EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

İstanbul'un taşı toprağı beton!

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> ÇEVREMİZİ KORUYALIM
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Pts Ekm 09, 2017 11:03 pm    Mesaj konusu: İstanbul'un taşı toprağı beton! Alıntıyla Cevap Gönder

İstanbul'un taşı toprağı beton!
05 Kasım 2017



Uzmanlar, İstanbul’da son dönemde sık sık yaşanan aşırı hava olayları ve selleri aşırı betonlaşmaya bağlıyor.
Uzmanlar, İstanbul’da son dönemde sık sık yaşanan aşırı hava olayları ve selleri aşırı betonlaşmaya bağlıyor. BM'ye göre 2030'da nüfusu 17 milyona yaklaşması beklenen İstanbul, bu nüfus artışını karşılayabilecek mi?

İstanbul'da yelşil alan oranının her yıl giderek azaldığı görülüyor. “Taşı toprağı altın” denen İstanbul hızla betonlaşıyor. Kentin ikliminde de değişiklikler göze çarpıyor. Tropik iklimleri aratmayan fırtınalar, seller son dönemde sık sık İstanbul'la anılıyor.

Başak Sezen'in DW Türkçe'de yer alan haberine göre İstanbul'a 18 Temmuz 2017'de son 32 yılın en yüksek yağışı düşmüş ve pek çok semt sular altında kalmıştı. Sadece günün ilk yarısında metrekareye Silivri'de 128 kg, Üsküdar'da 108 kg, Beykoz'da 85 kg, Sarıyer'de 80 kg yağmur yağmıştı. 27 Temmuz 2017 tarihinde de şiddetli yağışın ardından Taksim Tüneli sular altında kalmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) göre su baskınlarının nedeni küresel iklim değişikliği.

DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan İBB, "Küresel iklim değişikliği ile artan yağış oranları su baskınlarına neden olmaktadır" açıklamasını yaptı. İBB'nin açıklamasında, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ, derelerin mevcut kesitlerini yeniden düzenleyerek, sel riskini ortadan kaldırmak amacıyla İstanbul’un muhtelif derelerinde ıslah çalışmalarına devam ediyor. 600 kilometrelik hedef ıslah çalışmasının 500 kilometresi tamamlanarak yüzde 80 oranında ıslah çalışmaları yapılmıştır” denildi. Ancak bu açıklamalar uzmanları ikna etmiyor.

AŞIRI BETONLAŞMA SERA ETKİSİ YARATIYOR

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükşehir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Hacıalioğlu su baskınlarından kentleşme politikalarındaki hataları sorumlu tutuyor. Hacıalioğlu, “Böylesi bir aşırı betonlaşma, yani bizim kentleşme politikamızın, yönetmeliklerimizin ruhunda adeta kentler betonarme binalar, otoyollar ve otoparklardan ibaretmiş gibi görünüyor. Her yer betonlaşmaya başlayınca doğal olarak bir sera etkisi oluşuyor, sera etkisi iklimi etkiliyor" diyor.

Oluşan sera etkisinin ısı derecesini de etkilediğini ifade eden Hacıalioğlu, böylece iklim değişikliğinin meydana geldiğini söylüyor ve ekliyor: "Bunlara bağlı olarak ciddi bir şekilde altyapı yetersizliğinden dolayı aşırı yağışlar, yağmur suyunu emecek toprak alanı kalmadığından dolayı bir anda debisi yüksek su akıntıları ve su baskınları oluyor."

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna da betonlaşmanın yol açtığı sorunlara dikkat çekiyor. Taksim ve çevresindeki plansız kentleşmenin sel riskini artırdığını belirten Suna, "Eskiden Taksim Meydanı komple beton muydu? Şimdi bir gram yeşil alan yok. Peki, bu, betonlaştırılan İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı'na yağan yağmur suyu nereye gidecek? Emecek toprak yok. Olduğu gibi orada birikecek” şeklinde konuşuyor.

PARK VE BAHÇE ORANI YÜZDE 2,2

Dünya Şehirleri Kültür Forumu’nun yayınladığı en son raporda, İstanbul'daki kamuya açık yeşil alan yani park ve bahçelerin kentin yüzölçümüne göre oranı yüzde 2,2 olarak gösterildi. Bu oran Moskova’da yüzde 54, Sydney’de yüzde 46, Viyana’da yüzde 45,5 ve New York’ta yüzde 27 civarında. En düşük ise yüzde 2 ile Dubai.

