EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

NİJERYA

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İSLÂM DÜNYAS!
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Prş Oca 21, 2010 1:06 am    Mesaj konusu: NİJERYA Alıntıyla Cevap Gönder

Boko Haram, bugün Nijerya'da gerçekleştirdiği saldırılarda 145 kişiyi öldürdü
02 Temmuz 2015



Sol'un haberine göre; Nijerya'nın kuzeydoğusunda Boko Haram'ın ev ve camilere gerçekleştirdiği saldırılarda, 145 kişi öldü

Milletvekili Muhammed Tahir, Borno eyaletinde gerçekleştirilen saldırılarda 48 kişinin öldürüldüğünü 11'inin yaralandığını bildirdi. Görgü tanıkları ise yaklaşık 100 kişinin daha aynı bölgeye yakın bir alanda öldürüldüğünü belirtiyor.

Kukawa köyünden AGP'ye konuşan bir köylü, saldırılarda 97 kişinin öldürüldüğünü ifade etti. Bir başka görgü tanığı ise, yaklaşık 50 militanın köydeki evleri bastığını bildirdi.

Adının anlamı "Batı eğitimi yasaktır" olan Boko Haram, 2009 yılından itibaren 13 binden fazla kişiyi öldürdü.
Haber 93

Boko Haram 50 kişiyi öldürüp, 500 kişiyi kaçırdı
25 Mart 2015



Bild gazetesi, uluslararası ajanslara dayanarak verdiği haberde Nijerya’nın kuzeyindeki Damasak kentinde 50’ye yakın kişiyi öldüren Boko Haram‘ın, 500’e yakın kişiyi ise kaçırdığını yazdı.

Boko Haram, Bild Gazetesi, geçtiğimiz günlerde (IŞ)İD’e biat ettiğini açıklamıştı.
Haber 93

Boko Haram askerlerin yaşadığı bir kasabayı yaktı: 2000 ölü
08 Ocak 2015



Nijerya’da Boko Haram'ın uluslararası bir askeri üssü ele geçirmesinin ardından askerlerin yaşadığı Baga kasabasında en az 2 bin kişiyi öldürdüğü ve tüm kasabayı ateşe verdiği belirtiliyor.i

BBC tarafından verilen habere göre, stratejik olarak önemli bir konumda bulunan askeri üssün ele geçirilmesinden sonra Boko Haram askerlerin yaşadığı "binlerce evi ateşe verdi ve kasaba sakinlerini kurşuna dizdi. Kentin yöneticilerinden alınan bilgiye göre sokaklar cesetlerle dolu ve 2 bine yakın insan öldürüldü.

SOKAKLAR CESET DOLU

BBC'nin Nijerya yönetiminde üst düzey yetkili Musa Alhaji Bukar'a dayanarak verdiği bilgiye göre, Boko Haram Çarşamba günü tüm kenti ateşe verdi. Baga caddelerini kaplayan cesetlerin sayısının 2 bin civarında olmasından endişe duyulduğunu dile getiren Bukar, şehrin nüfusunun 10 bin kişi olduğunu ancak şu anda cesetlerden başka bir şey bulunmadığını söyledi.

Kentten kaçanların verdiği bilgiye göre, kimse ölülerini gömmeye vakit bulamadı ve cesetler caddelere terk edildi.
haber 93

Nijerya'ya 'sistematik işkence' suçlaması
18 EYLÜL 2014



İnsan hakları örgütü Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) Nijerya'da asker ve polislerin cinsiyet ve yaş ayrımı gözetmeksizin düzenli olarak işkence yaptığını bildirdi.
Merkezi Londra'da olan Örgüt son raporunda güvenlik güçlerinin çeşitli işkence yöntemlerine başvurduklarını belirtti.

Söz konusu yöntemler arasında dayak ile tırnak ve diş çekmenin yanı sıra tecavüz ve cinsel şiddet de var.
Uluslararası Af Örgütü'ne göre, ülkede karakolların çoğunda gayriresmî görev yapan bir işkenceci var.
Raporda, özellikle Boko Haram örgütü militanlarına karşı çatışmaların sürdüğü ülkenin kuzeydoğusunda yoğun olarak işkence yapıldığı kaydedildi. Nijerya'da şeriat yönetimi isteyen Boko Haram, 12 yıldır hükümete karşı silahlı mücadele veriyor.
Eski askerden 'işkence itirafı'
Uluslararası Af Örgütü, 2007'den bu yana 20 kez Nijerya'ya gittiğini açıkladı.
Örgütün verilerine göre Nijerya'da 2009'dan bu yana gözaltına alınanların sayısı 5 bin ile 10 bin arasında. Bu kişilere de çoğu kalabalık olan karakolların gözetim merkezlerinde işkence yapılıyor.
Haberde fotoğrafı yer alan Nijeryalı geçen yıl Yobe eyaletinde Boko Haram üyesi olduğu gerekçesi ile gözaltına alınan 50 kişi arasındaydı.
O dönem 15 yaşında olan genç, Damataru'daki bir gözetim merkezinde üç hafta kaldığını ve bu sürede düzenli olarak tabanca kabzaları, sopa ve palalarla dövüldüğünü söylüyor.
Geçmişte Damataru'da görev almış bir asker de Uluslararası Af Örgütü'ne yaptığı açıklamada, tesiste düzenli olarak işkence yapıldığını doğruladı. Eski asker, "Bir kişiden bilgi almak için ona işkence yaparken, elektrikli sopalar kullanılıyor" dedi.
Örgüt yetkililerine konuşan Nijeryalı bir kadın da, cinsel saldırıya maruz kaldığını ve vajinasına gaz spreyi sıkıldığını söyledi.
Nijerya hükümetinden henüz bu suçlamalara yanıt gelmedi.
BBCT

Nijerya’da camiye saldırı: 44 ölü
ntvmsnbc
13 Ağustos. 2013



Nijerya’nın kuzeyindeki Konduga kentinde bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda 44 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İslami radikal örgüt Boko Haram’ın şiddetine sahne olan Nijerya’da kanlı bir saldırı daha gerçekleşti. Nijerya’nın Borno eyaletinin başkenti Maiduguri’den yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Konduga’da bir camiye düzenlenen saldırıda 44 kişi hayatını kaybetti.

Saldırının Pazar günü yaşandığı ancak bilgilerin yeni belirmeye başladığı bildirildi.

