EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

ASKERİ YARGIDAN SİVİL YARGIYI UTANDIRACAK KARARLAR

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Çrş Ekm 07, 2009 8:14 pm    Mesaj konusu: ASKERİ YARGIDAN SİVİL YARGIYI UTANDIRACAK KARARLAR Alıntıyla Cevap Gönder

Şemdinli sanıkları sivil mahkemeye!
18 Şubat 2011
Askeri Yargıtay, 2005'de Şemdinli'deki kitap evinin bombalanması olayına karışan biri sivil iki askerin sivil mahkemede yargılanması gerektiği kararını verdi.

Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te meydana gelen olayda Umut Kitabevi bombalanması sonucu 2 kişi hayatını kaybetmiş, ikisi astsubay biri itirafçı üç kişi tutuklanmıştı.
Bu olaydan sonra dönemin dönemin Karakuvvetleri Komutanı Başkanı Yaşar Büyükanıt hakkında Van Savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından bir iddianame hazırlanmış fakat Sarıkaya'nın iddianamesi kabul edilmediği gibi meslekten de men edilmişti.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'i öncelikle çete kurma suçundan bir yıl 11 ay 10'ar gün hapse mahkûm etmiş, mahkeme, ardından sanıkları Mehmet Zahir Korkmaz'ı öldürmekten 25'er yıl, Seferi Yılmaz'ı öldürmeye teşebbüsten 12'şer yıl, Metin Korkmaz'ı yaralama suçundan 6'şar ay hapis cezasına çarptırmıştı.

İYİ ÇOCUKLAR: Dönemin Karakuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, eyleme karışan astsubaylar için "tanırım iyi çocuklardır" ifadesini kullanarak daha sonra sivil mahkemede kasten adam öldürmekten dolayı hapis cezası alan zanlılara referans olmuştu.

Daha sonra sanıkların temyiz başvrusu üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi görevsizlik kararı vererek dosyayı terör, örgüt ve devletin birliğini bozmaya yönelik eylem davalarına bakan Yargıtay 9. Daire'ye göndermişti. 9. Ceza Dairesi kararı eksik soruşturma gerekçesiyle bozarak sanıkların eylemini "terörle mücadele görevleri kapsamında" görmüş, yargılamanın askeri mahkemede yapılmasını istemişti.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı askeri mahkemeye göndermeyince hâkim hakkında inceleme başlatılmış, 14 Aralık 2007 tarihinde, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmalarında, tutuklu astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş tahliye edilmişti.

BAYKAL'IN TAVRI: Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Van Savcılığı'nın Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırladığı iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın suçlanmasını Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı "darbe girişimi" ve yargının bu girişime "alet edilmesi" olarak nitelendirmişti.

Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi de, bombalamanın ardından toplanan halkın üzerine ateş ederek bir kişiyi öldürmek ve beş kişiyi de yaralamaktan 68 gün tutuklu kalan uzman çavuş Tanju Çavuş'u, "tutuklu kaldığı süre, suçun vasıf mahiyeti, ceza miktarı ve sabit ikametgâhının bulunduğu" gerekçesiyle tahliye etmişti.

Haber 7

3 Generelin İtirazına Red Gerekçesi
03 Aralık 2010

AYİM üç generalin açığa alınma işleminin yürütmesinin durdurulması isteminin reddine ilişkin gerekçeli kararını da açıkladı.. İşte o kadar
Mahkeme ''İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının gerçekleşmediği kanaatine varıldığından, 1602 sayılı kanunun 62. maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildiği'' bildirildi.
aktifhaber

ASKERİ YARGIDAN MUHTEŞEM KARAR

Askeri Yargıtay, emsal niteliğinde çok önemli bir karara imza attı...
Askerî Yargıtay, asker ve sivillerin yargılandığı davada sivil mahkemeyi adres gösterip uluslararası hukuku referans aldı. Askerî Yargıtay 3. Dairesi ‘ihaleye fesat karıştırmak’ suçlamasıyla açılan davada hem sivillerin hem de askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması gerektiğine hükmetti. Gerekçede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi dahil bütün uluslararası hukuk metinlerine atıf var. Askerî Yargıtay, “Kanun koyucunun iradesi açık” diyerek AKP önergesiyle Meclis’ten geçen yasaya vurgu yaptı. CHP’nin başvurusunu görüşecek Yüksek Mahkeme’ye yol gösterdi

Askerî Yargıtay 3. Dairesi, “İhaleye fesat karıştırmak” suçlamasıyla açılan davada hem sivillerin hem de askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması gerektiğine hükmetti. Emsal niteliği taşıyan kararda, asker ve sivillerin askerî olmayan bir suçu işledikleri vurgulanarak, yargılama merciinin sivil mahkemeler olduğu belirtildi.
Askere sivil yargı yolunu açan yasa 9 Temmuz 2009’da Meclis’te kabul edilmişti. Cumhurbaşkanı Gül’ün onaylamasının ardından CHP, yasanın kısmen iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yasayla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar beklenirken, Askerî Yargıtay 3. Dairesi’nden emsal niteliğinde bir karar geldi.

