EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Alerji

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Pzr Mar 30, 2008 11:16 pm    Mesaj konusu: Alerji Alıntıyla Cevap Gönder

Alerji mevsimi başladı, polenlere dikkat!
30 Mart 2008

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, mevsimsel alerjinin en sık rastlanan nedeninin polenler olduğunu belirterek, bahar aylarında polenlere bağlı alerjik sorunları olanların bazı tedbirler alması gerektiğini söyledi.
Özlü, toplumda yaklaşık her üç kişiden birinin alerjik bünyeye sahip olduğunu belirterek, "Alerji en sık rastlanan ve en önemli hastalıklar arasındadır. Alerjik kişilerin önemli bir kısmında mevsimsel sorunlar yaşanmaktadır" dedi.
Belli mevsimlerde kişide alerjik yakınmaların başladığını ya da var olan şikayetlerin şiddetinin arttığına dikkati çeken Özlü, sorunların sıklıkla bahar ve güz aylarında ortaya çıktığını söyledi.
Mevsimsel alerjinin en sık rastlanan nedeninin polenler olduğunu dile getiren Özlü, "Soluduğumuz havada bulunan çayır, ağaç ve otların çiçek tozları, hassas kişilerde sorunların asıl nedenidir. Ancak, iklim koşullarındaki değişime ikincil olarak havada bulunan ev tozu veya küf mantarı gibi diğer bir çok alerjen yükü de sorunlara neden olabilmektedir" dedi.
Alerjik nezleli kişilerde art arda hapşırma, devamı nezle hali, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların görülebileceğini kaydeden Özlü, alerjik göz nezlesinde de benzer şikayetler olabileceğini, gözlerde sulanma, kızarıklık ve yanma, dayanılmaz kaşıntı yaşanabileceğini söyledi.
Alerjik sinüzitle ilişkili olarak baş ağrısı, yüzde, alın bölgesinde ağrı, geniz akıntısı, devamlı yutkunma ve boğaz temizleme ihtiyacı gibi sorunlar olabileceğini belirten Özlü, "Astımlı hastalarda gece uykudan uyandıran nefes darlığı ve öksürük nöbetleri başlar, tıkanıklık ve nefes darlığı nedeniyle yol yürüme ve yokuş çıkma güçleşir. Alerjik rahatsızlıklar kişinin günlük işlerini aksatır, yaşam kalitesini düşürür, sosyal uyumu bozar, verimini azaltır. Hasta ruhsal olarak da bu durumdan etkilenebilir, depresyon gibi sorunlar yaşayabilir" diye konuştu.

-"KIR, ÇAYIR VE ORMANDAN UZAK DURULMALI"-

Bahar aylarında polenlere bağlı alerjik sorunları olanların kır, çayır ve orman gibi polen yükü fazla alanlardan uzak kalmaya özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Özlü, "Özellikle sabah vakitleri ve rüzgarlı havalarda ev içinde kalmalı, pencere ve kapıları kapalı tutmalı, çamaşırları ev içinde kurutmalı, dışarıdan içeriye gelince giysileri değiştirip duş almalı, gerekli hallerde maske, gözlük veya hava filtreleri kullanmalıdır" dedi.
Prof. Dr. Özlü, günümüzde alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisiyle ilgili büyük gelişmeler olduğuna da işaret ederek, şunları söyledi:
"Kişinin alerjik bünyeye sahip olup olmadığı, alerjisinin neyle ilişkili olduğu, alerjik hastalığının hangi organda yerleştiği ve ağırlığı kolayca ölçülebilmektedir. Doğru bir teşhis sonrasında, kişinin duyarlı olduğu alerjenleri tanıyıp bunlardan kaçınması en iyi yaklaşımdır. Bu mümkün olmadığında alerjik reaksiyonları önleyip, kontrol altına alan, şiddeti azaltan, alerjik yakınmaları gideren, yaşam kalitesini düzelten tedaviler uygulanabilir. Kişinin alerjisine rağmen normal bir hayat sürmesi mümkündür."
netgazete

Anne sütü alerjiyi geciktirici etkiye sahiptir

Uzmanlar alerjiden korunmak için pamuklu giyinmeyi, evde gereksiz eşya bulundurmamayı, mekanların nem oranına dikkat etmeyi öneriyor.

03 Haziran 2009
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Ekin, birçok anne babanın çocuklarının alerjik sorunlarından haberdar olmadığını ifade etti. Alerjinin birçok nedeni olduğunu bildiren Dr. Musa Ekin, genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra gıdaların da alerjiye neden olabileceğini dile getirdi. Alerjinin anne sütünden çocuğa geçebileceği yönündeki inanışların doğru olmadığını bildiren Dr. Musa Ekin, anne sütünün bebek için en güzel, en temiz, en sağlıklı ve alternatifsiz bir besin olduğunu vurguladı. Ekin, 'alerji çocuğa geçer' düşüncesiyle bebek ve anne arasındaki alışverişin engellememesi gerektiğinin altını çizdi.

