EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Uyku Problemleri, Uyku Apnesi ve Horlama

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
admin
Site Admin


Kayıt: 31 Arl 2006
Mesajlar: 831
Konum: Belarus

MesajTarih: Pzr Eyl 28, 2008 12:31 am    Mesaj konusu: Uyku Problemleri, Uyku Apnesi ve Horlama Alıntıyla Cevap Gönder

Uyurken horlamayı önlemenin 5 yolu
07 Kasım 2009

Horlama burun tıkanıklığı, şişmanlık, uyku apnesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana geliyor. Hangi nedenle olursa olsun horlama uykunuzu bölebilir ya da eşinizin uykusunun kaçmasına neden olabilir. peki nasıl kurtulmalı?

Horlama burun tıkanıklığı, şişmanlık, uyku apnesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana geliyor. Hangi nedenle olursa olsun horlama uykunuzu bölebilir ya da eşinizin uykusunun kaçmasına neden olabilir. Peki sıkıntı veren bu durumu önlemek için neler yapabilirsiniz?

horluyorsanız öncelikle buna neyin yol açtığını tespit etmeniz gerekiyor. Nedenini anladığınızda, horlamayı önlemenin yolunu bulmada daha başarılı olacağınız belirtiliyor.

Horlamanın nedenleri:

1. Horlama, burun geçişiniz dar olduğunda ya da tıkandığında meydana gelebilir. Bunun da çeşitli nedenleri var: soğuk algınlığı, alerji, aşırı kilo, uyku apnesi, alkol, burun tıkanıklığı, kas gevşetici ilaçlar, uyku ilaçları, büyük bademcik ya da burun deviyasyonu gibi fiziksel durumunuz, astım, sırt üstü uyuma.

2. Nedenini bulmak için doktora gidin. Çünkü, uyku apnesi ya da astım gibi tedavi gerektiren bir nedenden dolayı horluyor olabilirsiniz.

Başka bir deyişle, doktorlar horlama nedeninizi bularak buna uygun çözümler önerebilirler. Örneğin, burun deviyasyonunuz varsa, doktorunuz düzeltmek için ameliyat olmanız gerektiğini söyleyebilir.

Horlamanız kilo sorunundan kaynaklanıyorsa, doktorunuz bunu başarmanız için faydalı öğütler verecektir. Eğer horlamanız uzun süreliyse ya da şiddetliyse, uykunuzu bölüp sağlığınızı etkileyebilir.

Sağlığınıza katkıda bulunmak için, doktora gitmeniz pozitif bir adım olacaktır.

3. Tıkanıklıktan kurtulma: Horlamanız burun tıkanıklığından ileri geliyorsa, burun yolunuzu mümkün olduğunca açık tutmak size yardımcı olacaktır. Bunu değişik şekillerde yapabilirsiniz.

· Burun tıkanıklığını giderici ilaç kullanın: Eczanede burun tıkanıklığını açan bitkisel ya da homeopatik ilaçlar bulabilirsiniz.

· Mentolü akciğerlere soluma aygıtı kullanın: Mentolün birkaç saat işe yaradığı belirtiliyor.

· Bitkisel yağlar: yastığınızın üzerine birkaç damla nane, biberiye gibi bitkisel yağları döküp horlamadan uyuyabilirsiniz.

4. Alerjinizi kontrol altına alın. Alerjiler, horlamanın bir başka nedenidir. Alerjinizi kontol altına alırsanız, horlama ihtimalinizi azaltabilirsiniz.

Alerjinizi kontrol altına almak için de reçetesiz ilaçlar içebilir, doktorunuzun verdiği ilacı ya da doğal çareler kullanabilirsiniz. C vitamini, yeşil çay, üzüm çekirdeği özü, ısırgan otu da alerjinin doğal yoldan çaresi olabiliyor.

5. Kilonuzu kontrol edin: Aşırı kilolu olmak, horlamanın nedenlerinden biridir. Eğer kilonuzu düşük tutarsanız ya da kilo verirseniz, horlamanız da duracaktır.

Sizin için iyi olan herhangi bir yöntemle kilo vermeyi tercih edin. Yavaş ve aşamalı kilo vermenin daha uzun süre kalıcı olduğunu unutmayın.
Zaman

Zayıflamak, uyku apnesi riskini azaltıyor
Finlandiya'da bilim adamları, aşırı kilolu 72 hastanın bir bölüm üne düşük kalorili beslenmeyi ve sporu kapsayan bir program uyguladı. İlk gruptakilere 3 ay boyunca günde 600-800 kalorili rejim uygulanırken, daha sonra bu hastaların meyve, sebze, beyaz et, az yağlı kırmızı et tüketimi ile spor faaliyetleri ve beslenme uzmanıyla görüşmeleri artırıldı. Bir yıl süren araştırma sonunda, programı izleyen hastalar ortalama 10,7 kg zayıfladı, diğer gruptakilerse 2,4 kg verdi. Uykuda nefes durmalarından kaynaklanan obstrüktif uyku apnesi hastalığı riskinin, düşük kalorili beslenmeyle ve sporla azaltılabileceği bildirildi. 06.08.2009 ANKARA
netgazete

Horlamaya 6.5 TL İle Çözüm!
02 Kasım 2009

Yeni bir tedavi yöntemi, horlamaya “ara verdirecek” gibi gözüküyor.

