EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

EPDK'YA DiKKAT

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
admin
Site Admin


Kayıt: 31 Arl 2006
Mesajlar: 831
Konum: Belarus

MesajTarih: Cmt Ekm 11, 2008 12:27 am    Mesaj konusu: EPDK'YA DiKKAT Alıntıyla Cevap Gönder

25 Ocak 2010 09:36
EPDK'da 7'ler Skandalı

EPDK'da bir skandal daha patlak verdi. Skandal Maliye'nin raporuyla ortaya çıktı. Kurulun 7 yöneticisinin bilgileri pes dedirtti...
Maliye’nin, EPDK'nın faaliyetleri ile ilgili hazırladığı rapor, Ankara'ya bomba gibi düştü. EPDK'daki 7 üst düzey personelin, akaryakıt şirketi sahibi olduğu ortaya çıktı

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin, EPDK'nın faaliyetleri ile ilgili hazırladığı rapor, Maliye ile Enerji Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi. Devlet Denetleme Kurulu'nun talebi üzerine, EPDK'nın işlemlerini mercek altına alan Maliye, kurum içinde birçok usulsüz ve hatalı uygulama tespit etti. Maliye'nin tespit ettiği usulsüzlüklerin en ilginci ise EPDK'da görev yapan 7 üst düzey personelin, aynı zamanda "şirket sahibi" olması oldu.

RAPOR NİYE HAZIRLANDI?

Üst kurulların hesaplarını incelemeyen kontrolörlerin EPDK ile hazırladığı rapor, Ankara'da kurumlar arasında adeta savaşa neden oldu. Raporda, EPDK'nın işlemleri ile ilgili ağır eleştirilere ve tespitlere yer verilmesi EPDK'da büyük rahatsızlığa neden oldu.

KARARLARA GÖLGE DÜŞTÜ

Maliye'nin EPDK raporunda yer alan bazı çarpıcı iddialar şöyle: Rapora göre, dosyaların incelenmesi sırasında, kurumda petrol uzmanı olarak görev yapan T. A. B. adlı personelin akaryakıt bayiliği lisansının olduğu belirlendi. Bunun üzerine, tüm personelin şirket bilgileri, Maliye'nin kayıtlarında çapraz sorgulamaya tabi tutuldu. Yapılan sorgulamada, kurumda görevli 7 personelin, değişik alanlarda faaliyet gösteren şirketlerde ortak olduğu tespit edildi.

Raporda, kurul üyesi M.Y'nin, kurul üyeliğine atanmadan önce Türkiye'nin önde gelen bir akaryakıt şirketinde bordrolu avukat olarak çalıştığı da belirtilerek, bu durumun kurulun söz konusu akaryakıt şirketine ilişkin aldığı kararlara gölge düşürdüğü öne sürüldü. Raporda ayrıca, M.Y'nin üye olmadan önce bazı avukatlarla birlikte açtığı hukuk bürosunun halen Y’nin bordrolu olarak çalıştığı akaryakıt şirketine adına çalıştığına dikkat çekilerek, hukuk bürosunun EPDK aleyhine davalara girdiği de belirtildi.

741 milyonluk ceza kaldırılmış

Maliye'nin raporunda, EPDK'nın akaryakıt şirketleri ile ilgili kararına da ağır eleştiriler getirildi. Raporda, bir akaryakıt şirketi hakkında kesilen 741 milyon liralık para cezasının, hukuk müşavirliğinden şifahi olarak alınan görüş doğrultusunda kaldırıldığı belirtildi. Raporda, aynı konuda ise küçük akaryakıt şirketlerine ceza kesildiği hatırlatılarak bu işleme ilişkin soruşturma açılması gerektiği vurgulandı.

Haber: Hüseyin Özay/Star


Yine zam geldi! Benzin 4 liraya doğru gidiyor
18:30 - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 4-5 Ağustos'ta geçerli olmak üzere, akaryakıt bayi tavan fiyatlarını 95 oktan kurşunsuz benzinde 3 kuruş artırdı. Buna göre, 3,26 lira olan 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,29 liraya çıktı. Litre fiyatı 2,62 lira olan motorin ile 2,49 lira olan kırsal motorinin fiyatında değişikliğe gidilmedi. 03.08.2009 ANKARA
netgazete

Akaryakıtta kaos yaratacak hesaplar

EPDK'nın akaryakıt piyasalarındaki tavan fiyat uygulaması vatandaşın üzerine çöktü. Tavan fiyatla akaryakıtçıları aratır olan EPDK, bu işten kurtulmanın hesaplarını mı yapıyor?