BBC’nin verdiği bilgiye göre saldırıdan sağ kurtulan 26 kişi Maiduguri’deki bir hastanede tedavi altına alındı.

Nijerya’daki rehineler ‘öldürülmüş olabilir’
10 MART 2013



Batılı hükümetlerden yapılan açıklamalarda Nijerya’da İslamcı militanlar tarafından rehin alınan yedi yabancının öldürülmüş olabileceği belirtildi.
Aralarında İtalya, İngiltere, Yunanistan ve Lübnan vatandaşlarının bulunduğu yedi kişi geçen ay Bauchi kentinde rehin alınmıştı.

Kaçırma eylemini gerçekleştiren Ansaru adlı grup Cumartesi günü yayınladığı açıklamada rehineleri öldürdüğünü duyurmuştu.

Ansaru’nun Boko Haram ağının bir birimi olduğu düşünülüyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Pazar günü yaptığı açıklamada, rehin tutulan İngiliz inşaat işçisinin diğer rehinelerle birlikte öldürülmüş olmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Benzeri açıklamalar İtalyan ve Yunan dışişleri bakanlıkları tarafından da yapıldı.

Grubun yayınladığı açıklamada öldürme kararının İngiltere ve Nijerya ortaklığında bir kurtarma operasyonu girişimi nedeniyle alındığı belirtildi.
Yedi kişi bir inşaat firmasının çalışanı olarak Nijerya’da bulunuyordu.
Nijerya merkezli Ansaru grubu 2012’de kurulmuştu.
BBCT

Nijerya'da Art Arda Patlamalar: En az 150 ölü
20 Ocak 2012

Nijerya'nın Kano kenti art arda patlayan bombalarla sarsıldı.

Emniyet güçleri ile resmi kuruluşları hedef alan eylemlerde ilk belirlemelere göre en az 150 kişi öldü.
Şehirde en az 40 patlama duyulduğu kaydediliyor.
Eylemleri Boko Haram örgütü üstlendi.

160 milyon nüfusu ile Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'da ülkenin kuzeyinde çoğunlukla Müslümanlar, güneyinde ise Hıristiyanlar ve pagan dinlere inananlar yaşıyor.
Ülkede son dönemde yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce kişi evlerini terk etti.
haber1001

Nijerya'da kiliselere saldırı: En az 32 ölü
25 ARALIK 2011

Nijerya'da Noel günü peşpeşe gelen bombalı saldırılarla sarsıldı, en az 32 kişinin öldüğü bildiriliyor.
Nijerya'nın başkenti Abuja yakınlarındaki bir Katolik kilisesinde meydana gelen patlamada 27 kişi öldü, çok sayıda insan yaralandı.

Madalla'daki Sen Theresa kilisesinde, Katoliklerin Noel ayini için toplandıkları sırada meydana gelen patlamada, kilise büyük hasar gördü.

Bu saldırıdan kısa bir süre sonra ülkenin merkezindeki Jos kentindeki bir kilisede de patlama oldu; çıkan silahlı çatışmada bir polisin öldüğü öğrenildi.

Bugünkü kilise saldırılarının sorumluluğu İslamcı 'Boko Haram' grubu üstlendi.

İlk iki saldırı ardından kuzeydeki Yobe vilayetinde, kiliseyi ve güvenlik güçlerini hedef alan üç ayrı saldırı daha düzenlendi. Bu saldırılarda da 4 kişinin öldüğü öğrenildi. Yobe, güvenlik güçleriyle 'Boko Haram' militanları arasında çatışmalara hedef oluyor.

Yerel gözlemciler Noel gününde düzenlenen bu saldırıların İslamcı militanlarca planlanmış eşgüdümlü saldırılar olduğunu düşünüyor.

Abuja'daki saldırı ardından, ilk yardım görevlileri ölü ve yaralılarla başa çıkmakta güçlük yaşandığını belirtti.

Acil durumların yönetiminden sorumlu kurumun sözcüsü Yushau Shuaibu, BBC'ye verdiği bilgide, Abuja'daki son saldırının kilisenin hemen dışında, sokakta meydana geldiğini ama 1000 kadar kişi alabilen kilisenin patlama sırasında büyük hasar gördüğünü ve ölü sayısının artabileceğini kaydetti.

Adı, "Batı eğitimi haramdır" anlamına gelen 'Boko Haram' örgütü, genellikle güvenlik güçlerini ve devlet kurumlarını hedef alan saldırılar düzenliyor. Ağustos ayında başkent Abuja'daki BM karargahına yönelik, 20'yi aşkın insanın ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısını da bu örgüt gerçekleştrimişti.

2010'daki Noel arifesinde de, Jos kentinde bir dizi bombalı saldırı düzenlenmiş ve bu eylemlerin sorumluluğunu da 'Boko Haram' üstlenmişti.
BBC

Nijerya'da çatışmalar: 69 Ölü
24 Aralık 2011

Nijerya'da 2 gündür devam eden çatışmalarda ölü sayısı 69'a çıktı.

Boko Haram adlı örgütle güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiği bildiriliyor.

Ülkenin kuzeyinde Damaturu ve Maiduguri kentlerindeki çatışmalarda çok sayıda kişi öldü.

Bu yıl Nijerya'da, Boko Haram örgütünün eylemlerinde çoğunluğu asker ve polis 450'den fazla kişinin öldüğübelirtiliyor.
haber1001

Nijerya'da BM binası bombalandı: En az 18 ölü, 100 civarında yaralı
26 AĞUSTOS 2011



Nijerya'nın başkenti Abuja'daki Birleşmiş Milletler binasına düzenlenen şehadet eyleminde en az 18 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Olay yerindeki bir BBC muhabiri, eylemin patlayıcı dolu bir araçla yapıldığını ve binanın ilk katlarının tahrip olduğunu söylüyor.

BBC Muhabiri Beşir Saad Abdullahi'ye göre araç binanın kapısından girdi, iki güvenlik bariyerini aşarak ilk kata çarptı; bu sırada infilak etti.

Olay sırasında yüzlerce BM çalışanının bulunduğu beş katlı binanın ilk katı büyük zarar gördü, binadaki bütün camlar patladı.

Polis kaynakları en az 18 ölü olduğunu söylüyor.

Ayrıca bazıları ağır, en az 100 yaralı bulunduğu haberleri geliyor.