İngiltere’nin Merseyside bölgesindeki Southport & Ormskirk Hastanesi’nde görevli Dr. Hadi Al-Jassim’in uyguladığı iki dakikalık tedavi yöntemi sayesinde, hastalar bir yıl boyunca horlamaya ara veriyor. İngiliz Daily Mirror gazetesinin haberine göre, ağrılı ve zorlu ameliyatlara alternatif yaratan yeni tedavi yöntemi, ağza yapılan bir iğneyle gerçekleştiriliyor. Söz konusu tedavi yönteminin ücreti sadece 3 euro (6.5 TL).
aktifhaber

Emekliler daha rahat uyku uyuyor
Finlandiya'daki Turku Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı ve "Sleep" dergisinde yayımlanan araştırma, emekliliğin etkilerinin çok çabuk görüldüğünü, emekli olmadan önce uyku sorunları olan kişilerin sorunlarının emekli olduktan bir yıl sonra azalmaya başladığını gösterdi. 05.11.2009 HELSİNKİ netgazete


Uyurken yatacağınız yönü iyi seçin
27 09 2008
Uyurken hangi yöne yatıyorsunuz? Uzmanlar araştırdılar, ölçtüler, biçtiler ve en sağlıklı yatış tarzını belirlediler. İşte yatılacak doğru yön:
Yapılan araştırmalar en sağlıklı uyku pozisyonunun ''Sağ yana yatış'' olduğunu ortaya çıkardı.

En tehlikeli yatış pozisyonunun dili geriye kaçırarak nefes borusunu tıkama riski bulunan sırt üstü yatış pozisyonu olduğunu söyleyen Dr.Kezban Aslan, sırt üstü yatmanın çok tehlikeli olduğunu belirtti. Çukorova Üniversitesi Uyku Laboratuvarı'nın Direktörü Uzman Dr. Kezban Aslan,şunları söyledi:

‘Sağlıklı bir uyku için iyi havalandırılmış mekan, düzgün bir yatak ve normal yükseklikte bir yastık yetmiyor. Çünkü bütün bunların yanında uyurken, sağ yana yatmak gerekir. En sağlıklı uyku pozisyonu ‘sağ yana yatış’ pozisyonudur.

KALP ALTTA KALIYOR

Sol yanda yatıldığı zaman kalp altta kaldığı için fonksiyonlar bozulur. Sağ tarafta yattığınızda bu meydana gelmez, organların etkilenmesi söz konusu değil. Özellikle kalp hastaları sağ yana yatmalı." Her insanın uyuma süresinin farklı olduğunu, bunun 6 ila 10 saat arasında değişebileceğini söyleyen Dr. Aslan, ‘Sırt üstü yattığımız zaman yerçekimine bağlı olarak diliniz ve küçük diliniz geriye kaçar ve nefes borunuzu tıkayabilir. Önce horlama olur, daha sonra nefes durmaları meydana gelerek uyku bozuklukları oluşur. Mümkün olduğunca sağ yana yatılmalı. Çok yüksek olmayan düz bir yastık yeterlidir"dedi.
haber7

İyi uyku için 18x50x70 ölçüsünde yastık kullanın
Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, uygun pozisyonda yatmamak ve uygun olmayan bir yastık seçiminin, baş ağrısı, kaslarda tutulma, horlama, uyku sırasında zaman zaman nefes alamama gibi bazen ciddi sorunlara yol açan şikayetleri ortaya çıkarabileceğini bildirdi. Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, günün en kritik saatlerinin paylaşıldığı yastığın sağlık açısından en önemli eşyalardan biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Yastık uygun büyüklükte, yükseklikte, sertlikte ya da uygun malzemeden yapılmış olmadığında birçok soruna yol açarken, ter, salya, diğer vücut sıvıları, vücuttan bulaşan kir ve sıcaklık ile mikrop ve mantarlar yastık üzerinde çoğalır.Sentetik malzemeden yapılmış yastıklarda kullanılan maddelere göre pek çok zararlı kimyasal madde bulaşarak hastalıklara yol açabilir." 16.10.2009 NEVŞEHİR
netgazete

Horlamayı nasıl durdurursunuz

Horlama yaş ve cinsiyet ile önemli değişiklik gösterse de insanların yarısından fazlasının horladığı tahmin ediliyor. İnsanoğlu neden horluyor ve horlamaktan nasıl kurtulabilir.25 Şubat 2009 15:51

Horlamak yanımızda yatanı rahatsız etmenin yanında düşündüğünüzden daha ciddi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Neden horlarız?

