zamanı gelmiş midir? - Nuh Gönültaş'ın yazısı...

Halktan gizlenmesi gereken...

Barnabas İncili konusu son günlerde yine gündemde.


Konuyu önce Aziz Üstel gündeme getirdi. Ve Star Gazetesi'ndeki köşesinden "Barnabas İncili Genelkurmay'da mı?" sorusunu sordu. Her konuda sık sık açıklama yapmayı seven Genelkurmay bu soruya henüz yanıt vermedi. Aslında Genelkurmay'ın bu konudaki sessizliği uzun zamandır sürüyor.

Bu konuyu Aziz Üstel Aydoğan Vatandaş'ın "Apokrifal" adıyla yazdığı kitabından alıntı yaparak dile getiriyor. Ancak Apokrifal'den tek satır söz etmiyor. Apokrifal, Grekçe halktan gizlenmesi gereken anlamına geliyor. Aziz Üstel dün bu konuyu yeniden dile getirdi ve Vatandaş'ın kitabından yeni alıntılar yaparak Apokrifal'in hakkını teslim etti.

Şimdi...

Bu Barnabas İncili konusu Türkiye'de pek bilinmeyen bir konu. Bu incildeki bölümler Kuran'ın mesajı ile adeta örtüşüyor. Dahası Hocagil'in yaptığı tercümeye göre, 'Senden sonra bir peygamber gelecek, ona tabi olanlar, dolgun başaklar gibi olacak' ayetinden yola çıkarak' peygamber efendimize bir atıf olduğunu düşünüyor. Aydoğan Vatandaş, 1981 yılında o dönemde Hakkari sınırları içinde şimdiyse Şırnak sınırları içerisinde yer alan Uludere'de köylülerce bulunan Aramice İncil'in sır perdesini önce Araştırmacı yazar Müfid Yüksel sonra da İncil'i Özel Harp Dairesi'nin kontrolünde tercüme eden filolog Doç.Dr.Hamza Hocagil ile yaptığı söyleşilerle aralıyor ve kanımca yabancı dillere tercüme edilebilse uluslararası best seller olabilecek araştırma kitabına imza atıyor. Vatandaş Kıbrıslı arkeologlar Tuncer Bağışkan ve Andreas Folias ile de görüşerek son derece enteresan bazı bağlantılar yakalıyor.

Hocagil'in tercüme ettiği İncil şöyle başlıyor: "Ben Kıbrıslı Barnabius... Tespihe layık âlemlerin Rabbinden bir bütün olarak, Ruhu'l Kudüs'le Meşaha'ya vahyolunanı tıpkı İsa'dan duyduğum gibi, sadakatle, 48 gök yılları sonunda, dördüncü nüsha olarak aynen yazıyorum." Böyle bir İncil'in ortaya çıkmasının Hristiyan aleminde büyük dalgalanmalara yol açacağına kuşku yok. Peki bu İncil bulundu mu? Bulundu hem de Türkiye'de... Zaten Apokrifal de neredeyse bu buluntu etrafında gelişen olayları dile getiriyor. 1981'de Şırnak Uludere'de avdan dönen köylüler bir mağaraya giriyor.

Babat Aşiret Reisi Korucubaşı Hazım Babat'ın babası Ferhat Babat mağarada bir kitap buluyor. Parşömene yazılmış kitap Süryani alfabesiyle Aramice yazılmıştı. Karbon testinden sonra kitap rahmetli Turgut Özal'ın girişimleriyle Aramice uzmanı Doç. Hamza Hocagil tarafından Özel Harp Dairesi'nin kontrolünde tercüme edilmeye başlanır.

