EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

TEHLİKELİ İLAÇLAR

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
admin
Site Admin


Kayıt: 31 Arl 2006
Mesajlar: 831
Konum: Belarus

MesajTarih: Pts Ksm 17, 2008 10:25 pm    Mesaj konusu: TEHLİKELİ İLAÇLAR Alıntıyla Cevap Gönder

Amerikan ilaç devine milyarlık ceza
12 NİSAN 2012



Amerikan ilaç devlerinden Johnson & Johnson şirketi bir tür sakinleştirici olan Risperdal ilacının riskleri konusunda doktor ve hastaları yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle 1 milyar doları aşkın cezaya çarptırıldı.
ABD'nin Arkansas eyelatindeki mahkemede jüri, Johnson & Johnson ile iştiraklerinden Janssen ilaç şirketinin Risperdal'in rakiplerinden daha etkili ve güvenli olduğunu iddia ederek, onay almadığı halde çocuk ve yaşlılar için de kullanılabileceğini belirterek yanlış ve yanıltıcı bilgi verdiğine hükmetti.
İlgili Haberler
Depresyon ilaçları düşmeye yol açıyor
Vioxx davasında uzlaşma: Merck 1 milyar dolar ödeyecek
Google ilaç reklamları yüzünden 500 milyon dolar ödeyecek
Devamı için tıklayın
İlgili Konular
Amerika Birleşik Devletleri, Sağlık, Şirket Haberleri
Bu nedenle şirketin 1,1 milyar dolar ödemesi istendi.
Johnson & Johnson yargılamanın yeniden yapılması talebinde bulundu, aksi halde kararı temyize götüreceğini açıkladı.
Şirket yetkilileri üç hafta süren duruşmalar sırasında "sorumlu şekilde hareket ettiklerine" ilişkin çok çeşitli kanıtlar sunduklarını vurguluyor.
Karar şirket hisselerinin değer kaybetmesine yol açtı.
Risperdal adlı antipsikotik ilaç şizofreni, bipolar bozukluk ve otizm hastalarındaki sinirlilik haline karşı kullanıyor.
Johnson & Johnson hakkında Risperdal'i yanlış yönlendirici şekilde pazarladığı iddiasıyla Arkansas dışında daha pek çok eyalette açılmış davalar var.
Şirket daha önce de bunların bazılarında suçlu bulundu ve para cezasına çarptırıldı. Ancak bunların hiç biri Arkansas'taki kadar yüklü değildi.
1994'te piyasaya sürülen Risperdal 'ikinci nesil bir antipsikotik' olarak tanımlanıyor.
Kopyalarının piyasaya sürülmesine dek, ilaç şirkete milyarlarca dolar kazandırdı.
Ancak Risperdal ve benzeri antipsikotik ilaçların yaşlı demans hastalarında felç ve ölüm riskini artırabildiği, kilo artışı ve diyabete yol açabildiği yolunda kaygılar var.
BBCT

AVASTİN ADLI KANSER İLACI PIHTI RİSKİNİ ARTTIRIYOR

ABD'de yapılan çalışmalarda, yaygın olarak kullanılan kanser ilacı Avastin'in kemoterapiye eklendiğinde damarlarda pıhtı oluşma riskini arttırdığı belirlendi ancak bu sonucun, hastaları ilacı almaktan vazgeçirmemesi gerektiği açıklandı.
Çalışmayla ilgili bir makale, ''Journal of the American Medical Association'' adlı bilimsel yayında yayımlandı. Çalışma, 15 klinikte, 8.000 hasta ile yapıldı.

Çalışmaya katılan bilim adamlarından olan, New York'taki Stony Brook Üniversitesi Kanser Merkezi'nden Dr. Shenhong Wu, ''çalışma, hastaların kemoterapi almaları sırasında Avastin'in ciddi bir risk yarattığını ortaya koydu'' dedi. Wu, bir çok kanser hastasında zaten pıhtı riskinin olduğunu, bu sorunun, ''toplardamar tromboembolizmi'' olarak bilindiğini belirtti. Wu, ''kemoterapi alan 100 hastadan yaklaşık 10'unda pıhtı oluşuyor. Kemoterapiye Avastin de eklendiğinde, pıhtı olan hasta sayısı 13'e çıkıyor'' dedi.