01 Ağustos 2009 14:43

Hakan Göksel'in haberi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt piyasalarında aşırı fiyat dalgalanmalarına engellemek için 20 Haziran’da ‘tavan fiyatı’ uygulamasını başlatmıştı. Söz konusu uygulama ile akaryakıt sektörünün fiyatlar konusundaki tekeli ve keyfi tutumu engellenecek ve vatandaşın aleyhine yapılabilecek uygulamaların önüne geçilecekti.

Uygulamaya başından beri karşı çıkan akaryakıt sektörü, durumun sektörü çok zora sokacağını ve bu karlarla akaryakıt işini sürdüremeyecekleri uyarısında bulunmuş ve uygulamanın kaçak petrol satışlarını artıracağını görüşünü savunmuşlardı. EPDK, Akaryakıt sektörünün tüm karşı çıkmalarına rağmen, 20 gün süre vermişti. Söz konusu süre içerisinde olması gereken fiyat aralığından, 30-35 kuruş daha zamlı satış yapan akaryakıt sektörü EPDK’nın müdahalesi ile karşılaştı.

TAVAN 2 HAFTA ZOR DAYANDI

EPDK, tavan fiyatın 20 Haziran tarihinden itibaren başlamasıyla akaryakıt fiyatlarında tüketiciyi memnun eden yaklaşık 30 kuruşlara varan düşüşler gerçekleşmişti.

Akaryakıtçılar ve tüketici dernekleri ayrı ayrı fiyatların yüksek oluşunun petrole değil vergilere bağlı olduğunu iddia etmiş, 1,01 TL’ye mal olan petrole yüzde 236 oranında vergi uygulandığını açıklamışlardı.

EPDK, 20 Harizan’da uygulamaya koyduğu tavan fiyat uygulamasını iki aylık süre için deneyeceğini, uygulama başarılı olursa devam ettirileceğini açıklamıştı.

Başlangıçta tüm kesimlerce memnuniyet ile karşılanan –çünkü Türkiye dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkelerdendir- bu girişim sevinci kısa sürdü. Henüz 2 hafta geçmemişti ki EPDK benzin fiyatlarını artırmaya başladı.

İlk başta ufak tefek artışları kabullenen vatandaş, EPDK’nın 15 Temmuz’da ÖTV’den kaynaklanan fahiş zammına isyan etmişti. Bir anda 20 kuruşlara varan artışlar vatandaşı çileden çıkardı.

Sonra peşpeşe gelen zamlarla benzin fiyatları 20 Haziran 2009, tavan fiyatın uygulanmaya başladığı tarih öncesine yeniden yükseldi ve son yapılan zamla tavan fiyat öncesini de geçti.

Akaryakıt sektörünün zam yaptığı dönemde uyarıları ile sürekli gündeme gelen EPDK, kendi zamları sonrasında sessiz kalmayı tercih etti. EPDK’nın tavan fiyat uygulaması denemesi 25 Ağustos’ta sonra erecek bundan sonrası için nasıl bir yöntem izleneceği şimdiden merak konusu…

EPDK 'TAVAN'DAN ÇARK MI ETTİ?

Tavan fiyat uygulaması ile vatandaşın takdirlerini toplayan, EPDK’nın indirim sonrasındaki yaptığı zamların gerekçeleri merak konusu oldu. Bir aylık süreçte bütün tepki oklarını üzerine çeken EPDK için iki önemli iddia öne sürülüyor

EPDK’nın tavan fiyat uygulamasına geçmesiyle Petrol lobilerinin baskılarının arttığı birinci görüşe göre; vatandaşın tepkisini frenlemek için akaryakıt sektörü tavan fiyat uygulamasına sessiz kaldı fakat sonrasında yoğun lobilerle EPDK’ya baskı yapmaya başladı.

Yoğun baskılar altında kalan EPDK, fiyatlara zam yaparak, petrolü eski fiyatının da üzerine çıkardı. Uygulamadan bu yöntemle vazgeçmeyi istedi. Netice olarak da kamuoyunun tepkisini çeken zamlar, EPDK için vatandaşa, “Akaryakıtçıları aratır oldu” dedirtecek ve EPDK bu işten bu sayede kolayca vazgeçecek. Sorumluluğu ağır gelen bu durumdan kurtulmak için EPDK bu yolu bir çıkış olarak gördüğü iddialar arasında…

İkinci iddia ise küresel ekonomik kriz konusunda IMF ile görüşmelerini henüz sonlandıramayan hükümet kaynak yaratmak için diğer kalemlerde olduğu gibi akaryakıtta da vergi artışına gitmeyi planladı. Akaryakıtçıların kar marjından kısılan pay devletin kasasına yansıtıldı. (Bu konuyu destekleyen görüşü Köşe Yazarı Süleyman Yaşar 'petroldeki aradaki fiyat farkın devletin cebine gitmesi kötü mü?' sorusu üzerine bina ettiği görüşü ile durumu destekleyen yazılar yazmıştı.)

