EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Türklerin Anadolu'da Ilk Inşa Ettiği Cami

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İMAR, MİMARÎ ve ŞEHİRCİLİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cum Arl 04, 2009 1:31 am    Mesaj konusu: Türklerin Anadolu'da Ilk Inşa Ettiği Cami Alıntıyla Cevap Gönder

Türklerin Anadolu'da Ilk Inşa Ettiği Cami
GEZGİNİN NOTLARI
Çarşamba, 12 Ağustos
Haberiniz.com



Türklerin Anadolu’da inşa ettiği ilk camiinin hangi camii olduğu ve ne zaman inşa edildiği ve şimdi bu camiye ne olduğu ne yazık ki pek bilinmez. Yıkılmıuş mıdır, ayakta mıdır hangi şehirdedir? Sorun isterseniz kendinize bakalım. Anadolu’da Türklerin yaptığı ilk camii nerededir ve adı nedir? Gördünüz mü cevabı bilmiyorsunuz. Aslında kendinize kızmayın hiç. Çok insan ve bu haberi yapan haberiniz.com muhabiride bu konuda sizden çok farklı durumda değildi. Bir gün Kars’a gidip, Kars’ta tarihi kent Ani’yi ziyaret edene kadar. Ani tarihte Ermeniler dahil bir çok milletin gelip geçtiği muhteşem anıt eserleri ile bir insanlık mirası olarak ayakta zamana direnme mücadelesi veriyor. Ani’nin bittiği yerde uçurum başlıyor. Uçurumun altında Arpaçay Nehri çoşkulu bir şekilde alıyor. Arpaçay’ın karşısında ise Ermenistan toprakları uzanıyor. İşte bu şehirde kiliselerin arasında dolaşırken Arpaçay nehrinin tam kenarında, 200 metre yüksekliğinde uçurumun dibinde, yara başını eğmiş aşağıya bakar gibi duran Selçuklu Türklerinin 1072’de yaptığı Ebul Menucehr Camii’ni görüyorsunuz. Malazgirt savaşından bir sene sonra yapılmış. Camii, 1064 Yılında Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Anı Kentini fethetmesinden sonra Anı Beyi olarak atadığı MENUCEHR tarafından 1072 yılında dikdörtgen planlı iki katlı olarak yapılan caminin tavanında Selçuklu dönemi yıldız motifleri mevcuttur. Sekizgen köşeli minareye 99 basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Minarenin üzerinde kufi yazı stili ile “Bismillah” yazısı bulunmaktadır. Sekizgen minare Orta Asya Türk Mimarisinin izlerini taşımaktadır.

Bugün ise camiinin yarısı yıkılmış ancak minaresi kısmende olsa ayakta. İçi pis, moloz dolu, hüzün verici bir şekilde zamana karşı direniyor. İnanılmaz sarsıcı ve hüzün verici bir manzara. Eğer Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı var ise Türkiye’de Kültür bakanlığı var ise bu Anadolu’daki ilk Türk eserinin bir an önce restore edilmesi gerekiyor. Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre ; Anı Ören Yeri'nde bulunan Ebul Menuçerh Camisi'nin onarım ve güçlendirme ihalesi geçtiğimiz yıl yapılmış olup, restorasyon çalışması için ödenek ayrılmış, bakanlığın talimatı beklenmektedir. Bakanlığın bir an önce talimat vermesi dileği ile.

Miras
Şebnem Özbek
Yozgat Haber



Kilise, insan hakları meselesi ve sözde herkese inanç özgürlüğünü öngören Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi’nin içeriğini, İslamî toplumlara sızmanın en önemli etkenlerinden biri olarak görmektedir.

Çünkü kilise, dünyanın Müslüman milletlerinin kendi inançlarına bağlılıkta çok mutaassıp olduğunu ve ancak denetimleri altındaki hükümetlerin aracılığı ile ve milli olmayan unsurların egemenliği sayesinde İslam ülkelerinde hâkimiyet kurabileceklerinin farkındadır.

Kilise aynı zamanda, Müslüman ülkelerde, bu hükümetler aracılığıyla insan hakları atmosferini oluşturarak, batının ürünü olan sözde dini, kültürel ve siyasi özgürlükler aracılığıyla misyonerlik faaliyetleri için icra güvencesi elde edebileceğini ve sadece bu yoldan uzun vadede Müslüman toplumları Hıristiyanlığa yönelmek için teşvik edebileceğini çok iyi bilmektedir.