Wu, bu ilacın, zaten var olan bu sorunu arttırma riski olduğunu belirlediklerini kaydederek, hastaların buna rağmen ilacı kullanmaktan vazgeçmemeleri gerektiğini, bunun yerine doktorların ve hastaların pıhtılaşma sorununu iyi bir biçimde izlemelerinin yeterli olacağını belirtti.

haberler.com

Kalsiyum hapları için alarm sinyali

Kemik miktarındaki azalma ve kemik kırılganlığındaki artma ile seyreden, kemik erimesi hastalığının tedavisinde genellikle yaşlıların içtiği kalsiyum haplarının kalp krizi riskini artırabileceği bildirildi.
Amerikalı ve Yeni Zelandalı bilimadamları, 12 bin kişiyi kapsayan 11 araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi.

''İngiliz Tıp Dergisi''nde yayımlanan değerlendirmede, osteoropoz tedavisinde kalsiyumun yerinin tekrar gözden getirilmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Bilimadamları, kalsiyum haplarının kalp krizi riskini yüzde 25-30 artırdığını belirtti. Riskin, kişinin yaşı, cinsiyeti ve kalsiyum ilacının çeşidinden bağımsız olarak arttığı vurgulandı.

Araştırmacılar, kalsiyum bakımından zengin gıdaların yenebileceği önerisinde bulundu. haber7

ABD'deki ilaç skandalı Türkiye'ye de uzandı

15 Ağustos 2010 Pazar 14:15

WASHINGTON - - ABD'de ilaç üreticileri hakkında savcılar tarafından açılan soruşturma Türkiye'ye kadar uzandı. Ülkenin önde gelen ilaç üreticilerinin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu başka ülkelerde doktorlara rüşvet karşılığında ilaçlarını hasta reçetelerine yazdırdığı ortaya çıktı. Vatan gazetesinin haberine göre; skandalı soruşturan federal savcılar, bu ülkelerde insanların klinik deneyleri tamamlanmayan ilaçlarla kobay olarak kullanılmış olmasından endişe ediyor. New York Times'in haberine göre, bu üreticilerden biri ünlü ilaç devi Johnson&Johnson. Şirketin iki ülkede aynı şekilde doktorlara rüşvet vererek ilaçlarını ve cihazlarını reçetelere yazdırdığı belirlendi. Soruşturma kapsamında olan Medtronic de Türkiye, Yunanistan, Polonya, Almanya, Türkiye, İtalya ve Malezya'daki faaliyetleri konusunda Amerikan otoriteleriyle işbirliği yaptığını açıkladı. Başka bir tıbbi cihaz üreticisi Zimmer de yabancı ülkelerdeki faaliyetleri konusunda inceleme altına alındı.

KOBAY MI OLDULAR?

ABD'de ilaç şirketleri hakkındaki rüşvet suçlaması 2002 yılına kadar uzanıyor. İlk olarak Syncor isimli ilaç üreticisi suçlu bulunarak 2.5 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Geçen yılda Danimarkalı Nova Nordisk'in Irak hükümetine 1.4 milyon dolar rüşvet verdiği ortaya çıkmıştı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi verilerine göre 2008 yılında onay verilen ilaçların yüzde 80'den fazlasının klinik testleri Amerika dışındaki ülkelerde gerçekleştirildi. Federal savcılar da şimdi doktorlara yapılan ödemeler ile kilinik testler arasında bir bağ kurmaya çalışıyor. Eğer bu bağ kurulursa, yani doktorlara ödenern rüşvetin kilinik deneylere de yansıdığı ortaya çıkarsa, o ilaç hakkında yapılan klinik deneyler geçersiz sayılacak.

KLİNİK TESTLERİ GİZLENMİŞTİi

Geçen ay ilaç devi GlaxoSmithKline'ın, diyabet ilacı Avandia'nın kalp krizine neden olduğunu gösteren klinik deneylerini gizlediği ortaya çıkmış, haber tıp dünyasında büyük yankı bulmuştu. Bu ilacın kilink testlerinin de yurt dışında yaptığı ortaya çıkmıştı. netgazete

Felç eden bu ilaca dikkat!
Türkiye'de bir buçuk milyon zihinsel engelli bulunuyor. Çoğu evlerinde hapis. Zaten dışarı çıksalar da hayata karışamıyorlar16 Kasım 2008 Pazar 10:24
Türkiye'de bir buçuk milyon zihinsel engelli var. Diğer bir ifadeyle günde 76 çocuk, saatte üç çocuk zihinsel engelli olarak dünyaya geliyor ya da bebeklik döneminde geçirdiği özellikle ateşli hastalıklar nedeniyle zihinsel engelli oluyor.