Ekipler binada mahsur kalanları kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Binada çalışan UNICEF görevlisi Michael Ofilaje "Etrafa saçılmış cesetler gördüm. Çok sayıda ölü var." diye konuştu.

Nijerya Dışişleri Bakanı Viola Onwuliri ise ülkesinde ilk kez böyle bir hedefin saldırıya uğradığına dikkat çekerek, bombanın uluslararası toplumu hedef aldığını söyledi.

Henüz olayın sorumluluğunu üstlenen olmadı.
Ancak Reuters ajansına bilgi veren Nijeryalı istihbarat kaynakları, yerel şeriatçı örgüt Boko Haram ya da İslami Mağrip'te El Kaide'den şüphelendiklerini söylediler.
Nijerya'da Haziran ayında bir polis karakoluna patlayıcı yüklü araçla saldırılmış, olaydan Boko Haram sorumlu tutulmuştu.
haber1001

Nijerya'daki Şehadet Eyleminde 33 Araç Patladı
16.06.2011
Afrika'nın nüfusu en fazla olan ülkesi Nijerya'da İslâmcı bir grup tarafından düzenlenen şehadet eyleminde 33 araç infilak etti.



Nijerya’nın başkenti Abuja’da bir polis merkezinin park yerindeki saldırıda, otomobilini içeri sokan eylemci ile, ona park yeri gösteren trafik polisinin öldüğü bildirildi.

Park yerinde bulunan 33 araç da patlamada infilak etti.

Saldırının sorumluluğunu islâmcı bir grup üstlendi.
haber1001

Nijerya'da İslamcı İsyan

Nijerya, ülkenin kuzeyinde hafta sonu başlayan ve 100 kişinin ölümüne neden olan isyan hareketini bastırmaya çalışıyor.

Haftasonundan bu yana devam eden saldırılarda 100'den fazla kişi hayatını kaybetti
Ordu, radikal islamcıların karargah olarak kullandığı Maiduguri kentini dün gece boyunca topçu ateşine tuttu.

Olaylar Pazar günü Bauçi eyaletinde, Boko Haram adlı radikal İslamcı grubun, kamu binalarına saldırısıyla başlamıştı.

Daha sonra üç kente daha yayılan silahlı, el bombalı saldırılarda kiliseler de hedef alındı.

Ordunun bölgeye sevk edilmesiyle geri çekilmeye başlayan militanlar, kaleleri olarak bilinen Maiduguri kentinde, liderleri Muhammed Yusuf'un evi çevresinde mevzilenmiş durumda.

Ordu yetkilileri, askerlerin İslamcı gruba mensup militanların evlerine ve saklandıkları düşünülen camilere baskınlar düzenlediklerini söylüyor.

Haftasonu çatışmaları başlatan saldırıyı düzenleyen militanların lideri Muhammed Yusuf, BBC'ye Batı tipi eğitime karşı olduklarını söyledi.

Batı tipi eğitim ve mevcut müfredatın Avrupalılar tarafından getirildiğini kaydeden Yusuf, bu eğitimin haram olduğunu ve insanların Allah'a inançlarını zedelediğini öne sürdü.

Yusuf, ''Bunu sadece biz değil, Müslüman alimler de söylüyor. Örneğin biz yağmurun Allah'ın rahmeti olduğuna inanırız, fakat bu eğitim buharlaşmanın sonucu olduğunu söylüyor. İnancımıza aykırı olan bir eğitimi redderiz. Ayrıca, Darwin'in teorisine de karşıyız.'' dedi.

Nijerya'nın kuzeyinde Şeriat hükümlerinin geçerli olduğu biliniyor ancak geçmişte El Kaide'ye bağlı gruplar bu bölgede herhangi bir saldırı düzenlememişlerdi.

150 milyon nüfuslu Nijerya'da, Müslümanlar ve Hıristiyanlar hemen hemen eşit oranda.
BBC

07 Mart 2010
Müslüman-Hristiyan Çatışması: 200 Ölü
Nijerya'nın güneyinde Hristiyanlarla Müslümanlar gruplar arasındaki çatışmalarda 200'den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, Jos kentinin 5 kilometre güneyine düşen Dogo Nahawa köyündeki olaylarda ölenlerin büyük bölümünün kadın ve çocuklar olduğunu ve bıçaklanarak öldürülen bu kişilerin cesetlerinin sokaklarda görüldüğünü söylediler.

Bölgedeki bir muhabir, cesetleri bir eyalet yetkilisiyle birlikte saydıklarını duyurdu.

Kızılhaç sözcüsü Robin Waubo da askerlerin çatışmaların yaşandığı bölgenin etrafını çevirdiğini bildirdi.

Görgü tanıklarına göre, Hristiyanların çoğunlukta yaşadığı köydeki çatışmalar, öğleden sonra, sokağa çıkma yasağının geçerli olduğu saatlerde başladı.

Jos kentinde Ocak ayında büyük bölümü Müslüman olan 300 kişinin öldüğü şiddet olaylarının yaşanmasından bu yana belli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
aktifhaber

NİJERYA KAN GÖLÜ: 200 ÖLÜ

20 Ocak 2010
Nijerya'da dini çatışmalar yeniden alevlendi: 200 ölü...
Sık sık etnik ve dini çatışmalarla gündeme gelen Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya yeniden alevlenen dini çatışmalara sahne oluyor. Ülkenin orta kesimlerindeki Jos kentinde çatışmaların giderek büyüdüğü ve silah seslerinin çevre bölgelerden rahatlıkla duyulduğu belirtiliyor. ABD merkezli İnsan Hakları Örgütü çatışmalardan en az 200 kişinin öldüğünü açıkladı.

Çatışmaların Devlet Başkanı Omaru Musa Yar'Adua'nın iki aydır tedavi amacıyla Suudi Arabistan'da bulunmasına denk gelmesi dikkat çekiyor. Fiili olarak ülkeyi yöneten yardımcısı Goodluck Jonathan'ın isyanları bastırmak için çatışmalara sert bir şekilde müdahale edilmesi emri verdiği belirtiliyor.

Siyasi uzmanlar 2 aydır hemen hemen basının karşısına hiç çıkmayan Yar'Adua'nın çok ağır hasta olabileceğini ifade ediyor.

