EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

GTH Bakanlığı Türkiye'yi GDO cenneti yapmış

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TIBBÎ DÜŞÜNCELER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Çrş Ksm 11, 2009 12:08 am    Mesaj konusu: GTH Bakanlığı Türkiye'yi GDO cenneti yapmış Alıntıyla Cevap Gönder

PATRONLAR İSTEDİ AKP İZİN VERDİ: GDO’LU ÜÇ YEMİN DAHA İTHALATI ONAYLANDI!
18 Ocak 2018



Biyogüvenlik Kurulu, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) hakkında yeni bir karar alarak, iki mısır ve bir soya geninin daha yem amaçlı ithalatına ilişkin başvuruyu onayladı.

AKP hükümetinin altı bakanlığının temsilcilerinden oluşan Biyogüvenlik Kurulu, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) hakkında aldığı yeni kararda, iki mısır ve bir soya geninin yem amaçlı ithalatına ilişkin ithalat başvurusunu kabul etti.

PATRONLAR İSTEDİ, BİYOGÜVENLİK KURULU ONAYLADI

Dünya’dan Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi’nin (BESD-BİR) yaptığı başvuruya ilişkin Biyogüvenlik Kurulu’nun 30 Ekim 2017’de ve 4 Ocak 2018’de yaptığı iki toplantının kararları 11 Ocak tarihi itibarıyla kamuoyuna açıklandı.

Biyogüvenlik Kurulu kararında konuyla ilgili şu bilgilere yer verildi:

“BESD-BİR’in 8 Kasım 2017 tarihli FG 72 soya çeşidi ve 28 Aralık 2017 tarihli MON87427 ve DAS-40278-9 mısır çeşitlerinin yem amaçlı kullanma başvurularının kabulüne, değerlendirme sürecinin basitleştirilmiş işlem kapsamında yürütülmesine, oluşturulan risk değerlendirme ve sosyo-ekonomik komitelerinin görevlendirilmesine, komite üyeliğinden zaruri nedenlerle ayrılan üyenin yerine uzman havuzundan yeni bir üyenin Kurul Başkanı tarafından atanmasına karar verilmiştir.”

Kararda geçen “değerlendirme sürecinin basitleştirilmiş işlem kapsamında yürütülmesi” ifadesi, bu genlere izin verilmesi sürecinin hızlanacağı anlamına geliyor.

SAYI 39’A YÜKSELECEK

Kurulun başvurusunu kabul ettiği ve basitleştirilmiş işlem uyguladığı üç yeni gene ithalat izni verilirse, Türkiye’ye ithalatına izin verilen genetiği değiştirilmiş gen sayısı 39’a çıkmış olacak.

Daha önce 26 mısır ve 10 soya genine ithal izni verilmişti ve bu genler yem amaçlı olarak ithal ediliyor.

BİYOGÜVENLİK KURULU NEDİR?

Biyogüvenlik Kurulu, altı bakanlığın temsilcilerinden oluşuyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcilerinden oluşan Biyogüvenlik Kurulu’nun dokuz üyesi bulunuyor.

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/toplum/patronlar-istedi-akp-izin-verdi-gdolu-uc-yemin-daha-ithalati-onaylandi-225100

Etiketler:
AKP gdo gündem İktibas ithalat Patronlar Sol Gazetesi

Biyogüvenlik Kurulu, GDO'lu 6 çeşit mısır ve 2 çeşit soyanın daha hayvan yemlerinde kullanılmasına onay verdi
05 Kasım 2015



Biyogüvenlik Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği'nin başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş 6 mısır, 2 soya çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanımına izin verdi.
Kurul, 8 GDO'lu ürünlerin hayvan yemlerinde kullanımına yönelik ithalat yapılabilmesini onayladı.Kurul'un konuya ilişkin kararları bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği tarafından, 11 Mayıs 2015'te genetiği değiştirilmiş 14 mısır, 9 soya, 4 kolza ve 10 pamuk olmak üzere 37 çeşidin hayvan yemlerinde kullanılması için başvuru yapılmıştı.

Bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır çeşidi olmak üzere toplam 32 çeşide sadece yem amaçlı kullanılmak üzere GDO'ya onay verildi.
Kaybak: Cumhuriyet

GTH Bakanlığı Türkiye'yi GDO cenneti yapmış



http://www.gidahareketi.org/ 'un haberi:

Bu ne iş Mehdi Bey?

Biyogüven(siz)lik Kurulu’nun, 13 GDO’lu mısır çeşidinin ithalatına izin vermesini değerlendiren Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer; “Bir gün önce GDO’ya izin vermiyoruz diyen bakanlığın bir gün sonra 13 GDO’lu mısıra izin verdiği ortaya çıktı. Bu davranış, bu toplumunla alay etmektir” dedi.

Biyogüven(siz)lik Kurulu’nun, 17 Kasım 2011 tarihinde yaptığı toplantıda, çoğunluğu Monsanto’ya ait olmak üzere 13 GDO’lu mısır türünün ithalatına izin verdiği ortaya çıktı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in yazılı soru önergesine önceki gün verdiği cevapta; "26 Ocak 2011 tarihinden itibaren bugüne kadar 3 adet GDO'lu soyanın ithalatına izin verilmiştir” demişti.