Pamira Erdoğan yedi yaşına kadar sağlıklı bir çocuktu. Bale ve folklor yapıyordu. Bir gün ayağı burkuldu, doktor kas gevşetici verdi. Şu anda bile kullanılan bir kas gevşetici, çeyrek doz, dört gün boyunca kullanılınca Pamira'yı felç etti. Hastanelik oldu, ailesi düzelir derken beyin hasarı olduğunu öğrendiler. Anne Yasemen Erdoğan, "O günden sonra herkesi uyarıyoruz. Pamira'yı götürmediğimiz doktor kalmadı, İsviçre'de tedaviye götürdük, hep elimiz boş döndük. Öğrendik ki Avrupa'da bu ilacın çocuklara kullanımı yasakmış, ama hala Türkiye'de kullanılıyor" diyor. Pamira Erdoğan yedi yaşında, bir yaşındaki zekası ile hayata devam etmek zorunda kaldı. Şu anda ikinci sınıf öğrencisi... Ailesi bu ilaca karşı dava açmayı düşünmüş, ama sonraki yedi yıl Pamira'nın tedavisi için o kadar çaba sarf edip yorulmuşlar ki buna güçleri kalmamış...

Boncuk yuttu beyin hasarıyla şimdi spastik..

Eylül Aydoğan. Türkiye'de zihinsel engelli çocuklarla normal çocukların birlikte eğitim gördüğü tek okul olan Gökkuşağı İlkokulu 2A sınıfı öğrencilerinden. Doğduğunda her şey normaldi. Tam yürümeye çalıştığı ayları geliyordu, bir gece içinde spastik oldu. Diğer bir deyişle beyninin zedelenmesi sonucu şimdi kasları kasılıyor, hareket bozukluğu çekiyor ve bu da zeka seviyesini etkiliyor.

Eylül bir gece uykusunda kolunda takılı olan nazar boncuklu bileziğinin boncuğunu yutuyor. İşte o birkaç dakika içinde olan oluyor. Nefes alamıyor, boncuğu annesi çıkartıyor ama nefes alamadığı birkaç dakika beynine oksijen gitmesini engellediği için spastik oluyor. Şimdi yaşıtlarından biraz geri ama arkadaşları ile uyum içinde eğitim görmeye çalışıyor. Annesi Hayriye Aydoğan herkesi uyarıyor: "Benim çocuğumun başına gelmez demeyin, bu hastalık insanları bir anda etkiliyor, 'sonra geçer diyorsunuz' ama ciddi bir emek istiyor."

Havale geçirdi teşhis gecikti

Yunus Emre dört yaşında. Henüz yürüyemiyor, tuvaletini söyleyemiyor, anne babasını tanıyamıyor. Yedi aylıkken bir gece ateşi çıktı, havale geçirdi ve beyni hasar gördü. Havale Türkiye'de binlerce çocuğun beyin hasarı yaşamasına yol açıyor. Dört yaşında altı aylık bir bebek gibi kaldı. Beyin hasarı teşhisi ancak iki buçuk yaşında konulduğu için tedavisi gecikti. Ama Yunus Emre artık rehabilitasyona başladı. Yürüyemeden yüzmeyi öğrendi. Müzik eşliğinde havuzda hareketlerinde gelişme oldu, bu yıl sonunda tuvaletini söylemesi, anne-baba demesi ve acıktığında ne yemek istediği söylemesi bekleniyor.