Binlerce asker çatışmaları bastırmak için bölgede konuşlandı ve 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak şehir merkezinde duran çatışmaların kentin varoşlarına doğru yayıldığı belirtiliyor. Resmi yetkililer ise çatışmalardan ölenlerin sayısının 20 olduğunu, 40 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Zaman zaman alevlenen çatışmaların en şiddetlisi yine aynı kentte 2008 yılı Kasım ayında yaşanmış, her iki taraftan en az 700 kişi hayatını kaybetmişti.

Yeni çatışmaların neden başladığı konusunda herhangi bir bilgi bulunmazken, bazı görgü tanıkları 2008 yılındaki çatışmalardan dolayı evi yakılan bir Müslüman'ın evini yeniden inşa etmek istemesi ve bazı Hıristiyanların buna müdahale etmesi ile başladığını öne sürüyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nden sonra Afrika'nın ikinci büyük ekonomisi olan Nijerya, dünyanın sekizinci büyük petrol ihracatçısı ülkeleri arasında yer alıyor. Nijerya aynı zamanda büyük gaz rezervlerine de sahip bulunuyor.

140 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 50'den fazlasını Müslümanlar oluştururken, Hıristiyanlar da ülke nüfusunun yüzde 30'undan fazlasına sahip. Ülkede ayrıca yerel dinlere inanan milyonlarca insan da bulunuyor.

Ülkede 200'den fazla kabile bulunuyor. En büyük kabile Hafsa, Nijerya'nın yanı sıra çevre ülkelerde de büyük topluluklara sahip. Diğer büyük kabile Yaruba ise Müslüman ve Hıristiyan iken üçüncü büyük kabile İbolar Hıristiyanlardan oluşuyor.

Genel olarak Müslüman ve Hıristiyanların birlikte barış içinde yaşadığı Nijerya'da siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar bu tür dini ve etnik çatışmaların alevlenmesinde büyük bir rol oynuyor.

Çatışmalara sahne olan Jos 2001 yılında da benzer olaylarla sarsılmış 1.000'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Devlet Başkanı'nın yetkilerinin çok büyük olduğu ülkede, Yar'Adua'nın ölmesi ya da Hıristiyan yardımcısı Jonathan'ın yönetime el koyması durumunda çatışmaların büyük katliamlara ulaşabileceği belirtiliyor.

Bir Nijerya Mahkemesi, Yar'Adua'nın iki aydır görevinin başında bulunmamasından dolayı yardımcısı Jonathan'ın tüm devlet başkanlığı yetkilerini kullanmasına karar vermişti.

1999 yılında diktatör rejimlerden kurtulan Nijerya'da varılan anlaşmaya göre Müslüman ve Hıristiyanlar sırasıyla ülkeyi yönetiyor. Yar'Adua'dan önceki Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanyo, iki dönem arka arkaya devlet başkanlığı koltuğunda oturmuştu.

Ülkedeki dini çatışmaların yanı sıra güneydeki petrol tesisleri de sık sık çatışmaların merkezinde yer alıyor. Aynı şekilde ülkenin kuzeyinde de zaman zaman bazı radikal dini akımlar hükümet güçleriyle çatışıyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında hükümet ve Nijerya Talibanları olarak adlandırılan bir grup arasında çıkan çatışmalarda 800'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Haber10

Nijerya'da Saldırı: 30 Ölü
20 Şubat 2012



Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Maiduguri kentinde pazar yerinde düzenlenen saldırıda 30 kişinin öldüğü bildirildi.

Maiduguri hastanesinden bir hemşire, Boko Haram örgütü üyesi olduğu sanılan saldırganın pazar yerinde ateş açtığını ve bomba attığını belirtti.
Hemşire, saldırıda az 30 kişinin öldüğünü söyledi.Kısa süre önce yapılan açıklamada kentin rağbet gören pazar yerlerinden birinde üç şiddetli patlama olduğu belirtilmişti.
TRT

Nijerya'da bir karakola düzenlenen saldırıda 14 kişinin öldüğü bildirildi
25 Şubat 2012
Görgü tanıkları, Gombe bölgesinde dün düzenlenen saldırıda karakolun tamamen yandığını belirtti.
Saldırıda karakolun yakınındaki bir cezaevinin de hedef alındığı ifade edildi.
Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, cezaevinin gardiyanı, Boko Haram örgütü üyeleri olduğu sanılan saldırganların cezaevindeki bazı örgüt üyelerini kaçırmak için buraya girmeye çalıştıklarını söyledi.
TRT

Nijerya'da İngiliz ve İtalyan rehine öldürüldü
8 Mart 2012
İngiltere Başbakanı David Cameron, Nijerya'da rehin alınan bir İngiliz ile bir İtalyan vatandaşının öldürüldüğünü açıkladı.

Chris McManus ve Franco Lamolinara, mayıs ayında Nijerya'nın kuzeyinde rehin alınmıştı.

Cameron, McManus ile Lamolinara'yı rehin alanların internet üzerinden rehineleri öldüreceği tehdidinde bulunması üzerine Nijeryalı ve İngiliz güvenlik güçlerinin kurtarma operasyonu düzenlediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı, iki rehinenin de yaşamını yitirdiğini ifade etti.
haber10

İtalya'da başarısız rehine operasyonuna öfke
9 MART 2012

Nijerya'da biri İngiliz biri İtalyan vatandaşı iki rehinenin ölümüyle sonuçlanan başarısız kurtarma operasyonu ardından İtalyan siyasetçiler, kararı veren İngiltere'ye harekattan önce kendilerine niye danışılmadığını soruyor.
Geçen yıl kaçırılan Chris McManus ve Franco Lamolinara dün yapılan operasyonda öldü. İngiltere Başbakanı David Cameron, ilk açıklamasında iki rehinenin kendilerini kaçıran kişiler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