Bebeklik çağlarında alerji yaşayan bir çocuğun büyüyünce alerjinin farklı boyutlarıyla karşılaşabileceğini anlatan Dr. Ekin, tek bir besine ya da başka bir maddeye (peynir, süt gibi ) karşı duyulan alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabileceğini belirtti. Alerjinin çevresel faktörlerinden en önemlisinin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Musa Ekin, sigaradan tamamen uzak durmak gerektiğini söyledi. Alerjiye neden olan unsurların bir çoğunun önüne geçilemeyeceğini anlatan Dr. Ekin, "Etrafımızdaki polenleri, hava değişikliklerini, diğer çevresel faktörleri ve genetik faktörleri yok edemeyiz ama sigarayı kendi sağlığımız ve sevdiklerimizin sağlığı için bırakabiliriz" dedi.

Çocuklarda alerjiyi erteleme ya da daha kolay tedavi etme imkanı bulunduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Ekin, alerjinin tamamen yok edilememesinin genetik faktörlere ve çevresel etkenlere bağlı olduğunu aktardı. Alerjisi olan bir çok kişi kendini grip veya nezle zannedebildiğini hatırlatan Ekin, "Alerji teşhisi konan her hasta tedavisi bitene kadar ilaçlarını kesinlikle bırakmamalıdır. 'Sıkıntı geçti ilacı bitirmeye gerek yok' düşüncesi son derece yanlıştır." ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARI ALERJİDEN KORUMA YÖNTEMLERİ

Anne sütü alerjiyi geciktirici etkiye sahiptir. Bu nedenle bebekler kesinlikle anne sütüyle beslenmelidir. Eğer ailede astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar varsa çocuk bu yönde kontrol edilmeli ve ailenin alerjik geçmişi bilinmelidir. Çünkü anne ve babasında alerjik bünye olan çocuklar diğer çocuklara göre dört kat daha risk taşır.

Ek gıdaya zamanından önce nedensiz bir şekilde başlamamak gerekiyor. Evde bulundurulan gereksiz eşyalar toz ve kir kontrolünü zorlaştıracağından alerjik sorunları tetikler. Bu sebeple çocuk odası dahil genel anlamda evde gereksiz eşya kesinlikle bulundurulmamalıdır. Ev içi nemlendirici cihazları kullanmaktan kaçınılmalıdır. Yapılan araştırmalarda ideal ev içi nem oranı yüzde 55'tir. Yüzde 55'in üzerinde olursa ev içi akarlar da ve küf mantarlarında artış olur. Evler en az haftada bir mutlaka yüksek emiş gücüne sahip elektrikli süpürge ile temizlenmelidir. Çamaşırlar haftada bir kez 55 derece ve üzerinde yıkanmalıdır. Pamuklu ürünler tercih edilmelidir. Halk arasında bilinen ve sıkça kullanılan bazı hastalıklara iyi geleceği düşüncesiyle alınan atletlerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu ürünler alerjiyi arttıran yün taşımaktadır.

haber7

Alerjik astıma çörekotu darbesi

Çörekotu, "ölümden başka her derde deva" olarak bilinen bir bitki.Alerjik astıma karşı da kalkan etkisi oluşturuyor.

10 Haziran 2009

Çörekotu, "ölümden başka her derde deva" olarak bilinen bir bitki. Hele hangi hastalığa karşı nasıl kullanılacağı bilinirse daha kolay netice alınabili-yor.

Radyoloji uzmanı Dr. Mehmet Kılınç, bronşiyal astım kaynaklı alerjik rahatsızlığını taze öğütülmüş çörekotu tüketerek atlatmış. Astım hastası olan ağabeyi de bu yöntemle rahatlarken, 4 ve 8 yaşındaki çocukları da günlük daha az miktarda çörekotu kullanıyor

Hastalıklarına şifa arayanlar, alternatif olarak bitkilere yöneliyor. Bu bitkilerin en önde gelenlerinden biri de 'kara şifa' olarak bilinen çörekotu. Çörekotunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, alerji, solunum sistemi, romatizma, cilt, sinir sistemi ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Alternatif tedavi yöntemlerine başvuranlardan biri de 28 yaşından sonra bronşiyal astım hastalığına yakalanan ve kendisi de bir doktor olan Mehmet Kılınç.