Yanlış kullanılan soğuk algınlığı ilacı bile öldürüyor

Uzmanlar, yanlış kullanılan soğuk algınlığı ilaçlarının bazen ölümcül olabilen alerjilere, karaciğer, böbrek ve kalp-damar problemlerine, kan hücrelerinde düşmelere ve kanı fazla sulandırarak kanamalara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, başta enfeksiyonlar ve ağrılar başta olmak üzere hastalıkların tedavisini sağlayan en önemli maddeler olduğunu söyledi.
İlaçların tedavi edici özelliğinin yanı sıra bilinçsiz ve kontrolsüz kullanıldığında "ölümcül bir silah" olabileceğine dikkati çeken Şenol, "Düzgün olmayan ilaç kullanımları sonucunda ortaya çıkan ilaç yan etkileri, bugün dünyada önemli hastalıklar ve ölüm nedenleri arasındadır" dedi.
Şenol, yanlış ilaç kullanımının genellikle reçetelenmesi gerekmeyen "market ilaçları" olarak adlandırılan ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, nezle ilaçları ya da vitamin ve bitkisel kökenli takviyelerin fazla dozda ya da gereğinden uzun süre, birden fazla ilaçla birlikte, kalp, böbrek, karaciğer hastaları gibi olumsuz ilaç etkilerine duyarlı kişilerde kullanılması sonucu ortaya çıktığını bildirdi.
Bazı ilaçların, yiyecek ve içeceklerle de etkileştiğini ve bu nedenle yanlış kullanıma neden olduğunu vurgulayan Şenol, bir ilacı güvenli kullanabilmek için şu uyarılarda bulundu:
"Kullanılan ilacın adı, nasıl kullanıldığı ve ne dozda alınması gerektiği bilinmeli. Kullanılan ilaçların adları ve kullanılan doz, not edilerek listelenmeli. Yeni bir ilaca başlanacağında ya da bir sağlık kuruluşuna baş vurulacağında bu liste hekime gösterilmeli. İlaç, hekim tarafından ne şekilde öneriliyorsa öyle kullanılmalı. Kullanılan ilaçla ilgili akla takılan sorular sorulmalı ve ayrıntılı bilgi edinilmeli. Hekim dışında, bir başkasının kullandığı ve önerdiği ilaç kullanılmamalı. İşi biten ilaçlar imha edilmeli, başkalarının kullanamayacağı biçimde atılmalı. Özellikle şeker hastalığı olanlar, yüksek tansiyon hastaları, böbrek hastaları ilaç kullanımında çok dikkatli olmalı."
Şenol, ilaçların yan etkilerinin özellikle bazı yaş gruplarında ve kimi kronik hastalıklarda daha tehlikeli olduğunu belirterek, "5 yaş altı çocuklar, 65 üstü erişkinler, diyabet için insülin alanlar, epilepsi (sara) ilaçları kullananlar, digoksin gibi kalp ilaçları ve kanı sulandırıcı ilaçları kullananlar, narkotik analjezik denilen güçlü ağrı kesicileri alanlar ile aynı anda birden fazla sayıda ilaç kullananlar olumsuz etkilere daha duyarlıdır" diye konuştu.
Soğuk algınlığı nedeniyle başvurulan ilaçların, burun tıkanıklığını, ağrıları ve ateşi hafiflettiğini, ancak hastalık süresini kısaltmadığını ifade eden Şenol, "Yanlış kullanımları ise bazen ölümcül olabilen alerjilere, karaciğer, böbrek ve kalp-damar problemlerine, kan hücrelerimizde düşmelere ve kanı fazla sulandırarak kanamalara yol açabilir" uyarısında bulundu.
Şenol, FDA (Amerikan Gıda-İlaç Birliği) tarafından 4 yaş altı çocuklarda öksürük şuruplarının ve nezle ilaçlarının kullanımın ın yasaklandığını belirterek, 6 aydan küçük çocuklarda ise kullanılabilecek tek ateş düşürücü olarak "asetaminofen" önerildiğini söyledi.
Ateş düşürücülerin, damla, şurup ve tablet formlarına da dikkat edilmesi, 6 aydan küçük çocuklardaki damla formülünde, şuruptan çok daha fazla miktarda ilaç bulunduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Şenol, "Cerrahi bir girişim öncesi aspirin gibi kanı sulandıran ilaçlar ve bitkisel takviyeler kesilmeli, ameliyatı yapacak hekime kullanılan tüm ilaçların listesi bildirilmeli. Pek çok ilacın, zararlı etkilerinin giderilmesinde ve vücuttan atılmasında karaciğer en önemli organdır. Bu yüzden ilaç kullananlar, 3 kadehten fazla alkol kullanmamalı" dedi.
Şenol, kimi ilaçların da olası yan etkileri nedeniyle birlikte kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
-Soğuk algınlığı ve alerji tedavisinde kullanılan ilaçlar ve ö ksürük şurupları, alkol ve uyku verici ilaç veya bitkisel takviyelerle kullanılmamalı.
-Gut ve diyabet ilaçları, aspirin ile kullanılmamalı.
-Mide ağrısı ve bulantı, kusması olanlar, kabızlık giderici ilaçları kullanmamalı.
-Tansiyon, depresyon, kalp, guatr, diyabet ilaçları alanlar, prostat sorunları olanlar, burun açıcılar kullanmamalı.
-Tansiyonu yüksek olanlar ve tansiyon ilaçları alanlar, kanama problemi olanlar, karaciğer, böbrek hastası olanlar ağrı kesici kullanmamalı ya da hekim önerisi ile kullanmalı.
-Reçete edilen ilaçlar arasında en yanlış kullanılan ilaç grubu ise antibiyotiklerdir. Genellikle gerekmediği halde kullanılmaları hem bireysel hem toplumsal hasarlara neden olmaktadır. 30.01.2010 ANKARA netgazete