İngiltere Başbakanı iki rehinenin hayatının büyük ve çok yakın bir tehlikeyle karşı karşıya bulunduğu haberleri üzerine harekat emri verdiğini de söyledi.
BBC muhabiri Gordon Correra harekat sırasında baskın yapılan binalara ilk olarak İngiliz özel güvenlik birimlerinin girdiğini söylüyor.
İtalyan inşaat firması B Stabilini ile çalışan İki mühendis, 12 Mayıs 2011'de Nijerya'nın kuzey batısındaki Birnin Kebbi kentinde silahlı kişilerce kaçırılmıştı.
Muhabirimiz, İngiltere hükümetinin sözcüsünün "Bütün süreç boyunca italyan yetkililerle temas içindeydik. Roma'daki yetkililer, operasyon başladıktan sonra haberdar edildi ve harekat sona erdikten sonra İngiltere Başbakanı İtalya Başbakanı ile konuştu" dediğini aktarıyor.
'Neden haber verilmedi?'
Roma'daki BBC muhabiri Alan Johnston ise başarısız operasyon haberinden sonra İtalya Başbakanı Mario Monti'den yazılı bir açıklama yapıldığını bildirdi.
Açıklamada İngiltere tarafından yapılan resmi açıklamaya benzer bir dil kullanıldı ama İtalya'nın askeri operasyona başvurulduğundan, harekat başladıktan sonra haberdar edildiği açıkça belirtildi.
Muhabirimiz Alan Johnston İtalya'da bütün siyasi partilerden derhal tepki geldiğini, milletvekilleri ve yorumcuların haber duyulduğundan bu yana, bir İtalyanın hayatı söz konusu iken İtalya hükümetinin karar alma sürecine neden katılmadığını sorguladıklarını bidiriyor.
BBC televizyonunun dün geceki Newsnight programına katılan İtalyan Senatör Lucio Malan da İtalyanların açıklamalardan tatmin olmadıklarını ve neden kendilerine danışılmadığını bilmek istediklerini söyledi.
Senatör Malan, "Bu tür bir operasyonda ilgili bir ülkeye önceden haber verilmemesi hiç alışılmadık bir durum. Zor bir durum olduğu anlaşılıyor ve belki de en doğru karar verilmiştir. Ama yine de İtalyan yetkililere niye haber verilmediğinin açıklanması lazım" diye konuştu.
Neler oldu?
BBC'nin Nijerya'nın kuzeyinde, operasyonun yapıldığı Sokoto'dan bildiren muhabiri Haruna Şehu Tangaza rehinelerin tutulduğu evin bir süredir gözlenmekte olduğunu söylüyor.
Muhabirimiz Tangaza operasyon sırasında çıkan çatışmanın saatlerce sürdüğünü, iki Nijeryalının da öldüğünü gördüğünü söylüyor.
Operasyon kararı öncesinde istihbaratın Nijerya ile işbirliği neticesinde edinildiği, bir kişinin rehinelerin tutulduğu evi gösterdiği bildiriliyor.
BBC muhabirleri bundan sonra olayların çok hızlı geliştiğini anlatıyorlar.
İngiltere Başbakanı Cameron, rehinelerin tutuldukları yerle ilgili istihbarat alınması ardından yetkililerin bir operasyon düzenlemeye karar verdiklerini söyledi."İki rehinenin kurtarılması için bir kapı aralanmıştı. Yaşamlarının tehlike altında olduğuna inanmamızı gerektiren istihbarat vardı" dedi.
Gerek İngiltere gerek Nijerya yetkilileri iki rehinenin, kendilerini kaçıran kişiler tarafından öldürüldüğünü söylüyor ama rehinelerin iki ateş arasında kalmış olabileceğine ilişkin yerel bazı haberler de var.
Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, olayı "derin üzüntü verici" diye niteleyerek Chris McManus ve Franco Lamolinara'yı kaçıran kişilerin yakalandığını ve işledikleri suçun cezasını yargı önünde vereceklerini söyledi.
Jonathan, yakalanan kişilerin militan İslamcı örgüt Boko Haram üyesi olduklarını belirtti.
BBC

Nijerya'da şehadet eylemi: 10 ölü
Nijerya'da bir kiliseyi hedef alan şehadet eyleminde en az 10 kişi öldü. Bomba yüklü aracı süren eylemcinin, kapıdaki güvenlik nedeniyle patlayıcıları girişte infilak ettirdiği ancak patlamanın şiddeti nedeniyle kilisede de hasar meydana geldiği kaydedildi. 11.03.2012 haber1001

Nijerya'da Pazar ayininde silahlı ve bombalı eylem: En az 16 ölü
29 NİSAN 2012

Nijerya'nın kuzeyindeki Kano kentinde Bayero üniversitesinde düzenlenen silahlı ve bombalı eylemde en az 16 kişinin öldüğü bildirildi. Altı yaralının durumunun da ağır olduğu açıklandı.

Eylemin bir amfide Pazar ayini yapan Hıristiyan öğrencileri hedef aldığı belirtiliyor.

Eylemcilerin ayinin yapıldığı amfiye önce bomba atttığı sonra da panik içinde kaçışan kalabalığı kurşun yağmuruna tuttuğu belirtildi.

Askeri yetkililer ölü sayısının 20'ye çıkabileceğini belirtiyor.

Eylemin sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Fakat radikal İslamcı Boko Haram örgütünün Kano'da faaliyet gösterdiği biliniyor.

Örgütün Kano'da Ocak ayında gerçekleştirdiği bir bombalı eytlemde yaklaşık 150 kişi hayatını ölmüştü.

Daha çok kuzeyde Müslümanların yaşadığı bölgelerde etkili olan örgüt, zaman zaman başkent Abuja dahil güney bölgelerinde de eylemler düzenliyor.

Nairobi'de kilise bombalandı

Bu arada, Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir kiliseye el bombası atılması sonucu en az bir kişinin öldüğü 10 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Kenya askerlerinin Somali'ye girmesinden sonra Kenya'da silahlı ve bombalı saldırılar artış göstermeye başladı.

haber1001

Nijerya'da sığır pazarına dsilahlı, bombalı baskın: 56 ölü
03 Mayıs 2012

Yobe eyaletinin Potiskum kentinde dün gece düzenlenen baskında silahlı kişiler insanların üzerine mermi yağdırdı.

Polis yetkilileri saldırıda silahların yanında patlayıcıların da kullanıldığını söyledi.

Eylemin Boko Haram tarafından düzenlendiğinden şüpheleniliyor.
haber1001

Nijerya'daki eylemleri Boko Haram üstlendi
18 HAZİRAN 2012

Pazar günü Nijerya’nın Kaduna şehrinde bulunan üç kiliseye yapılan şehadet eylemlerinin sorumluluğunu İslamcı grup Boko Haram üstlendi.

Örgüt, yerel medya kuruluşlarına gönderdiği bir e-postada, saldırıları, Hristiyan grupların Müslümanlara karşı yaptığı ‘zulme’ karşı intikam amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Kızıl Haç saldırı ve karşı saldırılar sonucunda en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Boko Haram son iki yıl boyunca çok sayıda saldırı düzenledi.