Konya Numune Hastanesi'nde radyoloji uzmanı olarak çalışan Kılınç, hastalığıyla birlikte tüm ilaçları kullandığını, hayatının hastalık merkezli hale geldiğini ve süreç içinde tüm ceplerinin mendillerle dolduğunu söyledi. Kılınç, alerji döneminde yaşadığı sıkıntıyı, "Sürekli burun akıntısı vardı ve sürekli hastaydım." şeklinde anlatıyor. Kılınç, ilaçların sadece şikâyetleri azalttığını, tedavi etmediğini, ilaçların etkisi geçince rahatsızlığın yeniden ortaya çıktığını belirtiyor.

Bu dönemde arayış içine giren ve bitkisel ilaçları da deneyen Kılınç, en son çörekotuna başvurmuş. Ama onda da nasıl kullanacağı konusunda tereddüt yaşamış. İlk önce çiğneyerek denemiş. Sonra kavurarak ve öğüterek kullanmış. Çörekotu yağını da düzenli almış. Bir tavsiye üzerine çörekotunu kendi öğütmüş ve bunu da o öğün hemen tüketmiş.

Günlük bir çay kaşığı çörekotunu öğüterek kullanmasından bu yana rahatladığını ve eski yaşadığı sıkıntılarının olmadığını söyleyen Dr. Mehmet Kılınç, "Artık eskisi gibi hasta olsam da yatağa düşmüyorum. Şimdi daha az hasta oluyorum. Bağışıklık sistemimin güçlendiğini hissediyorum." diyor.

11 yıldır bronşiyal astımının iyi olduğunu, günlük bir çay kaşığı çörekotunu ihmal etmediğini ifade eden Kılınç, tecrübelerini yakınlarına da aktarmış. Astım hastası olan ağabeyi de bu sayede rahatlarken, 4 ve 8 yaşındaki çocuklarına da daha az dozda çörekotunu kullandırtmış.

Yaşadıklarını, "Çocuklarım da çok sık hasta oluyordu, şimdi daha az hasta oluyorlar." şeklinde anlatıyor. Çevresinden edindiği izlenim ise hep olumlu. Bugüne kadar en az 100 kişiye çörekotu öğütmesi için el değirmeni hediye ettiğini söyleyen Kılınç, özellikle internette dolaşan bilgi kirliliğinin insanların güvenlerini sarstığını ve bundan dolayı bitkilere inancın zayıfladığını belirtiyor.

Nasıl kullanılmalı?

Bir çay kaşığı kadar çörekotu un ya da kepek iriliğinde öğütülür. Öğütme işlemi için el değirmeni ya da tunç havan kullanılabilir.

Öğütüldükten sonra bekletmeden hap gibi ağız içine alınır ve üzerine bir miktar su ile çiğnemeden yutulur.

Öğütülmeden alınırsa büyük oranda hazmedilmeden atılır. Ağızda çiğnenirse yeterince öğütülemez ve bulantı yapabilir.

Öğütüldükten sonra bekletilirse açığa çıkan aromatik yağ asitleri uçup kaybolur.

Aç alınırsa sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda mide tahrişi ve bulantı yapabilir. Yemekten sonra alınması önerilir.

Kullanım sırasında bildirilen tek yan etki, özellikle sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda ekşime ve yanma şikâyetleridir. Bu şikâyetler için antiasit ilaçlar alınabilir.

(Zaman)

Alerjisi var, ayda 2 bin TL'lik mama yiyebiliyor
21:45 - Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, yakalandığı hastalık nedeniyle sürekli kaşınan 4 yaşındaki Enes Balta'nın ailesi, tedavide önemli yeri bulunan ve ayda 2 bin TL'yi bulan özel mamanın bedelini karşılamak için destek bekliyor. Anne Leyla Balta, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, kaşıntının alınan gıdalardan kaynaklı alerjik bir sorun olduğu teşhisi konulduğunu kaydetti. Bu nedenle oğlunun özel üretilen mamadan tüketmesi gerektiğini ifade eden Balta, "Doktorlar, tedavi için bunun zorunlu olduğunu bildirdiler. Ancak, ayda 2 bin lirayı buluyor. Mama ücreti de yeşilkart kapsamına girmediği için sıkıntı yaşıyoruz" dedi. 16.07.2009 KADİRLİ netgazete

Her 3 çocuktan birinin alerjisi var
Çocuklarda alerjik astım sıklığının 1996 yılında yüzde 9.6, 2004'de yüzde 11.4 olarak belirlendiğini kaydeden Prof. Dr. Ömer Cevit, "Alerjik rinit sıklığı da yüzde 11'lerde. Türk toplumunda her üç çocuktan biri astım, alerjik rinit, egzamadan muzdarip. Alerjik hastalıklar son 20-30 yıldır giderek artıyor. Özellikle okul öncesi çağlarda belirgin artış var. Alerjik reaksiyonların ölümcüllüğünde ise artış yok çünkü geliştirilen tedavi yöntemleriyle bu oran düşmektedir" dedi. 07.11.2009 ANTALYA netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com