EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Böbrek HastalIklarI

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
admin
Site Admin


Kayıt: 31 Arl 2006
Mesajlar: 831
Konum: Belarus

MesajTarih: Cum Mar 14, 2008 7:55 pm    Mesaj konusu: Böbrek HastalIklarI Alıntıyla Cevap Gönder

Dr. Murat Kınıkoğlu
muratkinikoglu@yahoo.com
Sinsidir, iflas eder çaktırmaz

Halsizlik çekiyorsanız, teniniz soluksa ve ayaklarınız şiştiyse dikkat! Böbrek yetmezliğiniz olabilir. Bu sinsi hastalığı fark etmenin en pratik yolu idrar testi

Bazı rahatsızlıklar çok gürültülü seyreder ama çabuk iyi olurlar. Örneğin bademcikleriniz şiştiğinde sizden kötüsü yoktur, ateşiniz çıkar, nefes alamaz gibi olur 'acaba gidici miyim?' diye şüphelenirken bir bakarsınız ki iyi olmuşsunuz. Buna karşılık bazı rahatsızlıklar ileri safhalara kadar kendilerini belli etmez ama hayatımızı tehdit edecek sonuçlar doğururlar. Sinsi hastalık denilince benim aklıma en önce 'böbrek' gelir. İki böbreğinizden birisi tamamen iflas etse, hatta sağlam olanının da yarısı çalışamaz hale gelse, gene de hasta olduğunuzu fark etmezsiniz.
Böbreklerimiz, kanımızı zararlı maddelerden temizlerken bir yandan da vücudumuzdaki su miktarını dengeler, her gün 200 litre kanı süzerek ortalama iki litre idrar yaparlar. Kemiklerimiz için gerekli olan vitamin D, kalsiyum, fosfor metabolizmasını düzenlemek, kan basıncını ayarlayan 'renin' hormonunu salgılamak ta böbreklerimizin görevidir.
Bizimle birlikte yaşlanan böbreklerimizin süzme kabiliyeti her yıl belirli bir derecede azalır. Önemli olan, bu kıymetli organımızın hızlı yaşlanmasına mani olarak ileriki yıllarda bizi yarı yolda bırakmasını önlemektir. Böbreklerin hasta olması diğer organlarımızı da etkiler, örneğin kalp krizi ve felç riskinin artmasına neden olur. Bu yüzden bu değerli organımıza gözümüz gibi bakmalı, arasıra da 'bir sorun var mı acaba?' diye kontrol etmeliyiz.
İLERİ DÖNEM BELİRTİLERİ: İŞTAH KAYBI VE MİDE BULANTISI
Böbrek hastalarında en sık görülen şikayetler halsizlik ve yorgunluktur. Soluk bir renk görülebilir. Böbrek hastaları özellikle geceleri daha çok olmak üzere sık sık idrara çıkabilirler. Göz kapaklarında ve ayaklarda şişme görülebilir. İştah kaybı, bulantı ve kusma gibi belirtiler ancak ileri dönemlerde ortaya çıkar. Kaşınma, deride durduk yere morarmalar, baş ağrısı, el ve ayak uyuşmaları, uyku bozuklukları görülebilir.
Kronİk böbrek yetmezlİĞİ ne ANLAMA GELİYOR?
Böbreklerin, geri dönüşümü olmayan ve vücudun ihtiyacını karşılayamayacak kadar hasar görmesi halidir. Böbrek yetmezliğinin beş evresi vardır. En ağır tabloda böbrekler süzme kabiliyetini tamamıyla kaybetmiştir. Bu hastaların kanlarını temizletmek için düzenli aralıklarla diyaliz makinesine bağlanması ya da böbrek nakli yapılması gerekir. Ülkemizde 50 bin kronik böbrek hastası vardır ve bu rakam her yıl daha da artmaktadır.
EN BÜYÜK NEDENİ ŞEKER, TANSİYON
1- En büyük nedenlerden birisi 'şeker hastalığı'dır. Şeker hastalarını buradan uyarmak istiyorum; ilerde sıkıntı çekmek istemiyorlarsa diyetlerine dikkat ederek, ilaçlarını düzenli kullanarak kan şeker seviyelerini mümkün olduğunca normal sınırlar içinde tutmaları gerekir.
2-İkinci büyük neden 'yüksek tansiyon'dur. Türkiye'de her üç yetişkinden birisi yüksek tansiyon hastası ve maalesef bu hastaların çoğu yüksek tansiyonun ilerde böbrek hastalığına neden olacağını bilmiyor, 'tansiyonum yüksek ama bana bir sorun yaratmıyor' deme hatasında bulunuyorlar. Onlara böbrek yetmezliği ortaya çıktıktan sonra ilaç kullanmanın bir işe yaramadığını hatırlatmak isterim.
3-Glomerulonefrit dediğimiz böbreklerin mikroplu veya mikropsuz iltihapları zaman içinde böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu nedenle çocukluklarında nefrit geçiren kişilerin daha dikkatli olmaları, hiç olmazsa yılda bir kez kontrol yaptırmaları gerekir.
4-Aileden geçen polikistik böbrek hastalığında (ultrasonda çıkan bir iki kist için telaşlanmayın) böbrekler yüzlerce minik kistle iş göremez hale gelir ve bu durum ileride böbrek yetmezliğine neden olabilir.
5-Başta acetaminofen, parsetamol, iburprofen olmak üzere tüm ağrı kesiciler böbrekleri zorlarlar. Bizim ülkede yaşlı insanlar leblebi gibi ağrı kesici yutarak karaciğer ve böbreklerini (dolayısı ile hayatlarını) tehlikeye atıyorlar. Aile büyüklerinizi ağrı gidericilerin yan tesirleri hakkında uyarmayı ihmal etmeyin.
6-Sık düşürülen böbrek taşları, böbrek operasyonları, ileri evre prostat hipertrofileri ve böbrek kanserleri de yetmezliğe neden olabilir.