İncil'in son sayfasında Aziz Barnabas'ın söz konusu İncil'i dört nüsha olarak yazdığını fark eden tercüman, Nahit Şenoğul Paşa'nın yardımları ile bu kez diğer üç İncil'in peşine düşer. Ardından biri hariç diğer iki İncil de bulunur. İncillerden biri İsrail'de bulunur. İsrail'de bulunan İncil önce Vatikan'a satılmak istenir. Vatikan adına İncil ile ilgili görüşmelerde bulunan Kardinal Mario, "Açıklanamayan bir sebeple" hayatını kaybeder. Bir süre sonra, İncil bu kez bir yayınevi üzerinden Yunanistan'a satılır. Bu olayda Ergenekon örgütünün izlerine de rastlanır. Olay Kıbrıs'ta bulunan güvenlik güçlerinin 1996 yılında Aziz Barnabas'ın mezarını soymaları ile farklı bir boyut kazanır. Askerler mezardan ne almışlardır?

KKTC'de soygunu araştıran gazeteci Kutlu Adalı, aldığı tehditlerden kısa bir süre sonra öldürülür. Adalı öldürülmeden bir süre önce Abdullah Çatlı'nın Kıbrıs'a geldiği tespit edilir. Ergenekon örgütü bir numaralı şüphelidir. Aramice uzmanı Hamza Hocagil'in Genelkurmay Başkanlığı Özel Harp Dairesi'nde korunduğunu iddia ettiği nüshalar açıklanırsa, tarih yeniden yazılacaktır.

Bu konu çok önemli...

Barnabas İncili'nin orijinal nüshasının Genelkurmay'da saklı tutulduğu söyleniyor. Bilmiyorum, bu konuya açıklık getirilmesinin zamanı gelmiş midir?
Nuh Gönültaş - Bugün

Barnabas İncili'nin başına gelenler

Hakkari’de bir mağarada bulunan ve daha sonra ortadan kaybolan, izini sürenlerin de bir şekilde öldürüldüğü Barnabas İncil’i niçin sır gibi saklanıyor.27 Ocak 2009 00:05

Ülke TV'de Sıradışı programını sunan Turgay Güler bu gece kayıp Barnabas İncili’nin izini sürmeye devam ediyor.

İncil’in peşine düşen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı’yı kimler öldürdü. Veli Küçük’ün Barnabas İncili’ne tutkusu nereden geliyor? Sıradışı programı konuyu masaya yatırılıyor.

Programa Star Gazetesi yazarı Aziz Üstel ile Müfit Yüksel katıldı.

Aziz Üstel, olayla ilgili bilgilerini anlatırken bu konuyu 'Korku İmparatorlu'u ismi ile dile getirdi.

Üstel, Türkiye'de Turgut Özal'a ve Bülent Ecevit'e suiksat girişiminde bulunduğunu belirterek bu işe kim bulaşmışsa öldürüldüğünün altını çizdi. Barnabas İncili'nin peşine düşen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı'nın da öldüğünün altını çizdi.

Programa telefonla katılan Prof. Hamza Hocagil, 84'ün Mayıs ayında yarım sayfasını 1989'a a kadar 19 sayfasını tercüme ettim. Müfit Yüksel Beyin, İlkin mecmuasının Türkiye gazetesinde çıkan haberler üzerine açıklama istemişlerdi. Ben 84-89 arasında tercüme yaptım. Bu tercümeleri Genel Kurmay'a bağlı Özel Harp Dairesi'nden iki paşaya teslim ettim. Bana birer yaprak birer yaprak halinde vermişlerdi. Bana bu incili getireceğini söyleyen yayıncılar bir türlü kitabı getiremediler. Bana aynı kaynaktan 39 sayfa daha verdiler. Ancak hepsini tercüme edemedim. Ben bana verilen sayfaların arka sayfaları da verebilirmisiniz diye ricada bulundum. Bana ön arkalı 4 sayfa getirdiler. Ben bana gelen belgelerden bu incilin nerelerde bulunabileceğini öğrendim. Diğer incillerin nerede olduğu da yazılıyordu. Bu metin biri Golon Tepeleri'nde Davut Aleyhisselam'ın sarayında bulduk. Kazı heyetinde ben bir Alman ve bir de İsrailli vardı. O kadın Victoria Rabin ismini kullanıyordu ama ben onun isminin öyle olduğunu sanmıyorum.