Tri-State uyku bozuklukları Merkezi'nin yöneticisi Martin Scharf, horlama yaş ve cinsiyet ile önemli değişiklik gösterse de insanların yarısından fazlasının horladığını tahmin ediyor. Scharf, insanın uyuduğu zaman kas gücünü kaybettiğini ve bu kaybın her yerde, kısmen boğaz bölgelerinde oluştuğunu belirtti.

Horlamaya yol açan diğer bir nedenler ise, boyun genişliği ve kilo, uyku apnesinin en büyük belirleyicisidir. Ayrıca alerjiniz varsa ve burnunuzdan nefes almada zorlanıyorsanız muhtemelen ağzınızdan nefes alıp verirsiniz. Bu horlama için iyi değildir. Sabahları çok kuru bir boğazla uyanırsanız, ağzınız açık uyuyorsanız burada artan bir uyku apnesi riski vardır. Bunun yanında alkol de dokuları gevşeterek horlamaya yol açar.

İyi bir gece uykusu için yapmanız gerekenler:

Horlamadan kurtulmak için Dr. Scharf şunları tavsiye ediyor:

Kilo verin: Düşük vücut kütlesi daha küçük boyun, daha büyük hava yolu ve sağlıklı bir yaşam tarzı anlamına geliyor.

Snore ball tekniği: Hastaların uygun pozisyonda yatmaları tavsiye edilir. Hastanın bunu gerçekleştirebilmesi için snore ball tekniği kullanılabilir. Burada, hastanın sırt üstü uyumasını engellemek amacı ile hastanın sırtına bir tenis topu tutturulur ve böylece hasta sırt üstü yatırılmaz.

Burun akıntısı ve doğru burun spreyleri: Bu işe yarayabilir, ancak burundan çok boğaz için olan spreylerden uzak durun.

Eğer bu yöntemler işe yaramazsa doktora başvurun.

zaman

Yetersiz uyku şişman, aptal ve hasta yapıyor
05 Kasım 2009
Almanya'daki Regensburg Üniversitesi'nde uyku uzmanı olarak görev yapan doktor Jürgen Zulley, "yetersiz uykunun insanları şişman, aptal ve hasta yaptığını" söyledi.
Alman Die Welt gazetesinin internet sayfasında yer alan habere göre, Zulley, Almanya'da halkın yüzde 42'sinin zaman zaman uyumakta zorluk çektiğini, bu insanların yaklaşık yüzde 15'inin hiç uyuyamadığı için tedavi görmesi gerektiğini belirterek, uyku yetersizliğinin günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başlaması ve bir aydan fazla sürmesi durumunda tedavinin şart olduğunu ifade etti.

Kadınların erkeklere göre daha fazlaca, uyku yetersizliğinden de kaynaklanan depresyona girdiğini, özellikle annelerin, çocuklarının her sesine uyandığı için daha yoğun şekilde uyku sorunu yaşadığını kaydeden Zulley, "Yetersiz uyku insanı şişman, aptal ve hasta yapıyor" dedi.

Uyku sırasında yemek yeme duygusunu bastıran leptin adlı hormonun salgılandığını, uykudan uyanılması durumunda bu hormonun salgılanmasının durduğunu belirten Zulley, bu nedenle gece saatlerinde uyanan insanların hemen mutfağa giderek bir şeyler yeme ihtiyacı hissettiğini ve böylece kilo aldığını söyledi.

Sürekli şekilde az uyunması durumunda beyin fonksiyonlarının da azaldığına ve yavaşladığına dikkati çeken Zulley, az uyuyan insanların bağışıklık sisteminin de zayıfladığını ve diğer insanlara göre çok daha fazla nezle ve grip olduğunu kaydetti.

Zulley, ortalama 7 saat uykunun çok uygun olduğunu ve sürekli şekilde 5 saatin altında uyumanın zararlı olduğunu ifade ederek, "Çok yetenekli insanların daha uz uyuduğu efsanesi de doğru değildir. Einstein her zaman 12 saat uyumuştur" dedi.

"Uyku hijyeninin" de önemli olduğunu, insanların hep aynı saatlerde uyumaları ve kalkmaları, ayrıca oda sıcaklığının 14 ila 18 derece ve mümkünse pencere açıkken uyunması gerektiğini belirten Zulley, uyku hapını da bağımlılık yapabileceğinden dolayı tavsiye etmediğini, bunun yerine terapilere gidilmesinin daha faydalı olacağını sözlerine ekledi.
haber7

Horlamayı değil, uyku apnesini ciddiye alın
Dr. Kezben Aslan, uyku sırasında şiddetli horlamaya 10 saniyenin üzerinde solunum durmasına yol açan uyku apnesinin eşlik etmesinin ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu olduğunu bildirdi. 09.04.2010 ADANA -netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com