Pazar günü yaşanan patlamaların ikisi Zaria şehrinin Wusasa ve Sabon-Gari ilçelerinde yaşanırken, üçüncüsü başkent Kaduna’da yaşandı.

Kaduna Nijerya’nın çoğunluğu Hristiyan olan güneyi ve Müslüman olan kuzeyi arasında bulunuyor.

Bu bölgede dini ve etnik gruplar arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Boko Haram kiliselere yapılan eylemlerin Nijerya’nın merkezinde Müslümanlara karşı yapılan ve hükümet tarafından desteklenen saldırılara karşı intikam amacıyla düzenlendiğini söyledi.

İsminin anlamı “Batı Eğitimi Haramdır” olan Boko Haram, Nijerya’da Şeriat hukunun uygulanmasını istiyor.

Örgüt, 2009 yılından bu yana polis karakollarına , hükümet binalarına, kiliselere ve okullara eylemlerdüzenledi.
haber1001

Boko Haram Karakol ve kışlaları vurdu : En az 25 Ölü
19 Haziran 2012



Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Damaturu kentinde düzenlenen eylemlerdeen az 25 kişinin öldüğünü açıkladı.
Boko Haram örgütü militanları Damaturu kentinde polis karakolları ile askeri merkezleri vurdu.

Eylemler sırasında iki okulun da yakıldığı ifade edildi.

Boko Haram'ın hafta sonu Kaduna eyaletindeki 3 kiliseye düzenlediği saldırılarda en az 70 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.
haber1001

Yerleşke baskınında 26 kişi öldürüldü
3 EKİM 2012



Nijerya'da Federal Teknik Üniversitesi'nin Mubi kentindeki yerleşkesine giren silahlı kişiler çoğunluğu öğrenci çok sayıda kişiyi katletti.
Polis, ilk belirlemelere göre 26 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Silahlı kişilerin kimliği belirsizliğini koruyor.

Bazı görgü tanıkları, olayın ayrıntılarının belirsiz olduğu sıralarda yaptıkları açıklamalarda, üzerlerinde askeri üniformalar olan bir grubun yerleşkeye girdiğini gördüklerini söyledi.

BBC Nijerya mubabiri Will Ross, şüphe oklarının kısmen şeriatçı silahlı Boko Haram grubuna çevrildiği bir ortamda, böyle olmakla birlikte, katliamın öğrenci grupları arasındaki çekişmeden de kaynaklanmış olabileceğini; geçmişte ölümle sonuçlanan gerginlikler yaşandığını; ama yine de bu çapta bir olay olmadığına dikkat çekiyor.

Şeriat düzeni kurmak istediğini söyleyen grup, ülkenin kuzey ve orta kesimlerinde 2009 yılında etkili olmaya başlamasından bu yana yaklaşık bin kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Şu ana gelen haberlere göre, Boko Haram, olayın sorumluluğunu üstlendiği yönünde bir açıklama yapmadı.

Gruba karşı operasyon

Bu son ölümler, yetkililerin Mubi kentinin bulunduğu eyalette geçen hafta gruba karşı düzenlediği operasyonda çok sayıda kişiyi gözaltına almasını izliyor.

Şehirdeki yetkililer, ölümle saldırı sonrasında şehir genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Polis ve görgü tanığının sözleri

Mubi'nin bulunduğu Adamava eyaleti emniyet müdürlüğü sözcüsü Muhammed İbrahim, olay yerini ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, inceleme ve araştırmaların sürdüğünü söyledi.

İbrahim, olayın arkasında ne olduğunu henüz bilmediklerini ama "saldırganların içerden bilgi sahip olduklarının anlaşıldığını, nitekim lojman ve yurt bölgesine girdiklerinde "Öldürdükleri bazı kişileri isimleriyle çağırdıklarını" söyledi.

Polis sözcüsü, ölenlerden ikisinin güvenlik görevlisi olduğunu; bir diğerinin de lojmandaki yaşlıca biri olduğunu belirtti.

Lojmanda kalanlardan biri, adının açıklanmaması koşuluyla BBC Hausa Servisi'ne yaptığı açıklamada, öğrencilerin odalarından çıkarıldığını ve isimlerini söylemelerinin istendiğini anlattı.

Lojman sakini, BBC'ye açıklamasında, bazılarının daha sonra kurşunlandığını bazılarının da bıçaklandığını; bedenlerinin binanın önüne bırakıldığını söylüyor.
BBCT

Kiliseye Bombalı Araçla Eylem: En az 7 Ölü,100'den fazla yaralı
28 Ekim 2012

Nijerya'da bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 7 kişi öldü.

Nijerya'da bir Katolik kilisesine bomba yüklü araçla şehadet eylemi düzenlendi.

Kaduna kentindeki eylemde en az 7 kişi öldü. Olayda 100'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Eylemi henüz üstlenen olmazken daha önce Kaduna'da düzenlenen benzer eylemler, Boko Haram örgütüyle ilişkilendirilmişti.
haber1001

Boko Haram baskınında en az 87 ölü
20 EYLÜL 2013



Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde düzenlenen bir saldırıda Boko Haram militanlarının en az 87 kişiyi öldürdüğü bildirildi.
Askeri üniforma gideyek Benisheik kenti dışında kontrol noktaları kuran militanların, kaçmaya çalışanları vurarak öldürdükleri anlatılıyor.

Görgü tanıkları Boko Haram militanlarının Salı günü düzenlediği saldırıda onlarca binayı da yaktıklarını belirtiyor.

Fransız Haber Ajansı AFP, adını açıklamayan bir güvenlik yetkilisine dayanarak verdiği haberde, ağır silahlarla donatılmış ve bazıları uçaksavar silahlar taşıyan Boko Haram militanlarının 20 kamyonetle Benisheik'e girdiklerini belirtti.

Söz konusu yöre, bu ayın başlarında da şiddetli çatışmalara sahne olmuş, olaylarda 5 militan ile yerel savunma grubunun 13 üyesi ölmüştü.

Benisheik, eyaletin yönetim merkezi ve Boko Haram'ın 2002 yılında kurulduğu Maiduguri'nin 70 km. batısında yer alıyor.