O metni çıkardılar. orda başka şeyler de çıkardılar. 60 yaprak 120 sayfalık bir metin bulundu. Ben bunu tercüme edebileceğimi söyledim. Ama bana gelmedi. 3. Nushayı Kabarat'ta bulan kişi bu nüshayı satmak için bana teklif getirdi. Çin'den müşteri olduğunu söylediler. Ben satışa karşı çıktım.

Bana daha sonra 99-2000 yılında bir başka nüsha daha getirildi ve tercüme yapmam istendi. Bana getirilen nüshalar çok temiz halde idi. Ben aslını sordum. Aslını Vatikan'a sattıklarını söylediler. Ben orjinalini görmeden tercüme edemem dedim. Bundan 2 yıl sonra aslını getireceğiz dediler, O gelişte Mario diye bir kardinal de vardı. Ben neden almak istediklerini sordum. Bunu alıp Vatikan'da arşive koyacaklarını söylediler. Golan tepelerinde çıkan orjinal nüshayı gördüm, belli sayfalarının da tercümesine başladım. Bu kitabı da 1.5 milyon dolara satılacağını söylediler. Soyadı Taşdemir olan birisi Mario ile birlikte bunun satılacağını söylüyorlardı.

347 bin euro'ya bu incil satılıyor. Daha sonra ordan bu incil geri alınıyor. 1994 yılında onların istediği yerlerin tercümesini bitirdi. Kitap 120 sayfa ben 75 sayfanın tercümesini yaptım. Almanca ve İngilizce'ye çevirdim. Parayı elime alırım düşüncesindeydim. Ben tercümeden para almak istiyordum.

Ben paramı isteyince, Bana soyadı Taşdemir olan kişi bu işin içinde Tuğgeneral Veli Küçük var, bir daha para lafını etme dedi. Ben de ondan sonra Malatya'ya gittim. Malatya'ya gittikten sonra bilgisayardan aldığım çıktısını bahçeye gömdüm. Ben bunu tercüme ederken iki paşa benimle yanıma almayacaksın, kopya etmeyeceksin diye benden yazı almışlardı. Bundan korktuğum için cd ile birlikte çıktıları gömdüm.

2007'de Ramazan ayının ilk günlerinde beni iftara çağırdılar. Bana kitabı sordular, ben de haberim olmadığını söyledim. Ondan bir iki gün sonra yanıma gelenler oldu. Ben 2007'de bahçeden o metni çıkardım. Ben o metni Aydoğan vatandaşa götürecektim.

Üç ayrı metin var. 1. metin Karamısır paşada idi. İkinci metin sadece fotokopisi ve cd çıktısı vardı güvenilir değildi. Ben tercümesini yaptığım başka bir metin vardı. Karbon 14 yöntemi ile tercümesini yapalım. Orjinalleri aynı. Kitabın orjinali de ceylan derisi üzerine yazılmış bir metin. Ben bunun ciddi olarak tercüme edilmesini istiyordum. Ben çalışmaların noktalanmasından yanaydım. Eşimin rahatsızlığı yüzünden uzun süredir kitapla ilgili çalışma yapamıyordum. Bu yüzden de eleştiriliyordum. 25 Kasım'da Malatya'ya gidip bahçedeki nüshaları ve CD'yi çıkardım ve Diyarbakır'a gittim ordan da Mardin Midyat'a gittim. Midyat'a giderken askerler yolda durdurup arama yaptılar. Askerler çanta hakkında sorular sordular. Daha sonra başka aramalar daha yaptılar ama hep çantadaki yazılara takıldılar. Midyat Şenlikköy'e gittim. Gece 11'de kapı çalındı. Bana yine bu yazıları sordular. Ben de çekyatın üzerine bu yazıları yaymıştım. Beni aldılar, bütün yazıları da toplayıp yanlarına aldılar. Beni karakol karkol gezdirdiler.