Öte yandan NASA'nın daha önce yayınladığı uydu görüntüleri de İstanbul’daki betonlaşmayı ortaya koyuyor. Örneğin 1975 ile 2011 yıllarını kıyaslayan özel uydu görüntülerinde, İstanbul’da betonlaşmadaki artış (gri bölgeler) çarpıcı. Kırmızı renkli yerler ise yeşil alanları temsil ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre, İstanbul'da mesire alanları da dahil toplam aktif yeşil alan miktarı 86 milyon 374 bin metrekare. Kişi başına düşen aktif yeşil alan oranı ise 8,49 metrekare.

İstanbul'da hızla artan nüfusun da beraberinde bazı sorunları getirdiğine dikkat çeken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna kentsel dönüşüm projelerini de eleştiriyor.

Suna, "Şu anda kentsel dönüşüm tümüyle mevcut binaları yerinde yenileme mantığıyla yapılıyor. Siz burada 10 hanelik bir yeri 13-14 haneye çıkarıyorsunuz. Durduk yerde o bölgenin nüfusunu artırıyorsunuz. Peki, nüfusu artırırken altyapıyı iyileştiriyor muyuz? Hayır iyileştirmiyoruz. Trafiği rahatlatıyor muyuz? Rahatlatmıyoruz ama olduğu şekilde bu nüfusu yüzde 30 artırıyoruz ve kenti yaşanmaz hale getiriyoruz” diyor.

DEPREM TOPLANMA ALANLARININ YÜZDE 75'İ İMARA AÇILDI

Uzmanlara göre, hızla nüfusu artan İstanbul'da beklenen büyük bir depremin yaşanması durumunda, insanların toplanacağı yer sayısı da kısıtlı. Hacıalioğlu, “İlk deprem olduğunda 1999’da o psikolojiyle birçok deprem toplanma alanı belirlendi. Ama daha sonraki süreçlerde o alanlarda yapılacak binalarla elde edilecek rant bu tehlikeden daha değerli oldu. Ve bu yönde birçok yer talebe bağlı olarak imara açıldı. Deprem tabii ki bizim ülkemizin bir gerçeği ama depremin felakete dönüşmesinin sebebi de yine bizleriz” diyor.

Nusret Suna, 17 Ağustos 1999 depremi sonrası, 490 küsur deprem toplanma alanı tespit edildiğini ancak bu yerlerin dörtte üçünün imara açıldığını söyledi. Suna, "Bu alanların yüzde 75'inin hepsine inşaat yapıldı. Deprem toplanma alanı dediğimiz anda altyapısı hazırlanmış, orada vatandaşların ikamet edebileceği, temiz su, pis su giderlerinin, elektriğinin, altyapısının hazırlandığı deprem toplanma alanları olarak kabul ederiz. Bizim yöneticilerimizin söylediği okul bahçeleri, cami avluları, parklar, çocuk bahçeleri deprem toplanma alanı değildir. Onlar deprem anından geçici kaçıp bekleyeceğimiz yerlerdir” açıklamasını yapıyor.

Birleşmiş Milletler’in “2016'da Dünya Kentleri” adlı raporunda göre, İstanbul nüfusunun 2030 yılında 16 milyon 694 bine çıkması bekleniyor. Bu da 2030’da kadar yılda ortalama yüzde 1,1’lik nüfus artışı anlamına geliyor. Öte yandan, raporda Türkiye toplam nüfusunun yüzde 18,5’inin İstanbul’da ikamet ettiği belirtiliyor. Toplam kent nüfusunun ise yüzde 25,1’i İstanbul’da yaşıyor.

Deutsche Welle Türkçe

'Kuzey Ormanları yaşamalı ki İstanbul da yaşasın.'
9 Ekim 2017

KOS yaptığı açıklamayla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Belgrad ormanından geçirilmek istenen tren hattı ihalesinin sessiz sedasız iptal edildiğini duyurdu.

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) yaptığı açıklamayla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Belgrad ormanından geçirilmek istenen tren hattı ihalesinin sessiz sedasız iptal edildiğini duyurdu.