Antidepresanlar, karidesleri intihara sürükledi

21 Temmuz 2010 Genellikle antidepresanlarda kullanılan fluoksetin hidroklorür maddesinin karidesleri "intihara sürüklediği" ortaya çıktı.
İngiltere'deki Portsmouth Üniversitesi'nden bilim adamları, "echinogammarus marinus" türü karidesleri arıtma tesislerinin çıkışındaki sularda tespit edilen seviyede fluoksetin hidroklorüre maruz bıraktı.
Bilim adamları, korkak, meraklı, hareketli karideslerin bu maddeye maruz kaldıktan sonra inanılmaz derecede dikkatsiz davranmaya başladığına, bu "deliliğin" karidesleri kolayca av haline getirdiğine dikkati çekti.
"Aquatic Toxicology" dergisinde yayımlanan araştırmada, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da antidepresanların serotonin (mutluluk hormonu) salgısını düzenlediği ancak antidepresanların karideslerin "sorumsuz davranışlarını" artırdığı belirtildi.
Karideslerin, besin zincirinin önemli bir parçası olması nedeniyle model olarak seçildiğini açıklayan bilim adamları, fluoksetin hidroklorür maddesinin başka hayvanların da davranışlarını etkilediğini vurguladı.
Araştırma, Fransız "Le Point" dergisinde de yer alıyor netgazete

Bilim adamları: Uyku hapı, ölüm riskini artırıyor!

11 Eylül 2010 Kanadalı bilim adamları uyku ve sakinleştirici hapların ölüm riskini arttırdığını açıkladı. Vatan gazetesinde yer alan habere göre,Laval Üniversitesi Psikoloji bölümünün desteklediği 13 yıllık derin kapsamlı bir araştırma sakinleştirici hap kullanların ölüm riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Hapların insan vücudu üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu belirtilirken insanların tepki sürelerinin azaldığı ve koordinasyon yeteneklerinin ortadan kalktığı belirtildi. Vücutta yaşanan bu değişiklikler sebebiyle düşerek ölme ve kazaların arttığı açıklandı. Yaşları 18 ile 102 arasında değişen gönüllülerin katıldığı araştırmalar sonucunda ilaçların merkezi sinir sistemine büyük zarar verdiği ve intihar riskini arttırdığı belirtildi. Araştırmayı yürüten Genevieve Belleville “bu ilaçlar şeker değil, kişide ciddi hasara neden olabilir. Bu ilaçlar psikolojik terapiyle birlikte alınmalı” dedi.
KANADA - - Kanadalı bilim adamları uyku ve sakinleştirici hapların ölüm riskini arttırdığını açıkladı. Vatan gazetesinde yer alan habere göre,Laval Üniversitesi Psikoloji bölümünün desteklediği 13 yıllık derin kapsamlı bir araştırma sakinleştirici hap kullanların ölüm riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Hapların insan vücudu üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu belirtilirken insanların tepki sürelerinin azaldığı ve koordinasyon yeteneklerinin ortadan kalktığı belirtildi. Vücutta yaşanan bu değişiklikler sebebiyle düşerek ölme ve kazaların arttığı açıklandı. Yaşları 18 ile 102 arasında değişen gönüllülerin katıldığı araştırmalar sonucunda ilaçların merkezi sinir sistemine büyük zarar verdiği ve intihar riskini arttırdığı belirtildi. Araştırmayı yürüten Genevieve Belleville “bu ilaçlar şeker değil, kişide ciddi hasara neden olabilir. Bu ilaçlar psikolojik terapiyle birlikte alınmalı” dedi. netgazete