İKİ İHTİMALİN DE TEK KAYBEDENİ

Akaryakıt fiyatları konusunda yaklaşık 2 aydır sürdürülen bu tartışmaların sadece tek kaybedeni oldu. Yıllarca dünyanın en pahalı mazot ve benzini kullanan ülkelerden olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları her iki ihtimalde de kaybeden taraf oldu. Benzin zamlarının, vatandaşın cüzdanlarınaa yansımasının bir sonraki maaş günü olacağını bilen taraflar bu durumdan istifade ediyor...

Tavan fiyat uygulaması öncesinde akaryakıt firmalarının insafına bırakılan ve zamlar altında ezilen vatandaş, tavan fiyat uygulaması sonrasında sadece zamsız 2 hafta nefes alabildi. Sonrasında ise EPDK’nın üst üste zamlarıyla neye uğradığını şaşırdı.

ASIL OYUN BAŞKA MI?

Küresel krizin kendini tüm dünyada hissettirmesi ile 140’lı dolarlardan 50 dolarlara kadar düşen petrol fiyatları aynı düşüşü Türkiye’de göstermedi. Yaklaşık yüzde 50 düşüş gösteren petrol fiyatlarının Türkiye’deki pompa fiyatlarına yansıması kuruş kuruş oldu.

Vatandaş 50 dolarda seyreden petrolde ikinci bir şokla daha karşılaştı. Ham petroldeki her artış petrol fiyatlarına anında yansırken, indirimlerin yansıması ya gecikti ya da unutturuldu.

Yine akaryakıta yapılan zamlar bir dönem dolar kuru ile ilişkilendirilmişti. Şimdi dolar kuru 1,47’ler seviyesine inmesine rağmen petrol fiyatlara indirim olarak hiçbir katkısı olmadı…

Tamamen özelleşen ve tekelleşen petrol şirketleri bir alışkanlığı da piyasalara kazandırdı. Petrolün varil fiyatı 140 dolarken satıldığı fiyat 50 dolara düştüğünde aynı kaldı. Artışlar hiç stok yokmuş ve her gün yeniden petrol ithal ediliyorcasına anlık yapıldı. Düşüşler ise zamana yayıldı. Bügün 3,26 TL olan benzinin varil fiyatı 50 dolardan 140 dolarlara yeniden çıktığında yaşanan durum tam kaos yaratabilir…


Etiketler: akaryakıt taban fiyat petrol

Haber 7



YARIN EPDK'YA DİKKAT
12 Mart 2009 08:06EPDK'nın yarınki toplantısında "milyar dolarlık" cezalar kapatılabilir...

TÜBİTAK; geçtiğimiz yıl EPDK tarafından alınan akaryakıt numunelerinde, başta Doğan’a ait Petrol Ofisi olmak üzere birçok firmanın ulusal marker değerlerinin altında ve kaçak akaryakıt kullandığını tespit etmişti.

Özellikle Petrol Ofisi'nin sahibi Doğan Grubu'nun TÜBİTAK’a yönelik ‘Darwin’ kampanyasının arkasında Tüpraş, Petrol Ofisi, Shell ve Opet gibi büyük firmaların kaçak akaryakıt kullandığının TÜBİTAK tarafından ortaya çıkarılmasının rol oynadığı iddia edildi.

TÜBİTAK, PETROL OFİSİ’NİN KAÇAKÇILIĞINI TESPİT ETTİ
Bilindiği gibi, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından akaryakıt istasyonlarından alınan numuneler TÜBİTAK tarafından inceleniyor. TÜBİTAK, geçtiğimiz yıl EPDK tarafından alınan akaryakıt numunelerinde başta Aydın Doğan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Petrol Ofisi olmak üzere birçok firmanın kaçak akaryakıt kullandığını tespit etti. Ancak TÜBİTAK’ın raporları doğrultusunda EPDK’nın ceza kesmesi gereken Petrol Ofisi ve diğer büyük firmalarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.