Ben 3 gün ne çantama ne ilacıma ulaşabildim, daha sonra bana Gabrial Savcı'yı tanıyormusun diye sordular. Daha sonra beni alıp evime bıraktılar. Daha sonra Aydoğan Vatandaş'ı aradım Galiba senin tezin doğru beni perişan ettiler dedim. Bana bu arkadaş bu işin içinde örgütler, güçler var demişti.

Ben bu incille ilgilenmeye başladığım süre içinde en az 4-5 kez tehdit aldım. Yanıma biri geldiğinde hemen ya aileme ya da bana tehditler geliyordu.

Hocagil'in Jandarma Midyat'ta gözaltına alındığı zaman, Hocagil'in bütün kredi kartları ve hesapları gözden geçiriliyor. Barnabas İncil kitabı ne kadar eder

Aziz Üstel: Bazı incillerin ilk baskıları rakamlarla ifade edilemeycek kadar yüksektir. Bu kitap için bahsedilen 364 bin dolar gibi rakamlar çok komik rakamlar. Bu işin için de başka şeyler var.

Müfit Yüksel, Elde ingilizce tercümeleri bulunan Barnabas İnciller var. Burda Cebrail aracılığı ile indirilen incil var . Bir de Hazreti İsa'nın hayatını anlatan dökümanlar var. Burada Hazreti İsa'nın sözlerini içeren kitaplar İncil olarak kabul edildi. Esas Cebrail kanalı ile gelen İncil devre dışı bırakıldı. 1983 yılında bir aşiret reisi olan Timur Ağa, köpekleri mağaraya kaçıyor orda lahitlerle karşılaşıyor. Mumyalı bir ceset ve bu yazılar bulunuyor. 250 varaklık bir papirus bulunuyor. Dil Aramice alfabe süryanicedir. Bunun bir sayfası Hacagil'e veriliyor.

1984 yılında köylüler bunu İstanbul'a getirmek için yola çıktılar. Bunu tercüme edecekler ve müzeye verilecekti. Ancak yolda iken asker haber alıyor ve yolda yapılan baskında köylüler yakalandılar ve bu eser askerin eline geçti. Köylüler yargılandılar. Eser kayboldu. Daha sonra dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel'e konu iletildi. Güzel'in emri ile bazı adreslere gidildi ancak kitap bulunamadı. Ben konuyu Namık Kemal Zeybek'e de ilettim ancak ondan da bir cevap alamadım. Daha sonra Mesut Yılmaz hükümeti göreve geldi ve iş kaynadı gitti.

Şu anda İncil Önce Diyarbakır Sıkı Yönetim Komutanlığı kasasında, daha sonra Dil İstihbarat Okulu'nda şimdi de Genelkurmay'da olduğu belirtiliyor.

Barnabas İncili ortaya çıkarılsa bugün Hırıstiyan inancı tartışmaya açılır. Kiliseler bu kitaptan geçmişte haberi var

Kayıp İncil’in bir bölümünü tercüme eden Prof Hamza Hocagil, niçin soyadını değiştirmek zorunda kaldı.
Tehditler aldığı için bugüne kadar bir çok ev değiştiren Prof Hocagil, bu gece Sıradışı programında tüm bildiklerini anlattı.
Süryani Rahip Daniel Savcı’nın kaçırıldığı gün, Hocagil Midyat’ta ne arıyordu? Jandarma Hocagil’in niçin günlerce alıkoydu? Özal’ın öldürüldüğü iddialarıyla, Barnabas İncil’i arasında bir bağ var mı?
haber7

Kıbrıs'ta ele geçen İncil'e ne oldu ?
Aydoğan VATANDAŞ
ABD / Haber 7

8 Şubat 2009 Hürriyet Gazetesi’nde şöyle bir haber yayımlandı:

‘KKTC polisi 29 Ocak’ta otobüs terminalinde düzenlediği bir operasyonda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Sercan Çankaya ve Hilmi Höner’in çantasında Süryani alfabesiyle yazılı tarihi bir İncil ele geçirdi.