Böbrek bozulmadan tedbir alınmalı

BÖBREKLERİ kontrol etmenin en basit yollarından birisi 'basit idrar tetkiki'dir. İdrarda kan, iltihap hücreleri veya 'protein/albumin' bulunması önemlidir. Üre, kreatin gibi testlerin yüksek çıkması böbreklerin yeteri kadar çalışmadığını-kanı temizlemediğini gösterir ama bu testler oldukça geç evrede yükselir bu yüzden normal olmaları böbreklerinizin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Önemli olan bu iki değer yükselmeden, yani böbrek tam olarak bozulmadan teşhis koyup gerekli tedbirleri almaktır. Böbreklerin durumunu en iyi gösteren test böbreklerin atık maddeleri süzme kabiliyetini gösteren Glomerular Filtrasyon Hızı (en çok yapılanı kreatinin klirensi) testidir. Bu değerin 90 mililitre/litre üzerinde olması böbreklerde sorun olmadığını gösterir.
Böbreklerin ultrasonografik olarak görülmesi de böbreklerin kalitesi hakkında bize önemli ipuçları verir. Eğer hiç yaptırmadıysanız bir kereliğine 'üst batın sonografisi' yaptırarak böbrekler, safra kesesi, dalak gibi organlarınız hakkında bilgi sahibi olun ve raporu sağlık dosyanıza yerleştirin.

Akşam

En Sinsi Hastalık
13 Mart 2008 09:04
Bazı hastalıklar belirtileriyle erken teşhiste büyük avantaj sağlar ama böbrekleriniz, bir anda çürür..

Dünya nufusunun yüzde 5'inden fazlasının, nerede bulunduğunu ve ne işe yaradığını bilmediği böbreklerin, günde 200 litre kanı temizlediği ve bu organın hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, Dünya Böbrek Günü nedeniyle böbreklerin hayati önemine dikkat çekti.

10 YETİŞKİNDEN BİRİ

Prof. Dr. Utaş, "Dünyada her 10 yetişkinden birinde bir çeşit böbrek hastalığı var, ancak böbreklerin sağlıktaki önemli rolü ve böbrek hastalığı hakkındaki bilinç düzeyi oldukça düşük. Genel nüfusun yüzde 5'ten daha azı böbreklerin nerede bulunduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyor. Böbreklerimiz her gün 200 litre kan süzüyor ve temizliyor. Yeterince şaşırtıcı değil mi?" dedi. Yapılan istatistikler, Türkiye'de her 10 kişiden birinin böbrekleriyle ilgili bir rahatsızlığı olduğunu ortaya koyuyor. Böbrek hastalıklarının sinsi bir şekilde ilerlemesi, kronik böbrek yetmezliği oluşmadan önce erken teşhisin önemini arttırıyor. Diyabet ve yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlıkların başında.

ŞAŞIRTICI BÖBREKLER

Ülke kamuoyunu böbrek sağlığı konusunda bilinçlendirmek amacıyla çalışmalarını 38 yıldır sürdüren Türk Nefroloji Derneği , bu yıl 3.'sü kutlanan Dünya Böbrek Günü kapsamında hastalığın ekonomik boyutu ve ülke kamuoyunun böbrek hastalıkları karşısında bilinçlendirilmesi için yapılacaklar ele alınacak. Dünya kamuoyunu Kronik Böbrek Yetmezliği konusunda bilinçlendirmeye çalışan Dünya Böbrek Günü'nü bu yıl 13 Mart'ta 6 kıtada 60 ülkede kutluyor. Kutlamanın bu yılki konsepti "Şaşırtıcı Böbrekler" olarak belirlendi.
aktifhaber

Böbrek Taşı Riskini Azaltmanın Yolları
22 Mart 2009 11:35

İşte böbrek taşı oluşma riskini azaltmak için bazı öneriler...

Atık ürünlerin idrarda birikmesiyle oluşan böbrek taşı, böbrekte kalabiliyor ya da idrar yollarına doğru hareket ediyor, iki süreç de oldukça acı veriyor. Geçmişte taş hastalığı olan hastalarda ikinci kez taş oluşma olasılığı da yüksek oluyor.