TÜBİTAK İNCELİYOR, EPDK İSTEDİĞİNE CEZA VERİYOR
Akaryakıt istasyonlarında satılan benzinin EPDK tarafından belirlenen kalite standartlarına uygunluğunun (ulusal marker) TÜBİTAK tarafından incelendiği ve bu incelemeler sonucunda bazı firmaların kaçak akaryakıt kullandığı ortaya çıkarılırken, sadece küçük firmalara ceza kesilmesi dikkat çekiyor. TÜBİTAK’ın incelemeleri sonucunda aralarında Petrol Ofisi, Tüpraş, Shell ve Opet’in de bulunduğu büyük firmaların kaçak akaryakıt kullandığının tespit edilmesine rağmen, EPDK sadece küçük firmalara cezai işlem uyguladı.

SADECE KÜÇÜK FİRMALAR İŞLEME KONULDU
Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda 25-28 Mart 2008 tarihleri arasında yapılan denetimler sonucunda ulusal marker (EPDK’nın belirlediği kalite standardına uygunluk) içermeyen, kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen başta Tüpraş, Petrol Ofisi, Opet, Shell ve bazı küçük firmalara cezai işlem uygulanmasına yönelik raporlar, EPDK’nın gündemine alındı, ancak TÜBİTAK’ın hazırladığı bu raporlardan sadece üç küçük firmayla ilgili olanları işleme konuldu.

BÜYÜK FİRMALAR İÇİN TÜBİTAK RAPORU KABUL EDİLMEDİ
EPDK, kaçak akaryakıt kullandığı TÜBİTAK tarafından belirlenen firmalardan sadece Enerji Petrol Ürünleri Pazarlama Anonim Şirketi ile Termopet Akaryakıt Nakliyat ve Ticaret Ltd. Şti firmalarına Aralık 2008’de 600 bin TL para cezası, Siyam Petrolcülük San. ve Tic. A.Ş’ye de teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmalinden dolayı 250 bin TL para cezası kesti. Aynı denetimler sonucu alınan numunelerin TÜBİTAK tarafından incelenmesi sonucu, Petrol Ofisi, Shell, Opet ve Tüpraş gibi firmaların da kaçak akaryakıt kullandığı tespit edildi, ancak bu firmalara cezai işlem uygulaması EPDK tarafından “Detaylı çalışma yapma” gerekçesiyle geri çekildi.

TÜBİTAK’IN BİLİMSELLİĞİNİ TARTIŞMA KONUSU YAPTI
EPDK, bugüne kadar yapılan analizler sonucu küçük bayilere ceza uygulanmasında TÜBİTAK’ın incelemelerini bilimsel rapor olarak kabul ederken, büyük firmalar için TÜBİTAK’ın hazırladığı raporların bilimselliğini tartışma konusu yapması ise dikkat çekiyor.

YARIN TOPLANIYORLAR
Öte yandan kendilerine haksızlık yapıldığını öne süren akaryakıt dağıtıcı dernekleri yarın EPDK ve TÜBİTAK yetkilileriyle bir araya geliyor. TÜBİTAK’ın raporlarına rağmen EPDK’nın büyük firmalara cezai işlem uygulamasından kaçındığını iddia eden küçük firmaların, toplantıda bu konudaki sorunlarını dile getirmesi bekleniyor.

EPDK YETKİLİLERİ BÜYÜK FİRMALARDA ÇALIŞTI
Bu arada, Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonuyla EPDK Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından kesilen cezaların büyük firmalara uygulanmaması, EPDK Başkanı ve üyelerinin daha önce bu büyük firmalarda çalışmasına bağlanıyor.
aktifhaber

Aydın Doğan'ın maskesi fena düştü

12 Kasım 2008 18:02
Fiyatı 140'tan, 58 dolara inen petroldeki indirimi 'zoraki' tüketiciye yansıtan Akaryakıt şirketleri; kurdukları kartelle vatandaşı nasıl sögüşledi? Dünyada petrol fiyatları yarı yarıya düşerken Türkiye'de bu oranın litrede 7-8 kuruş düşmesi tartışma başlattı.

Fatih Altaylı bunun tek sebebinin eski patronu Aydın Doğan olduğunu yazdı. Aydın Doğan'ın her girdiği sektörde kartel oluşturduğunu ileri süren Altaylı, akaryakıt vurgunu ile alakalı çok çarpıcı iddialarda bulundu.