KKTC Eski Eserler İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun ön incelemesinde 3 milyon TL değer biçtiği İncil’in, iki bin yıllık olduğu tahmini yapıldı ve kaybolan dördüncü St. Barnabas İncil’i olabileceği belirtildi. Operasyonun devamında Ali Rıza Arıoğlu, Ömer Akın, Kenan Arslan, Barış Can, Özgür Uzundal, Uğur Özgürlü, Ali Çoban da gözaltına alındı.

Operasyonda Ali Çoban’ın garajında, 25 bin TL değerinde ana tanrıça ve 3 bin TL değerinde Hz. İsa kabartmalı kilit taşı da bulundu. Şüpheliler, yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Barnabas İncil’i, Hıristiyanlığın en tartışmalı konularından biri olarak kabul ediliyor. Hz. İsa döneminde yazılan tek İncil olduğuna inanılan ve ’Beşinci İncil’ de denilen Barnabas İncil’inde iddiaya göre, Hz. İsa’nın, "Tanrı’nın oğlu değil peygamber olduğu" yazıyor ve Hz. Muhammed’i müjdelediğine inanılıyor.

Yazar Aydoğan Vatandaş, bir süre önce "Apokrifal" adlı kitabında dört Barnabas İncili’nden birinin Kıbrıs’tan çalındığını ve Genelkurmay Başkanlığı’nın elinde olduğuna dair iddialara yer vermiş, konu bazı gazete ve televizyonlarda haber olmuştu.’

Türkiye’de maalesef bazı konularda haber takibi yeterince yapılamıyor. Bunun başlıca nedenleri arasında bazı spesifisik konularda yeterince uzman muhabir bulunmaması. Editör arkadaşlar da muhabirleri yeterince yönlendiremiyorlar.

Hürriyet Gazetesi iyi bir haber yakalamış ancak bir daha haberin devamını getirmemiş. Başka gazeteler de konuya ilgi göstermemiş. Oysa hiçbir şey, ama hiçbir şey, 1. yüzyıla ait olabilecek bir İncil metinden daha değerli olamaz bence. Çünkü bu, tarihsel İsa ile kurgusal İsa arasındaki 4 yüzyıllık boşluğu kapatabilir.

Bugün Hz. İsa’nın gerçekte yaşayıp yaşamadığı tartışmaları bile yapılırken, erken Hristiyanlığa ait böyle bir keşif Don Brown’un Davinci Code’undan daha mı değersiz? Belki inanmayacaksınız ama geçenlerde Pullitzer ödüllü bir gazeteciyle konuştum New York’ta, yakında kendisiyle yaptığım söyleşiyi de okuyacaksınız kısmetse. Bu konuyu maalesef anlayamadığını fark ettim.

Hürriyet’in bu haberinde küçük bazı maddi hatalar da vardı. Mesela, Apokrifal adlı kitabımda, Kıbrıs’ta değil Hakkari’de, 1981 yılında bulunan 1.yüzyıla ait Aramice İncil’in peşine düşmüştüm. Bu kitapta ilk defa Aziz Barnabas’ın bu İncil’i Arami dilinde 4 ayrı alfabeyle de yazdığı bilgisine de yer vermiştim.

Peki Kıbrıs’ta çalınan bir şey yok mu? Var elbette. Birincisi Aziz Barnabas’ın mezarı soyuldu 1996 senesinde. Ancak mezardan ne alındığı hala bir muamma olmaya devam ediyor. Kutlu Adalı’nın başına gelenleri de detaylarıyla (merhum) yazmıştım.