Uluslararası sözleşmelere atıf
Yasanın yürürlük tarihinden bir hafta sonra çıkan kararda, yeni düzenlemeye atıf yapıldı. Bununla yetinmeyen Askerî Yargıtay, AİHM’in 1999’da sivilleri askerî mahkemede yargılayan Polonya hakkında vermiş olduğu olumsuz karar ile Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 14’üncü maddesine ilişkin 1984 tarihli raporun Genel Yorumu’na yer verdi. Askerî Yargıtay, uluslararası kararlara neden bakılması gerektiğini şöyle açıkladı: “Yürürlülük ve uygulanabilirlik konusunda karar verebilmek için kanun koyucunun iradesini ortaya çıkarmak ve kanunun amacını belirleyebilmek için yorum yapılması gerekmektedir. Yorum yaparken, kanun koyucunun iradesini anlamak için başvurulacak metin dışı araçlar; hazırlık çalışmaları, komisyon raporları, yasama organındaki tartışmalar, hukukun genel ilkeleri, mukayeseli hukuk ve tarihçedir.”

AİHM’e uymak zorundayız
3. Daire, yukarıdaki bilgileri verdikten sonra TBMM’deki görüşmeler sırasında 5918 sayılı Türk Ceza Kanunu ili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 6. maddesi ile 5271 sayılı CMK’nın 3. maddesindeki değişikliğin önergeyle tasarıya eklendiğine dikkat çekti. Kararda, “Görüşmeler sırasında verilen bir önerge ile değişiklik tasarıya eklendiğinden ve madde üzerinde konuşma yapılmadığından, kanun koyucunun iradesini ortaya koyabilmek için başvurulacak kanunun hazırlık çalışmaları, komisyon raporları ve yasama organındaki tartışmalar gibi metin dışı araçlar mevcut değildir. Bu durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye aleyhine açılan davalarla ilgili olarak verdiği kararları dikkate alarak amaçsal bir yorum yapılması gerekmektedir” dendi.

Adres sivil yargı
Hâkim Albay Erdoğan Genel başkanlığında dört üyeyle toplanan 3. Daire, oybirliğiyle aldığı kararda şunlara dikkat çekti: “Tüm bu açıklamalardan sonra 09.07. 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5918 sayılı kanunun 6. maddesi ile CMK’nın 3. maddesine eklenen fıkradaki hüküm ile 353 sayılı kanunun 12. maddesinin kısmen değiştirilerek ilga edildiğini, barışta sivil kişiler tarafından işlenen şuçlar bakımından, suçun askerî bir suç olup olmadığına ve asker kişiler tarafından müştereken işlenip işlenmediğine bakılmaksızın askerî mahkemelerin yargılama görevinin sona erdiğini ancak 12. maddenin ikinci tümcesinde yer alan hükmün yürürlükte olduğu yani askerî mahkemelere ve adliye mahkemelerine tâbi kişiler tarafından bir suçun müştereken işlenmesi halinde, eğer suç Askerî Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan bir suç ise, asker kişiler bakımından da adliye mahkemelerinin görevli olduğunu kabul etmek gerekir.”

Gerekçeleri sağlam bir karar
Askerî Yargıtay 3. Dairesi’nin verdiği kararı değerlendiren emekli Hâkim Albay Ümit Kardaş şöyle konuştu: “Karara göre sivil kişiler askerlerle birlikte bir suç işlediklerinde suçun askerî bir suç olup olmaması önemli değildir. Suç askerî bir suç olsa da siviller sivil yargıda yargılanacaklardır. Böylece yeni değişiklikle 353 sayılı askerî mahkemeler kuruluşu ve yargılama usulü kanununun 12. maddesi kısmen ilga edilmiş olmaktadır. Artık siviller barış zamanında hiçbir suç nedeniyle askerî yargı alanına girmeyeceklerdir. Karara göre ayrıca, sivillerin askerlerle birlikte işledikleri suçlarda suç askerî bir suç değilse askerler de sivil yargıda yargılanacaklardır. Çünkü 353 sayılı kanunun 12. maddesinin askerleri ilgilendiren bölümü yürürlüktedir. Ancak, AKP’nin kritik dönemlerde parça parça değişiklik yapmak yerine, askerî ve sivil mahkemeler arasındaki çelişkileri ortadan kaldıracak toptan bir düzenleme yapması gerekir. Yargıda tekbaşlılık sağlanmalıdır. Askerî Yargıtay, AİHM karaları başta olmak üzere, BM İnsan Hakları Komitesi ve Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’ne bakmış. Çok alışılagelmiş bir durum ve karar değil. Bu açıdan karar çok önemli.”