Türkiye'nin en büyük petrol dağtım şirketi Petrol Ofisi'nn sahibi olan Doğan'ın vergi kaçakçılığından dolayı uğradığı zararı kapatmak için, kar oranlarını yukarı çektiğini belirten Altaylı, Habertürk'deki yazısında bunun diğer akaryakıt dağıtım şirketlerinin de işine geldiğini söyledi.

ZAM GELDİKÇE VURGUN PERDELENDİ

Peki Aydın Doğan tüm bu vurgunu yaparken foyası nasıl ortaya çıkmadı? Dünya genelinde 2005'in sonrlarından itibaren hızla artan petrol fiyatlarında dolayı, Aydın Doğan'ın başlattığı kar oranı yükseltme vurgununu perdelendi. Ancak küresel krizle birlikte petrol fiyatlarının hızla düşmesi 'büyük tezgah' ortaya çıktı.

Bu düşüşün her nedense pompalara, yani tüketiciye yansımadığına dikkat çeken Fatih Altaylı, tüketicinin “Bizi kim dolandırıyor?” diye sorduğunu, eğer bu vurgunu Aydın Doğan'ın Petrol Ofisi ve diğer akaryakıt firmaları yapıyorsa bunun sorumlusunun da hükümet ve EPDK olduğuna dikkat çekti.

(Haber 7)



AKARYAKIT FİYATI NEDEN DÜŞMÜYOR?

10 Ekim 2008 22:38
Petrol fiyatları son 3 ayda yüzde 40 geriledi. Ancak bu gerileme otomatik fiyatlandırmaya yansımıyor
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, petrol fiyatlarının son 3 ayda yüzde 40 oranında düştüğünü

belirterek, mazot fiyatının da aynı oranda düşürülmesini istedi.

Kiraz, yaptığı yazılı açıklamada, ham petrolün varil fiyatının son 3 ayda

yaklaşık yüzde 40 azaldığını ve 147 dolardan 90 doların altına düştüğünü ifade

etti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak akaryakıt pompa çıkış

fiyatlarının da yüzde 40 düşmesi gerektiğini öne süren Kiraz, şunları kaydetti:

"Petrol fiyatları yükseldiğinde artış oranları haftalık pompa satış

fiyatlarına yansırken, fiyatlar düştüğünde neden yansıtılmıyor? Fiyatlar aynı,

ÖTV ve KDV aynı. O halde yüzde 40, yani 60 dolarlık fark neden tedarikçi, anabayi

ve bayilere bırakılıyor?

Dünyada en pahalı yakıtı Türkiye kullanıyor. Çiftçimiz de dünyanın en

pahalı mazotunu kullanıyor. Bu durumda diğer ülke çiftçileriyle nasıl rekabet

edebilirler? Fiyatların yüzde 40 düşürülmesi gerekirken aynı kalması, çiftçiye

mazot girdisinde artı maliyet olarak yansıyor. Bu haksızlık ortadan

kaldırılmalıdır. Akaryakıt fiyatlarının, özellikle çiftçimiz için mazot fiyatının

hemen normal değerine indirilmesini, yani yüzde 40 daha düşürülmesini istiyoruz.

Türk çiftçisi, mazotun litresini 3 YTL yerine 2,5 YTL’ye kullanmalı."

DÜŞÜŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

Petrol fiyatları dünyadaki finansal kriz ve resesyon beklentileri nedeniyle geriliyior. Petrolün varil fiyatı bugün de 83 doların altına gerileyerek son bir yılın en düşük rakamına ulaştı.

Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle acil toplanma kararı alan OPEC acil bir toplantı yaparak finansal mali krizin sektöre etkilerini ele almıştı.

Yurtdışı uzmanlar Haziran'dan bu yana yaklaşık yüzde 45 oranında gerileyen petrol fiyatlarının 60 dolara kadar inebileceğini belirtiyor.

haber10

20 akaryakıt şirketine 12 milyon lira ceza kesildi

16 Nisan 2009 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 20'nin üzerinde akaryakıt dağıtım şirketine yeterli seviyede ulusal marker bulundurmadığı gerekçesiyle ceza kesti.
Edinilen bilgiye göre, EPDK, 20'nin üzerindeki şirketin her birine yaklaşık 600 bin lira olmak üzere toplam 12 milyon liraya yakın idari para cezası uygulanmasına karar vererek, şirketlere tebligat yaptı.
EPDK, Mart ayında dağıtım şirketlerinin depolarında ve TÜPRAŞ rafinelerinde denetimler gerçekleştirmişti.

netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com