Borno eyaleti valisi Kashim Şettima, son olayların meydana geldiği yöreyi dün ziyaret etti ve işlenen cinayetleri "barbarca ve İslamiyete sığmayan eylemler" diye niteledi. Vali, ölenlerin yakınlarına maddi destek sağlanacağına da söz verdi.

Nijerya'da bir İslam devleti kurmak isteyen Boko Haram örgütü, 2009 yılından bu yana şiddet eylemleri yürütüyor.
Mayıs ayında Borna eyaleti ve iki komşu eyalette olağanüstü hal ilan edilmesinden bu yana, Borno ile iletişim ciddi şekilde aksıyor.

Şiddetten en çok etkilenen bölgelere yoğun askeri güç sevkiyatı yapılmasına rağmen, saldırılar son zamanlarda arttı.
Militanlara karşı koymak üzere, yerel savunma ekipleri oluşturulduysa da, son haftalardaki olaylarda bu gönüllülerden de çok sayıda ölen oldu.

Gözlemciler Boko Haram'ın gönüllü savunma gruplarından intikam almaya yöneldiği kanısında. Bu stratejinin şiddet eylemlerini daha da tırmandırmasından kaygı duyuluyor.
BBCT

Nijerya'da islamcı ayaklanma
09.08.2014

Observer Nijerya'daki son duruma iki tam sayfa ayırıyor.
Gazeteye göre, İslamcı ayaklanmanın giderek kızıştığı ülke "savaş hali" yaşıyor.
Gazete, Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan ve geleceğin ekonomik güç merkezi olarak görülen Nijerya'nın kanlı bir çatışmanın içinde olduğunu belirtiyor.
Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan geçen Mayıs'ta Borno ve diğer iki eyalette olağanüstü hal ilan etti.
Orduya radikal İslamcı Boko Haram örgütünün beş yıldır sürdürdüğü silahlı saldırılara karşı koyabilmesi için ek yetkiler tanındı.
Buna karşın Boko Haram saldırılarını arttırdı.
Örgüt neredeyse her gün saldırılar düzenliyor.
Çatışmalarda şimdiye dek binlerce kişi ölürken, yüzbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Observer'a konuşan risk analisti Antony Goldman örgütün çok acımasız olduğunuö aralarında okullar da olmak üzere, yumuşak hedefleri vurmaktan imtina etmediğini belirtiyor.
Boko Haram, yerel Hausa dilinde batılı eğitim yasak demek.
Grup, hükümeti devirmek ve ülkenin kuzeyinde bir İslam devleti oluşturmak için mücadele ediyor.
Boko Haram genellikle Hıristiyanlar ve hükümeti hedef alsa da, şiddet olaylarında biçok Müslüman sivil de hayatını kaybetti.
Observer Nijeryalı bazı yorumcuların üklenin güvenlik güçlerinin bu tür bir mücadeleye hazırlıklı olmadığını ve "modası geçmiş" yönetemlerle karşılık verildiğini söylediğini aktarıyor.
BBCT

Nijerya'da patlamalar: En az 70 ölü, 124 yaralı
14 NİSAN 2014



BBCT'nin haberine göre; Nijerya’nın başkenti Abuja’daki bir otobüs durağında meydana gelen iki patlamada 70'i aşkın insan öldü.

Patlamalar, kalabalığın şehir merkezindeki işyerlerine gitmek için otobüs ve taksilere bindiği sabah saatlerinde meydana geldi.

Görgü tanıkları her tarafta cesetler olduğunu anlatıyor.

Şüpheler hemen daha önce Abuja'da bu tür saldırılar gerçekleştirmiş olan militan İslamcı Boko Haram grubu üzerinde toplandı.

Abuja Emergency Relief Agency adlı yardım kuruluşunun başkanı BBC'ye şu ana kadar kesinleşen bilgilere göre, 71 kişinin öldüğü ve 124 kişinin yaralandığını söyledi.

1 metre çukur

Abuja Emniyet Müdürlüğü sözcüsü Frank Mba da aynı sayıları verdi, ek olarak 16 lüks otobüs ve 24 minibüsün tahrip olduğunu bildirdi.
BBC’ye konuşan görgü tanığı Badamasi Nyanya, 40’a yakın cesedin patlama alanından çıkarıldığını anlattı, başka görgü tanıkları ise polis ve arama-kurtarma ekiplerinin ceset parçalarını topladığını söyledi.

Associated Press haber ajansı, şehir merkezinden yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta gerçekleşen patlamaların, yerde 1 metreden derin bir çukur açtığını, çevrede bulunan 30’dan fazla aracı tahrip ettiğini ve araçların yakıt depolarının ateş almasıyla ikincil patlamalar olduğunu bildirdi.
Boko Haram, bu yıl ülkenin kuzey doğusundaki üç eyalette düzenlediği saldırılarla 1500’den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Grubun daha önceki saldırılarının çoğu ülkenin kuzey doğusunda meydana gelmişti.

Ama örgüt daha önce 2011’de Birleşmiş Milletler binasını hedef alan saldırı da dahil Abuja'da da bir dizi saldırı gerçekleştirmişti.
haber93

Nijerya'da şiddetli patlama: En az 21 ölü
25 HAZİRAN 2014



BBCT'nin haberine göre; Nijerya'nın başkenti Abuja'da işlek bir caddede meydana gelen patlamada en az 21 kişi öldü.

Bir alışveriş merkezinin yakınlarında meydana gelen patlama kilometrelerce öteden duyuldu.

Patlamanın nedeni henüz bilinmiyor. Polis çevreyi kordon altına aldı.

Polis Sözcüsü Frank Mba, "İlk araştırmalar ışığında ölü sayısının 21, yaralı sayısı da 17" dedi.

Chiamaka Oham adlı bir görgü tanığı, BBC'ye "Çok şiddetli bir patlama duyduk. Bina sarsıldı. Herkes çığlıklar atarak kaçmaya başladı. Dumanları gördük. İnsanlar kan içinde kalmıştı. Büyük bir kargaşa yaşandı"dedi.
Diğer görgü tanıkları da patlamanın etkisiyle etrafa ceset parçalarının yayıldığını söyledi.

BBC muhabiri Mansur Liman, patlamanın caddenin çok kalabalık olduğu bir saatte meydana geldiğini aktardı.

Patlamada alışveriş merkezinin civarındaki birçok arabanın yandığı, çevre binaların camlarının kırıldığı belirtiliyor.