Gebelikte kullanılan ilaçlarda tehlike
11:43 - Uzmanlar, gebelik süresince hekim bilgisi olmadan ilaç kullanımından kaçınılması, parasetamol içerikli ağrı kesicilerin alınması, sentetik östrojenden uzak durulması, yüksek doz vitamin A, lityum, warfarin, fenitoin ve valproik asit içerikli ilaçların kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor. 06.10.2010 ANKARA netgazete


Parasetamol 'yavaş yavaş öldürebiliyor'
23 KASIM 2011

Uzmanlar, yaygın biçimde kullanılan ağrı kesici parasetamolün uzun süre gün aşırı kullanımının tehlikelerine dikkat çekti.

İskoçya'nın Edinburgh Üniversitesi doktorları, uzun vadede devamlı alınan parasetamolün aşırı doz etkisi yaparak ölüme yol açabildiğini söylüyor.
Üniversitenin araştırma ekibi, Edinburgh'daki hastanelerden birinde son zamanlarda bu duruma işaret eden 150'yi aşkın vaka tespit edildiğini açıkladı.
Dr. Kenneth Simpson, ''Bu kişiler intihar etmek amacıyla bir anda çok miktarda parasetamol almış kişiler değiller, ama az miktarda sürekli bu ilaçtan aldıkları için zaman içinde vücutlarına verdikleri hasar, aşırı dozun öldürücü etkilerine benziyor.'' dedi.
Doktorlar, yavaş ilerleyen aşırı doz vakalarını tespit etmenin zorluğua işaret ediyor.
Araştırma kapsamında, 1992-2008 yılları arasında Edinburgh Royal Infirmary hastanesine, parasetamolün neden olduğu karaciğer yetmezliğiyle kabul edilen 663 hastanın durumu incelendi.
Doktorlar, bu kişilerden 161'inin genellikle baş ya da mide ağrısı için sürekli parasetamole başvuran ve karaciğerlerine verdikleri zarar zaman içinde biriken hastalar olduğunu belirtiyor.
Aşırı dozda parasetamol beyne, böbreklere ve solunuma da zarar verebiliyor.
Dr. Simpson, tek bir seferde intihar amaçlı parasetamol alanlara kıyasla, yavaş yavaş biriken aşırı dozdan hastalanan kişileri kurtarmanın daha zor olduğunu söylüyor.
BBC

Öksürük Şurubundan 12 Kişi Öldü
28 Aralık 2012



Pakistan'da yüksek oranda alkol ihtiva eden öksürük şurubundan 12 kişi öldü.

Pakistan'ın Gujranvala ilinde içinde yüksek oranda alkol ihtiva eden öksürük şurubundan 12 kişi öldü.
İl Sağlık Müdürü Dr. Enver Amanullah, alkol içeren şurubun bazı alkol bağımlılarınca yüksek oranda tüketilmesi sonucu 12 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.
Amanullah, durumu kritik 10'dan fazla kişinin hastanede tedavi altında olduğunu belirtti.
Pakistan'ın Lahor kentinde geçen ay eczanelerde reçetesiz satılan öksürük şurubundan 16 kişinin ölmesi üzerine sağlık bakanlığı söz konusu ilacın toplatılmasına karar vermişti.
TRT