Barnabas’ın mezarının bulunduğunda göğsünün üzerinde bir İncil bulunduğu biliniyor. M.S. 478 yılında, Kıbrıs Piskoposu Anthemios’un çabalarıyla Barnabas’a ait kalıntılar bir harup ağacı altındaki Roma dönemine ait antik bir mezarda bulunmuştu.

Mezarda bulunan ceset kalıntılarının yanısıra orada Aziz Mathhias İncilinin de bulunduğu, bu İncil’in de, Anthemios’un beraberindeki görevli üç papazla birlikte, İstanbul’daki Aziz Stephen Kilisesi avlusunda, Bizans İmparatoru Zeno’ya hediye olarak verildiği biliniyor. Peki bu İncil’e ne oldu? Elbette kayıp.

Bu sorunun yanıtını da Kıbrıs Üniversitesi’nden Sanat Tarihçisi ve İlahiyatçı Andreas Foulias’a sormuştum. Andreas’ın verdiği cevaplar konuyu daha da ilginç hâle getiriyor. Şunları söylüyor Foulias:

‘St. Barnabas'ın göğsünde, Başpiskopos Anthemios tarafından bir İncil bulunduğu, bu İncil’in Matthias’a ait olduğu bunun da Bizans İmparatoru Zeno'na hediye edildiği ve İstanbul'daki Aziz Stephanos Kilisesi’ne konulduğu biliniyor. Söylendiğine göre İncil Frankların 1204 yılında İstanbul'u aldıkları bir sırada çalınmıştır. O günden bugüne kadar hakkında hiçbir bilgi edinilemedi.’

Peki, bu İncil kimindi? St. Barnabas'ın mı, yoksa Matthias’ın mı?

Bu konu son derece önemlidir. Demek ki, 1204 yılına kadar Aziz Barnabas tarafından kaleme alınan ancak Aziz Matthias’a ait olduğuna inanılan otantik, 1.yüzyıla ait bir İncil mevcuttu ve Aziz Stephanos Kilisesi’nde saklanıyordu. Ortadan kaldırılması ya da çalınmasının tek bir nedeni olabilirdi. O da şu an kabul edilen 4 kanonik İncil’den farklı olması!

Bu İncil de Aziz Barnabas'ın el yazısıyla yazılmıştı ve Mathias İncili’nden Barnabas tarafından kopya edilmişti.

Haberde Genelkurmay’da olduğu iddia edilen İncilin 1981 yılında Hakkari’de bulunan İncil olması gerekiyor, Kıbrıs’ta milattan sonra 478 yılında bulunan değil.

Şimdi gelelim Hürriyet’in haberinde geçen İncil’e. Evet, Kıbrıs’ta 29 Ocak 2009’da eski bir İncil’in bulunduğu kesin. Benim duyumlarım bu İncil’in şu anda Gazi Mağusa Adli Tıbbında olduğu yönünde. Sanırım Türkiye’den gelecek iki uzman bu konuyla ilgili rapor hazırlayacak, hazırlanan raporlardan çıkacak sonuca göre de işlem yapılacak. Şu anda yakalanan 4 kişiden biri tutuklu diğer üçü serbest.

Benim merak ettiğim, 1. yüzyıla ait olabilecek bir İncil’i anlayabilecek kaç tane uzmanımız var bizim? Hadi bir soru daha sorayım. Türkiye’de karbon testi yapabilecek bir labaratuarımız var mı?

Cevap maalesef hayır. Türkiye tarihi eser cenneti. Ancak Karbon testi yapabilecek tek bir labaratuara bile sahip değil.

Lütfen bu İncil meselesinde uzmanlığa ve bilimselliğe dikkat edilsin ve sonuçlar da mutlaka kamuoyuyla paylaşılsın.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> DÜNYA TARİHİ Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com