Kiliseyi İslam konusunda kaygılandıran ve bu dine düşman eden esas konu, İslam dininin taşıdığı özelliklerdir. Bu özellikler arasında; Müslüman nüfusunun kalabalığı, İslam’ın evrensellik özelliği ve amacı, İslam dini etkisinde bulunan bölgelerin hassas olması, Müslümanların Hıristiyanlara karşı tarihi zaferleri, İslam’ın siyasî gücü, şehitlik mertebesi ve onlarca diğer özelliği saymak mümkündür.

Bugün “Dinlerarası Diyalog” safsatası altında yapılmaya çalışılan; Müslüman ülkeleri kendi dini ve milli kültürüne yabancılaştırmaktır. Buna karşılık hükümetler aracılığıyla Hıristiyan öğelerin yoğunlukta olduğu anti-milli ve anti-kültürel bileşenleri “Batıya hoş görünmek, evrensel mirasa sahip çıkmak” gibi başlıklar altında toplayabileceğimiz “Demokratikleşme” söylemiyle toplumu yozlaştırıp kendi dininden, kültüründen ve benliğinden uzaklaştırarak kolay yem olacağı bir hale sokmaktır.

Ne yazık ki halk mezhep farklılıklarının bile siyasete alet edildiği gerçeğini gördüğü halde “İktidardaki Müslüman mezhep üyeleri, azınlıktaki Müslüman mezhep mensubunun demokratik haklarını korumaktan uzakken neden Hıristiyan azınlığın demokratik haklarını korumaya bu kadar gönüllü” sorusunu sormayı aklına getirmez.

İşte 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Kars’ı fethettikten sonra Ani Beyi olarak atadığı Ebul Menucehr’in, bundan 938 yıl önce yaptırdığı ve Anadolu’nun ilk camisini olarak bilinen dikdörtgen planlı iki katlı cami bu nedenle viran haldedir. Tavanı, Selçuklu dönemi yıldız motifleri ile süslenmiş, Orta Asya Türk mimarisinin izlerini taşıyan ve minaresinin üzerinde kufi yazı stili ile “Bismillah” yazan cami, hem dinî hem de millî bir kültürken, bugün AKP iktidarı tarafından kale alınmamaktadır.

Yarısı yıkılmış, minaresinin ancak bir kısmı ayakta olan kültür mirasımız Ebul Menuçerh Camisi’nin onarım ve güçlendirme ihalesi iki yıl önce yapıldığı halde, MHP lideri Bahçeli’nin Cuma namazı kılacağı ile ilgili açıklamasına tepki gösteren AKP’li Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, yenileme çalışması için hala onay vermemiştir.

Ebul Menuçerh Camisi’nin bulunduğu Ani; uçurum kenarına kurulmuş bir antik kent. Uçurumun hemen ardı Ermenistan. Ermeniler için Kars, önemli bir şehir. Malum; Doğu Anadolu Bölgemiz onlar için işgal altındaki Batı Ermenistan olarak isimlendiriliyor.

AKP; kültür miraslarına sahip çıkıldığı bahanesi ardına sığınarak Van’daki Akdamar Ermeni Kilisesi’nin restorasyonu için 3 milyar lira (eski parayla 3 trilyon) ayırmakta sakınca görmezken, ne yazık ki biz Türkler için tarihi öneme sahip cami için aynı hassasiyeti göstermemektedir.

Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasını teşvik eden, Türk kadınlarının, kızlarının Ermeniler tarafından tecavüze uğradığı Akdamar Adası’ndaki kiliseyi ibadete açan, “Heybeliada Ruhban Okulu faaliyete geçebilir” açıklamaları yapan Başbakan Erdoğan, söz konusu Türk camisi olunca harekete geçmeyi aklından geçirmemiştir.

Temennimiz; AKP iktidarının ve Başbakan Erdoğan’ın kiliselere ve manastırlara gösterdikleri ilgiyi, tarihi öneme sahip camilerimizden ve Türk mimarisinden esirgememesi yönündedir.

Yozgat Haber
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İMAR, MİMARÎ ve ŞEHİRCİLİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com