Kaynak: Mehmet Baransu/Taraf

08 Ekim 2009
Askeri Savcılık Askeri Yargıtay'ın verdiği önemli karara itiraz etti. Gözler Kurulda

Sivillerin sivil mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili Askeri Yargı içinde çarpıcı gelişmeler yaşanıyor.

Askeri Yargıtay 3. Dairesi’nin verdiği emsal karara Askeri Savcılığın itiraz ettiği ortaya çıktı. İtiraz doğrultusunda Askeri Yargıtay Ceza Genel Kurulu, sivil yargı yolunu açan yasa değişikliği sonrası kritik karar için toplanacak. Kurul, Askeri Yargıtay 3. Dairesi’nin, hem sivillerin hem de askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması gerektiğine yolundaki emsal kararına Askeri Savcı tarafından yapılan itirazı görüşecek.

SİVİL YARGI YOLUNU AÇACAK MI?

Askeri Yargıtay Ceza Genel Kurulu, askere sivil yargı yolu açan yasa değişikliği ile ilgili önemli bir karar için toplanacak. Kurul, Askeri Yargıtay 3. Dairesi’nin “ihaleye fesat karıştırma” olayıyla ilgili olarak asker ve sivillerin askeri olmayan bir suçu işledikleri vurgulanarak, yargılama merciinin sivil mahkemeler olduğu yönündeki kararına yapılan itirazı görüşecek. Askere sivil yargı yolu açan düzenleme CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. AYM, kararı öncesi Askeri Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun nasıl bir tutum takınacağı merak konusu.
aktifhaber

11 Şubat 2010 08:41Askeri Yargı'dan Çok Önemli Adım
Anayasa Mahkemesi’nin, “askere sivil yargı yolunu kapayıp sivillere de askeri yargı yolunu açık tutan” kararın ardından Askeri Yargı'dan çok önemli bir kararHaberi Paylaş : Google Yahoo Facebook Digg Del.icio.us Reddit İlişkili HaberlerTüm HaberlerAköz Alevi Düşmanı İlan EdildiCHP AKP'nin 'Yargı'sını AlmalıYargıtay'ın Adamına Göre KararıDüğümü Şubat Ayı ÇözecekYargının Sorunu Tarafsızlık


Anayasa Mahkemesi’nin, “askere sivil yargı yolunu kapayıp sivillere de askeri yargı yolunu açık tutan” kararı ile ilgili tartışmalar sürerken, Askeri Yargı’dan “askerlere sivil yargı yolunu açan” iki önemli karar geldi. Askeri yargının en son karar mercii Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının yolunu kapattı. Şemdinli Davası’nı sivil mahkemeye gönderen Van Askeri Mahkemesi, kararın gerekçesinde “Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan suçlarda sanıklar asker de olsa sivil de olsa yargılama merciinin sivil mahkemeler olduğuna” hükmetti. Bu kararın Ergenekon’da yargılanan askerlerle ilgili örnek oluşturduğu belirtildi.

ASKERİ YARGIDAN YARGIDA ‘SİVİLLEŞME YOLUNDA’ İKİ ÖNEMLİ KARAR

1-) “Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan bir suçun sivil ve asker kişiler tarafından birlikte işlenmesi durumunda, davaya bakma görevi sivil mahkemelerin”

2-) “Sivillerin asker kişilerle birlikte veya tek başlarına işledikleri suç, Askeri Ceza Kanunu’nda yer alsa dahi yargılama yapma görevi sivil mahkemelere aittir”

ASKERİ CEZA’DA OLMAYAN SUÇLAR

Hakkari Şemdinli’de, 2005’te Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili davayı ‘görevsizlik’ kararı vererek Hakkari Ağır Ceza’ya gönderen Van Askeri Mahkemesi, gerekçesini açıkladı. Sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile sanık PKK itirafçısı Veysel Ateş arasında fiili bir irtibat bulunduğuna işaret eden Askeri Mahkeme, gerekçesinde “353 sayılı kanunun 12. maddesine göre, (Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan bir suçun sivil ve asker kişiler tarafından müştereken işlenmesi durumunda adliye mahkemelerinin görevli olduğu)ndan mahkememizin görevsizliğine oybirliğiyle karar verildi’’ dedi.