Boko Haram daha önce Abuja'da bazı saldırılar düzenlemişti. Ancak örgüt saldırıların çoğunu ülkenin kuzey doğusunda yoğunlaştırmış durumda.
Nisan'da bir otobüs durağında düzenlenen bombalı saldırıda 70'ten fazla kişi ölmüştü. Saldırıyı Boko Haram üstlendi.

Örgüt, Mayıs'ta düzenlenen ve 19 kişinin öldüğü bir saldırıyı da üstlenmişti.
Boko Haram, yakın bir zaman önce ülkenin kuzeyinde 200'den fazla kız çocuğunu kaçırmıştı.
BBCT

Nijerya öğretmen okuluna silahlı saldırı
17 EYLÜL 2014



Nijerya'nın kuzeyindeki Kano kentinde, öğretmen okulu silahlı saldırıya uğradı. Okuldan tüfek ve patlama sesleri gelirken, öğrencilerin okuldan kaçmaya çalıştı.

Bir öğrenci telefonla BBC'ye verdiği bilgide olay yerinde 17 ceset gördüğünü söyledi.

Federal Eğitim Fakültesi'ne yönelik saldırıyı kimlerin düzenlediği henüz belirgin değil. Ama birçokları 2009 yılından bu yana Nijerya'da çok çeşitli saldırılar düzenleyen aşırı İslamcı Boko Haram grubundan kuşkulanıyor.
Kano'da Reuters ajansına açıklama yapan bir askeri sözcü, "Askerlerimiz olay yerinde. Yörede çok büyük bir kalabalığın toplandığını bildirdiler. Henüz yaralanan ve ölenlerin tam sayısı belirlenebilmiş değil." dedi.
Temmuz ayında da Kano kenti dört gün içinde 5 saldırıya hedef olmuş, bir yüksek okulu hedef alan saldırıda 6 kişi can vermişti.
Boko Haram sözcükleri "Batılı eğitim haram" anlamına geliyor ve örgüt Batı kültürünün simgesi olarak gördüğü okul ve fakülteleri hedef alan saldırılar düzenliyor.
BBCT

Nijerya'da silahlı baskın: En az 36 ölü
20 Eyl 2014



Aljazeera Türk'ün haberine göre Ülkenin kuzeydoğusundaki Mainok kasabasına silahlı baskın düzenleyen Boko Haram'ın açtığı ateş sonucu en az 36 kişi öldü.

Nijerya Ordusu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.
Çarşamba günü ise Kano şehrinde bir okula düzenlenen baskında en az 15 kişi hayatını kaybetmişti.
haber93

Boko Haram, Kaduna'da son dört ayda 300'den fazla Hristiyan'ı öldürdü
23 Eylül 2014



Nijerya'nın kuzeyindeki Kaduna eyaletinde son dört ayda düzenlenen saldırılarda 300'den fazla Hristiyanın öldürüldüğü bildirildi.

Nijeryalı Hristiyanlar Derneği'nden din adamı Fadan Amana, yaptığı açıklamada Boko Haram örgütünün, son dört ayda Kaduna'daki kilise ve evlere düzenledikleri saldırılarda en az 300 Hristiyanın hayatını kaybettiğini, bu saldırılarla ilgili bilgileri ve kayıtları toplayarak valiliğe dilekçe sunduklarını belirtti.

Nijerya, ilk olarak ülkenin kuzeydoğusunda ortaya çıkan ve kısa sürede başkent Abuja dahil ülkenin diğer bölgelerine yayılan Boko Haram terör örgütüyle beş yıldır mücadele ediyor. Boko Haram'ın yıl başından bu yana düzenlediği saldırılarda 4 bin kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi de yerlerinden oldu.
Cumhuriyet

Boko Haram Nijerya'da Chibok şehrini ele geçirdi'
15 Kasım 2014



BBC'nin haberine göre; Boko Haram militanlarının Chibok kentini ele geçirdiği öğrenildi.

BBC'ye bilgi veren Chiboklular, güvenlik güçlerinin kentten kaçtıklarını söyledi.

Adı yerel dilde "Batılı eğitim haramdır" anlamına gelen "Boko Haram", 2009'da bir strateji değişikliğiyle, Nijerya'nın kuzeyinde İslam devleti kurmayı amaçladığını duyurmuştu.

Boko Haram militanları bir süredir Chibok etrafındaki köylere saldırılar düzenliyordu.

Senatör Ali Ndume BBC'ye konuştu ve saldırılar başlayınca güvenlik görevlilerinin Chibok'tan kaçtığını belirtti.

Kentten kaçanlar gazetecilere militanların kent merkezine ilerleyip "Halifeliğin bir parçası olarak şehre el koyduklarını" söylediklerini belirtti.

Nijeryadan bildiren BBC muhabiri Will Ross, güvenlik güçlerinin daha önce de kent ve köyleri korumakta başarısız olduğunu ve bu nedenle Boko Haram'ın kuzeydoğuda kontrol ettiği bölgelerin arttığını kaydetti.
Haber 93

Nijerya'da bombalı saldırı: 40 ölü
27 Kasım 2014

Nijerya'nın kuzeydoğusunda bir otobüs durağını hedef alan bombalı saldırıda, 5'i asker en az 40 kişi öldü.
Saldırıda, çok sayıda yolcu otobüsünün de yandığı belirtildi.
haber93

Nijerya'da Boko Haram bir köyden en az 200 kişiyi kaçırdı.
18 Aralık 2014



Nijerya'nın kuzeydoğu eyaleti Borno'da bir köyden en az 200 kişinin Boko Haram örgütü tarafından kaçırıldığı bildirildi.

Halk tarafından oluşturulan görev gücü sözcüsü Jubrin Gunda, "İsyancılar, Bintiri köyünü basarak, aralarında kadınların da bulunduğu 200'den fazla kişiyi kaçırdı" dedi.

Boko Haram örgütü tarafından nisan ayında Borno'nun Chibok kasabasında bir öğrenci yurdundan kaçırılan 200'den fazla kız çocuğunun hala isyancıların elinde olduğu belirtiliyor.

Boko Haram militanlarının, ülkenin kuzeyinde sadece kasım ayında düzenlediği saldırılarda 300'den fazla kişi hayatını kaybetti. Örgütün son beş yıldır düzenlediği saldırılarda çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 13 bin kişi yaşamını yitirdi.
TRT
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İSLÂM DÜNYAS! Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com