Sigara Bıraktıran İlaçta Yeni İddiaAmerika İlaç Dairesi açıkladı.
27 Aralık 2012

Amerika İlaç Dairesi, intihar eğilimi ve depresyon gibi yan etkileri olduğu öne sürülen sigara bırakma ilacı Champix ile ilgili yeni bir risk açıkladı: Kalp krizi. FDA, aralarında Türk hekimlerin de bulunduğu üyelerine e-mail göndererek Champix’de kalp krizi tehlikesi olduğunu bildirdi. SGK da ilaçla ilgili çalışmaları durdurdu.
Sigara bırakma ilacı ‘Cham-pix’in ortaya çıkan yeni yan etkileri tartışmaları beraberinde getirdi. Zaman gazetesinden Çağlar Avcı’nın haberine göre, iki hafta önce Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA), aralarında Türk kardiyolog ve aile hekimlerinin de bulunduğu üyelerine ilaçla ilgili uyarı e-maili atması, tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. FDA yazısında Champix’in ölümcül kalp krizi riskine sebep olduğuna dikkat çekti. Ürünle ilgili 2007 ve 2011’de farklı rahatsızlıkları tetiklediği için uyarı yapan daire, riskleri yenileyerek tekrarladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kutusu 190 lira olan ilacın ödeme kapsamına alınması için çalışma başlatmıştı. Ancak e-mail üzerine çalışmayı askıya aldı. Sağlık Bakanlığı da geçtiğimiz yıl 300 bine yakın sigara bırakma ilacı alıp poliklinikler vasıtasıyla vatandaşa ücretsiz vermişti. Özellikle bu kampanya, ilacın bilinirliğini çok artırdı. İlacın tehlikeleri, yan etkileriyle de sınırlı değil. Reçeteli ve doktor kontrolünde alınması gereken Champix, vatandaşa çok rahat satılıyor. Üretici firma Pfizer ise kendisini, “Araştırmalarımıza göre bu riskler yüksek değil” sözleriyle savunuyor.
FDA, 12 Aralık’ta yaptığı uyarıda ilacın felce de sebep olabileceğini duyurarak hastalara şu çağrıda bulundu: Göğüs ağrısı, nefes yetmezliği, yürürken baldırda ağrı, halsizlik, uyuşukluk ya da konuşma zorluğu gibi belirtiler karşısında uzmana başvurun.
FDA'nın Açıklaması Soru İşaretleri Yarattı
Daire, üretici firma Pfizer’in çalışmalarından da örnek vererek ilacı kullananlarda ölümle sonuçlanmayan kalp krizi ve inmenin görüldüğünü söyledi. Ancak bu risklerin istatistiksel olarak belirgin olmadığını belirterek kafalarda soru işaretleri bıraktı. Uzmanlar, FDA’nın bu uyarıyı daha sonra sıkıntı yaşamamak için yapmak zorunda olduğu görüşünde. Yine uzmanlara göre daire, Pfizer’i zor durumda bırakmamak için görülme sıklığının az olduğu bilgisini yer verdi.
Bu arada Pfizer, FDA’nın son açıklamasını rutin bir uygulama olarak değerlendirdi. Firma yetkililerine göre uyarı e-maili, daha önce yapılan bilgilendirmeyle ilgili bir güncelleme. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, Champix ile kardiyovasküler olaylar arasındaki ilişkiyi değerlendiriyor ve hekimleri konu hakkında bilgilendiriyor. Bu uyarılar, reçetelere de ekleniyor. Ayrıca FDA’nın açıklamaları doğrultusunda Pfizer de çalışmalar yapıyor.
Bazı Meslek Gruplarının Kullanması Yasak!
Champix, yetişkinlerin beyinlerindeki nikotin etkilerini bloke ederek sigarayı bırakmalarına yardımcı olan, reçeteyle verilen bir ilaç olarak tanımlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi, ilk olarak halkı Haziran 2011’de İlaç Güvenliği Haberleşmesi’nde kardiyovasküler yan etkilerinin artış gösterebileceği konusunda bilgilendirmişti.
Ürünün güvenliğinin tam tespit edilmesi için firma tarafından daha fazla test yapılmasını istemişti. Hastalara bu testin sonuçları hakkında açıklama yapılmasını talep etmişti. Aynı ilaçlarla ilgili 2007 yılında prospektüse intihar eğilimi, depresyon ve ajitasyon gibi ciddi psikiyatrik yan etkilere yol açabileceği uyarısı eklendi.
Doktor kontrolünde verilmesi gereken ilacı Amerika’da uzun yol şoförlerinin, pilotların ve bazı askeri personelin kullanması yasak.
TRT
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com