GÖNDERİRKEN SUÇ VASFINI DEĞİŞTİRDİ

“Sanıkların ‘devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçunu işlediklerine dair delil bulunmadığını” vurgulayan mahkeme, “İddianamede konu edilen eylemlerin sübut bulması halinde; sanık Ateş’in eyleminin ‘nitelikli kasten adam öldürme’ ve ‘nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs’, asker sanıklarların eylemlerinin ise ‘nitelikli kasten adam öldürme ve öldürmeye teşebbüse azmettirme veya yardım etme’ suçlarını oluşturabileceği”ni belirtti. Kararda, Yargıtay’ın Şemdinli kararında bazı üyelerin iddianameyi hazırladığı için meslekten atılan eski savcı Ferhat Sarıkaya ile ilgili görüşlerine de yer verildi.

Kozmik ret: Suç belgesi devlet sırrı olamaz

Ankara 11. Ağır Ceza, Genelkurmay’ın, Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki kozmik odada el konulan 22 belgeden 7’si ile ilgili yaptığı ‘el konulamaz’ itirazını reddetti. 22 belgenin adli emanette tutulmasına karar veren mahkeme ‘’konusu suç teşkil eden belgeler devlet sırrı olamaz” dedi. Mahkeme, el konulan bilgisayar Hard diski ve CD’lerin ise bir kopyasının adli emanette değil, Genelkurmay Adli Müşavirliği’nin belirleyeceği bir yerde tutulmasına karar verdi.

Askeri Yargıtay sivillere askeri yargI yolunu kapattı

Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, Anayasa Mahkemesi’nin askere sivil yargı yolunu kapayıp sivillere de askeri yargı yolunu açık tutan görüşünün aksine bir karara imza attI. Askeri Yargıtay, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının önünü kapadı. Askeri ihaleye fesat karıştırma davasında Askeri Yargıtay 3. Dairesi, ‘sanıkların sivil mahkemede’ yargılanmasına hükmetti. 3. Daire’nin kararına Askeri Yargıtay Başsavcılığı itiraz edince dosya Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’na gitti.

3’E KARŞIN 10 OY

Askerî Yargıtay Başkanı’nın başkanlığında, ikinci başkan, daire başkanları, kararına itiraz edilen veya direnilen daire hariç olmak üzere dairelerden ikişer üyenin katılması ile oluşan Daireler Kurulu “Sivillerin asker kişilerle müştereken veya tek başlarına işledikleri suç, Askeri Ceza Kanunu’nda yer alsa dahi yargılama görevinin sivil mahkemelere ait olacağına” karar verdi. 3’e karşın 10 oyla kabul edilen kararın yazılarak askeri mahkemelere gönderilmesinin ardından, sivillerin askeri mahkemelerde yargılandığı tüm davaların sivile gönderilmesi bekleniyor.

‘ÇÜRÜK’E SİVİL YARGI YOLU

Askeri Yargıtay’ın bu kararı ile 28 Şubat’ın sembol olayı onbaşı Kadir Sarmusak ile birlikte dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu’nun askeri mahkemede yargılandığı davanın benzeri konularda sivil mahkemeleri adres gösterdi. Askeri mahkemelerde görülmekte olan “Askere gitmemek için çürük raporu alanlar ile bu kişilere rapor temin eden kişilerle” ilgili tüm davaların da sivil mahkemelere gönderilmesi bekleniyor. Kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş ile 96 kişinin çürük raporu davasıyla ilgili kararın da bozulabileceği kaydediliyor.

Şemdinli kararı doğru

AHMET GÜNDEL (Emekli Yargıtay Savcısı): Askeri Ceza Kanunu’nun 12. maddesinde askeri olmayan suçların asker şahıslarla sivil şahıslar birlikte işlemişlerse bu takdirde bu tür davalara adli yargı bakar. Van Askeri Mahkemesi’nin kararı doğru.

REŞAT PETEK (Emekli Başsavcı): Mahkemeler, 353 sayılı yasanın 12.maddesi ile CMK’nın 3. maddesinin ek fıkrasını birlikte değerlendirmeli. İkisi de görevle ilgili. Sivillerle asker kişiler müşterek bir suç işlemişlerse ve bunun hukukuki, fiili irtibatı nedeniyle birlikte yargılanmaları gerekiyorsa yargılama yeri sivil mahkemelerdir. Bu nedenle Van Askeri mahkemesinin verdiği görevsizlik kararı yerinde.

ACK’DA DARBEYE DE CEZA YOK

Van Askeri Mahkemesi’nin “Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan suçu sivil ve asker kişiler müşterek işlediğinde sivil mahkeme yargılar” kararı akıllara Ergenekon davasını getirdi. Askeri Ceza Yasası’nda “darbe yapmak”, “hükümete ve Meclis’e karşı işlenen suçlar”la ilgili düzenleme de yok.
aktifhaber
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com