KOS’un açıkalamasında “Her ne kadar iptalin gerekçesi Cendere Düzenleme Projesi ile çakışma olarak gösterilse de, güzergahı ne olursa olsun Belgrad ormanının kalbinden geçecek bir tren hattının ormanda ciddi tahribata neden olacağını ilgili ve yetkili herkes biliyor. Bu iptal doğru bir adımdı, şimdi de Kuzey Ormanları’nın İstanbul’un kuzeye doğru büyütmek isteyen inşaat sermayesinden kesin bir şekilde korunması gerekiyor ki İstanbul’un bir geleceği olsun. Kuzey Ormanları’nın içinde ve çeperindeki tüm yeni ulaşım hatları ile yeni imar alanı projelerinin iptal edilmesi gerekiyor.” ifadeleri kullanıldı.

“İHALE 4 AY ÖNCE İPTAL EDİLDİ KİMSEYE DUYURULMADI”

KOS’un açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“1 Şubat 2017 tarihinde, ‘Haliç – Kemerburgaz Dekovil Hattı Yapım İşi’ adı altında gerçekleştirilen ihale ile, ilk etapta Kağıthane’den Belgrad Ormanı’nın kalbinde yer alan Ayvadbendi’ne kadar uzanan; şimdilik rafa kaldırıldığı söylenen sonraki etaplarında ise Karadeniz sahilinde Ağaçlı’ya ve Yovankoru’ya kadar uzanarak Belgrad ormanını daha da bölecek ve orman katliamına neden olacak bir tren hattı yapılması amaçlanıyordu. Bu tren hattının nostaljik amaçlı yapıldığı iddia edilse de, trenin kapasitesi ve sefer sıklığı açısından Göktürk, Kemerburgaz ve Mithatpaşa yerleşim bölgelerinin ulaşım ihtiyaçlarını da kısmen üstlenmesinin planlandığı ortadaydı.
Ancak bu ihale 4 ay önce, 12.06.2017 tarihinde iptal edildi ve bu durum kimseye duyurulmadı. Haliç – Kemerburgaz Dekovil Hattı Yapım İşi ihalesinin iptal kararında, dekovil hattının geçtiği güzergahın, “Cendere Dere Düzenleme Projesi” ile çakıştığı, bu nedenle düzenleme projesi tamamlanmadan hattın yapımının mümkün olamayacağının görüldüğü belirtiliyor. Projenin mevcut haliyle uygulanmasının 'kaynakların etkili ve verimli kullanılmaması sonucunu doğurabileceği' için ihalenin iptal edilmesine karar verildiği ifade ediliyor.”

“DEKOVİL HATTI PROJESİNİN TÜMÜYLE RAFA KALDIRILMASI GEREKİYOR”

Kuzey Ormanları’nın korunması gerektiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Belgrad Ormanı’nın doğal bütünlüğünün korunması gereken son parçasını da ikiye bölecek ve binlerce ağacı katledecek ‘Dekovil Hattı’ demiryolu projesi, her ne kadar nostaljik turistik amaçlı denilse de sonuç olarak zaten mega projelerce kuşatılmış durumdaki Belgrad Ormanı’nı yok edecek bir proje. İstanbul’un kalan son doğal orman alanlarından biri olan Belgrad Ormanı’na sahip çıkılması için dekovil hattı projesinin tümüyle rafa kaldırılması gerekiyor.

Ormanın kalbinden geçecek bir tren hattının, güzergahı ne olursa olsun ormanda kıyıma yol açacağının ve bir adım sonrasında ormanın daha da bölünmesine neden olacağının kamuoyunda açıkça kabul edilmesini ve dekovil hattının bu temelde kalıcı olarak iptal edilmesini talep ediyoruz.

TALEPLER

Kuzey Ormanları Savunması tüm İstanbulluların şu anda rahatlıkla ulaşıp, nefes alabildiği Belgrad Ormanı’nın her şekilde korunmasını savunuyor. Bu kapsamda değil içerisinden demiryolu geçirilmesi; ormanın tekrar sağlığına kavuşması, orman üzerindeki denetimsiz insan baskısının azaltılması ve mesire alanına çevrilmemesi, parçalanıp yok edilmemesi için somut adımlar atılması ve diğer ilçe belediyeleri ile birlikte çalışılması talep ediliyor. Bu temelde orman çevresinde imar ruhsatı verilmemesi; Belgrad Ormanı’nın cansuyu olan yüzey altı sularının sondajlanarak ulusal ve uluslararası pazarlarda satılmasına son verilmesi, yani su sondaj istasyonlarının kapatılması; Fatih Ormanı gibi Belgrad Ormanı’nın doğal uzantısı olan ve yapay sınırlarla ayrılmış tüm orman alanlarının Belgrad Ormanı’na dahil edilmesi ve safari gezilerinin engellenmesi, sportif araçların sokulmaması, avcılığın yasaklanması talep ediliyor.