Yahoo'nun internet sitesinde yer alan habere göre, Amerikan Aile Hekimleri Akademisi, böbrek taşı oluşma riskini azaltmak için bazı öneriler sunuyor:

· Günde 14 bardak sıvı ve özellikle su için.

· Günlük tuz alımını en fazla bin 500 mg ile sınırlandırın. Paketlenmiş hazır gıdalar kısmen yüksek oranda tuz içeriyor. Bu nedenle bu gıdaların etiketlerini okuyun ve yediğiniz her şeyin içindeki sodyum oranını kontrol edin.

· Günde en fazla iki kez 170-225 gram arası et yiyerek et tüketimini sınırlandırın.

· Böbrek taşı hastalığı tekrar eden hastaların bunun nedenini ortaya çıkarmak için çeşitli testlerden geçirilmesi gerekebilir. Doktorunuz böbrek taşlarını önlemek için tıbbi tedavi uygulayabilir.
aktifhaber

Diyabetliler, böbrek yetmezliğinde daha riskli
12:30 - Prof. Dr. Tekin Akpolat, geçmiş yıllardaki verilere göre, diyaliz tedavisine yeni başlayan hastaların yaklaşık dörtte birinde böbrek yetmezliğinin nedeninin şeker hastalığı olduğunu söyledi. Tedavide sağlanan gelişmeler sonucu şeker hastalarının daha uzun süre yaşaması nedeniyle günümüzde şeker hastalığına bağlı böbrek sorunlarının daha sık görüldüğüne işaret eden Akpolat, şeker hastalarında görüler böbrek sorunlarına "Diyabetik nefropati" denildiğini kaydetti. 13.06.2009 SAMSUN netgazete

Diyet Yaparken Böbreğinizi Kaybetmeyin
28 Temmuz 2009 16:52

Uzun süre yemek yemeyen kişilerde böbrek rahatsızlığı görüldüğü belirtildi.

Günümüzün önemli sağlık sorunlarının başında gelen şişmanlıktan kurtulmak için bilinçsizce yapılan diyetlerin kişilerde böbrek hastalığına neden olduğu belirtildi.

Zayıflamak için uzun süre yemek yemeyen ve su içmeyen kişilerin, beslenme yetersizliğine bağlı olarak karaciğer ve böbreklerinin hasar gördüğünü belirten Dr. Oktay Baygun, özellikle genç kızların, şişmanlık korkusu nedeniyle yaptıkları bilinçsiz diyetler sonucu böbreklerini kaybettiklerini ifade etti.

Dr. Oktay Baygun, "Özellikle genç bayanlar, zayıflayarak daha güzel görünüme kavuşmak için hayatını karartabiliyor.

Diyet yapacak olanlar, bunu mutlaka bir uzmanın denetiminde yapsınlar. Maalesef Mardin'de bilinçsiz yapılan diyetler sonunda böbrekleri iflas etmiş bayan hastalarımız var. Özellikle genç bayanlar, aşırı şişmanım diye yemek yemiyor, su içmiyor.

Psikolojik olarak bunu kendilerine telkin ederek, 'Anorexi' aşırı zayıflık hastalığına yakalanıyorlar. Yapılan tetkiklerinde, ilk etapta bir şey çıkmıyor.
Ancak bir müddet sonra, beslenme yetersizliğine bağlı olarak beyin, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarında hasar oluşarak, yetmezlik meydana geliyor.

Karaciğerdeki hasarlar giderilebiliyor ama beyin ve böbrekteki hasar kalıcı oluyor. Yapılan bilinçsiz diyetler, kişilerin hayatını önemli bir şekilde etkileyebiliyor" şeklinde konuştu.
aktifhaber

Her 6 kişiden 1'i kronik böbrek hastası
28 Kasım 2010
Sağlık Bakanlığı, Türk Böbrek Vakfı ve Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardım Derneği(BÖHAK) tarafından ''Türkiye'de Kronik Böbrek Yetmezliği ve Organ Nakli Paneli'' düzenlendi.

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Türkiye'de yetişkin her 6 kişiden 1'inin kronik böbrek hastası olduğunu, yaklaşık 20 kişiden 1'inin dehastalıknedeniyle fonksiyon kaybı bulunduğunu belirterek, ''Türkiye'de 7,5 milyon insan kronik böbrek hastalığıyla hayatını idame ettiriyor'' dedi.

Cem Karaca Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan Süleymanlar, hastalığın, böbrek hasarı veya organın fonksiyon kaybının 3 aydan daha uzun sürmesi ile meydana geldiğini anlattı. Süleymanlar şöyle dedi:

''5 yıllık bir çalışmaylaTürkiyeböbrek haritasını çıkardık ve vahim sonuçlara ulaştık. Çalışmada, Türkiye'de yetişkin nüfusun yüzde 15,7'sinde kronik böbrek yetmezliği olduğu sonucuna vardık. Bu da her yetişkin 6 kişiden 1'i kronik böbrek hastası ve yaklaşık 20 kişiden 1'inin de ciddi fonksiyon kaybı var. Türkiye'de 7,5 milyon insan kronik böbrek hastalığı ile hayatını idame ettiriyor'' diye konuştu. haber10
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com