EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Osmanlıca

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> OSMANLI TARİHİ
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Prş Ağu 28, 2014 12:25 am    Mesaj konusu: Osmanlıca Alıntıyla Cevap Gönder

Osmanlı Türkçesine Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni girer
Prof. Dr. Nurullah Çetin
25 Ağustos 2014



Orta öğretim kurumlarında Osmanlı Türkçesi dersinin konması güzel ve faydalı bir gelişme. Zira bin yıldır edebiyatımızı, bilimimizi, dinimizi, kültürümüzü, tarihimizi hep Arap ve Fars harflerinden aldığımız harflere kodlanmış bir Türkçe ile yazdık. En uzun yazı dilimiz Arap ve Fars harfleri temelli Osmanlı Türkçesi dediğimiz Türkçedir. Aslında “Osmanlı Türkçesi” tabiri de eksik. Zira biz bu harf sistemini Osmanlıdan çok önce de kullanıyorduk.

Ama en çok Osmanlı döneminde eser verildiği için bu tabir yaygınlaştı. Dolayısıyla atalarımızla, tarihimizle, kültür ve edebiyatımızla doğrudan doğruya irtibata geçmenin yolu, eskimez yazı dediğimiz bu yazı sistemini bilmemizden geçiyor. Türk milleti, tarihini, edebiyatını, kültürünü ne kadar iyi bilirse milliyet bilinci, ahenkli, uyumlu millet olma şuuru o kadar gelişir. Çocuklarımıza daha okullarda Osmanlı Türkçesi denilen; Türkçenin Arap Fars harf temelli yazı dili dönemini öğretirsek onların ufku açılacak, çok zengin bir edebiyat, bilim, kültür ve din bilgisi hazinesinin anahtarlarına sahip olacaklardır.

Fakat duyduğumuza göre orta öğretim kurumlarında Osmanlı Türkçesini Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri okutacakmış. Bu, son devre yanlış bir karar. Hemen geri dönülmesi ve işin ehline verilmesi gerekiyor. Bu dersin öğretmeni, üniversitelerimizin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarıdır. Ben de bu bölümün hocasıyım. Biz 4 yıl boyunca öğrencilerimize Osmanlı Türkçesinin hem harf sistemini ve okunuşunu öğretiyoruz, hem bu yazı diliyle yazılmış şiir, roman, hikâye, tiyatro, tarih gibi değişik türlerde yazılmış metinleri edebiyat tahlili yöntemleriyle işliyoruz.

Dolayısıyla Osmanlı Türkçesi demek, sadece harf meselesi değildir. İlahiyat Fakültesi öğrencileri Arapça öğreniyorlar. Osmanlı Türkçesi Arapça demek değildir. Osmanlı Türkçesi, Arap ve Fars harflerinden faydalanılarak oluşturulmuş, Türklerin kendi dillerini kodlamaya yarayacak ölçüde düzenledikleri bir yazı sistemidir. Yani Türkçe kelimelerin, tamlamaların, cümlelerin Arap ve Fars harfleriyle yazılmış şeklidir. Bu yazı sisteminde ayrıca Türkçe sesleri karşılamak üzere düzenlenmiş harf şekilleri ve işaretleri de vardır.

Yani Arapçayı bilen biri Osmanlıcayı okuyamaz, okumaya çalışsa da anlamaz. Ayrıca Osmanlı Türkçesinde bol miktarda Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalar; hatta bu dillere ait ekler, dilbilgisi unsurları da vardır. Ayrıca Osmanlı Türkçesinde Türk edebiyatına özgü mazmunlar, kalıplar, göndermeler, mecazlar filan da vardır. Osmanlı Türkçesinin kültürel, tarihî ve edebî arka planı oldukça zengindir.

Biz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğrencilerimize Osmanlı Türkçesini sadece harf olarak değil; bundan fazla olarak bu yazı sistemine dökülmüş olan duygu, düşünce ve hayalleri, bilgi ve kültür birikimini hem bilgisel malzeme olarak, hem de teknik düzeyde edebî, sanatsal, estetik değerlerini öğretiyoruz. Bu sözünü ettiğim hususlar, yani teknik anlamda edebiyat eğitimi İlahiyat Fakültelerinde verilmez. Edebiyat başlı başına bir bilimdir. Vezinden, kafiyeden, edebî sanatlardan, nazım şekillerinden, olay anlatımına dayalı kurgusal metinlerin teknik özelliklerine kadar birçok şeyi bilmek gerekir. Bunları Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde biz öğretiyoruz. İlahiyat Fakültelerinde ise sadece Arap harfleri ve diğer dinî bilgiler öğretiliyor.

Osmanlı Türkçesine dersine İlahiyat Fakültesi mezunu öğretmenlerin gireceği bilgisi doğruysa, Millî Eğitim Bakanının bu hatadan bir an önce dönmesini bekliyoruz. Yeterli sayıda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olmadığı için mecburen din bilgisi öğretmenlerini bu derste istihdam ediyoruz diyemezler. Çünkü tayin bekleyen onbinlerce Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu öğrencimiz var. Bunların tamamı bir an önce atanmalı ve iş ehline verilmeli. Türk çocukları da işi ehlinden öğrenmeli, Türk eğitiminin kalitesi de yükselmeli. Din Bilgisi öğretmeni olan arkadaşlarımız da Türk çocuklarına “Allah katında tek hak din olan İslam”ı ve Türk–İslam ahlakını iyi öğretirlerse kendilerinden bekleneni yapmış olurlar. Onların işi zaten ağır. Ayrıca Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin işini de onlara yüklemeyelim.

Kaynak: http://www.yenimesaj.com.tr/?artikel,12010811/osmanli-turkcesine-turk-dili-ve-edebiyati-ogretmeni-girer/prof-dr-nurullah-cetin
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> OSMANLI TARİHİ Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com