“ŞEHRİN KUZEYE DOĞRU BÜYÜTÜLMEMESİ GEREKİYOR"

Kuzey Ormanları Savunması, hem Belgrad Ormanı’nın hem de Kuzey Ormanları’nın bütünlüğünü parçalamaya, ormanın içinde ve çeperinde yeni ulaşım hatları ile yeni imar alanları açmaya yönelik tüm projelere kesinlikle karşı. İstanbul’un bir geleceği olması adına ekonominin baskılarına boyun eğilmemesi ve şehrin hiçbir şekilde kuzeye doğru büyütülmemesi gerekiyor.
Belgrad Ormanı yoksa İstanbul da yok.

Kuzey Ormanları yaşamalı ki İstanbul da yaşasın.”

Patronlar Dünyası
Etiketler:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belgrad ormanı tren hattı ihalesi

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı da imara açıldı
24 Kasım 2017



İmar planı 10 Kasım'da kabul edilen Kalamış Yat Limanı 36 yıl süreyle özelleştirilmek üzere ihaleye de çıkarıldı

İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Fenerbahçe Mahallesi'nde yer alan Kalamış Yat Limanı'nı imara açacak plan değişikliğinin 10 Kasım'da onaylanmasının ardından, 36 yıl süreyle özelleştirilmek üzere ihaleye de çıkarıldı
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) resmi sitesinde 16 Kasım 2017 tarihinde yayınlanan Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye Ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı Özelleştirme İhalesi ve ek tanıtım dokümanlarında şu ifadelere yer verildi:
Koç pişman olmuştu! Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için yeniden ihale açıldı
“Türkiye’nin en prestijli yat limanları arasında yer alan Fenerbahçe – Kalamış Yat Limanı’nın Kıyı Kanunları çerçevesinde hazırlanan ve 5 çıpalı bir yat limanı oluşturulmasına olanak sağlayan imar planı, ÖYK’nın 6 Kasım 2017 tarihli ve 2017 / 106 no’lu kararıyla onaylanmıştır ve 10 Kasım 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.”

Daha önce planın iptali için dava açan Kadıköy Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre onaylanan planın askıya çıkmadığı için resmi olarak kesinliği yok. Bu nedenle henüz kesinleşmemiş plana göre ihaleye de çıkılamaz.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "İmar planının askıya çıkması beklenmeden liman 36 yıl süreyle özelleştirilmek üzere ihaleye çıkarıldı" dedi. belediye, özelleştirme kararına ve ihale kararına itiraz edecek.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Kalamış Yat Limanı, ilk olarak 2011 yılında özelleştirme kapsamına alındı.
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 2013 yılında hazırladığı plana göre 115 bin 821 metrekarelik dolgu alanı ve 319 bin 306 metrekarelik deniz yüzeyi (iki adet yat limanı) ile toplamda 435 bin 128 metrekarelik alanın özelleştirilmesine karar verilmişti.

17 Mart 2015 tarihinde Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’na ilişkin plan onaylandı. Bu karar doğrultusunda 115 bin 469 metrekare büyüklüğü olan Yat limanına otopark hariç 15 bin metrekare inşaat alanı yapılabilecek ve bu alan yeraltı otoparkı ile 36 bin metrekareye kadar yükselecekti.

Kadıköy Belediyesi o dönemde yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırması, halkın kıyı kullanımını azaltması, kıyı siluetini bozması, ekolojik dengenin bozularak yosunlaşmayı arttırması, ÇED raporunun olmaması ve hava koridorlarını kesmesi nedenleriyle itiraz etmişti.

2017 yılındaki yeni kararla özelleştirilen alan 42 bin 833 metrekare artırıldı. 10 Kasım'da onaylanan plana göre “yüzen iskele” olarak belirtilen dolgu alanlarına inşaat yapılmayacak fakat limana otopark hariç 15 bin metrekare inşaat alanı yapılabilecek. Yani toplamda, 122 bin 648 metrekare yüz ölçümlü dolgu alanı, 355 bin 859 metrekare yüzölçümlü deniz yüzeyiyle (iki yat limanı) birlikte 478 bin 507 metrekarelik bölge özelleştirilecek.

Patronlar Dünyası
Etiketler:
Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı Kalamış Yat Limanı
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> ÇEVREMİZİ KORUYALIM Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com