26 Kasım 2011 tarihinde Diyanet İşler Başkanlığı’nın Afyon’da düzenlediği “Günümüzde Helâl” başlıklı sempozyumunda konuşan, Biyogüven(siz)lik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı ise “Bugüne kadar hiç GDO’lu mısıra izin verilmedi, sadece 6 çeşit GDO’lu soya ithalatına izin verildi” demişti. Aksi yöndeki itirazlara da “GDO’lu mısıra ise izin verildiği doğru değildir” diye reddetmişti.

Yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi’ne verdiği 03.11.2011 tarih ve 037686 sayılı bilgi edinme cevabi yazısında da; “2011 yılının ilk 6 ayında, GDO’lu yem veya yemlik madde ithali 22 farklı firma tarafından gerçekleşmiştir” denilmişti.

A) Biyogüven(siz)lik Kuru1u Başkanı’nın, 17 Kasım’da 13 çeşit GDO’lu mısıra izin verilme kararına (karar için bakınız: http://www.tbbdm.gov.tr/home/biosafetycouncilhome/councildecisions/Biyog%C3%BCvenlik_Kurulu_Karar%C4%B1_10.aspx ) imza atmasına rağmen, 26 Kasım’da Afyon’da yaptığı konuşmada bunu inkâr etmesi ve 100 dolayında seçkin kişiyi ve kamuoyunu yanıltması;

B) Bakanlığın 3 Kasım 2011 tarihli resmi yazısında, 22 firmaya GDO’lu soya için ithalat izni verildiğini belirtmesine karşın, Bakanın bir milletvekiline sadece 3 çeşit soyaya izin verdiklerini açıklaması nasıl bir anlayışın ürünüdür?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın toplantısında, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı’nın “Bakanlığın 2011 yılında İstanbul’da yaptığı piyasa denetimlerinde, 4 bin dolayındaki numuneden 1600’den fazla üründe GDO tespit edilmiştir” ifadesine karşın, Biyogüven(siz)lik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı’nın yönettiği oturumda, “Evet Bakanlıktan bana verilen bilgide bu yönde, ancak bu ürünler Biyogüvenlik Kanunu’nun yürürlüğünden önceki dönemde yapılan ithalatlara ait ürünler olmalı” şeklindeki teyidi de göstermektedir ki, GDO’lu ürünler Türkiye’de serbest dolaşımdadır.

Kamuoyu bilmelidir ki; Türkiye’deki biyogüven(siz)lik kanunu amacını tarif ederken, “genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinden kaynaklanabilecek riskleri engellemek” cümlesiyle başlamaktadır. İkinci maddede ise “Veteriner tıbbî ürünler ile Sağlık Bakanlığınca ruhsat veya izin verilen beşeri tıbbî ürünler ve kozmetik ürünleri bu Kanun kapsamı dışındadır” hükmüyle; insanî ilaç, kozmetik ve veteriner ilaçlarının GDO’lu olmasına açıkça izin vermektedir.

Beşinci maddedeki yasaklar sıralanırken ise; “GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları, devam mamaları ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması” şeklindeki kısmî sınırlamaya rağmen, sürekli olarak “GDO yasak” ifadesiyle toplum bilinçli bir şekilde yanıltılmaktadır. ‘GDO yasaktır’ açıklaması yapmaktan bir türlü geri durmayan Bakanlık ve bağlı organı, kurulduğu günden bu yana kendisine yapılan her türlü GDO’lu ürün ithalat müracaatına izin vererek bizlerle alay etmektedir.

Bakanlığın sitesinde yer alan bilgiye göre, ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, 2 Aralık 2011 günü Bakan Mehdi Eker’i makamında ziyaret eder. Bu ziyarette Bakan Eker, ABD Elçisine “Amerika Birleşik Devletleri ile işbirliğine açığız” diyor. Bakanın bu sözleri şimdi daha iyi anlaşılıyor. Görülüyor ki, Türkiye’de GDO konusunda söz bitmiştir.”

Çiğ Süt Üreticilerinden Alternatif GDO Yönetmeliği
09.11.2009

1- Madde 2 a) ''Tohumluklar dışında'' ibaresinin konulması
yanlıştır. Çünkü GDO'da tohumları bu yönetmelikten hariç tutmak
yanlıştır. GDO tohumlarında mevcudiyeti bunu zorunlu kılmaktadır. Bu yöetmeliğin tohumları GDO denetiminden hariç tutması yanlıştır.

2- Madde 4- Uzmanlar listesini tarım bakanlığının oluşturması
yanlıştır.

ALTERNATİFİMİZ: Uzmanlar listesi yerine ETİK KURUL OLUŞTURULMALIDIR. ETİK KURULUN OLUŞUMU HÜKÜMET OTORİTELERİNDEN BAĞIMSIZ GENETİK UZMANLARINDAN,
BAROLARDAN, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN oluşmaldır.


3- *MADDE 5 - *(1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olan GDO lu
gıda ve yemlerin işleme ve tüketim amacıyla ithali, piyasaya sürülmesi,
tescili, ihracatı ve transit geçişleri yasaktır. Gümrük idarelerince bu
Yönetmelik kapsamındaki ürünler için GDO ya ilişkin ek bir belge aranmaz.


"Gümrük idarelerince bu yönetmelik kapsamındaki ürünler için GDO'ya
ilişkin ek bir belge aranmaz." ibaresini koyunca Gümrüklerin elini kolunu
GDO'lu ürünler konusunda bağlamış ve etkisizleştirmiş oluyorsun.

Ülkemize ithalatta ,transit geçişlerde GDO'lu ürün veya GDO'suz ürünü gümrüklerimiz bu maddeye göre denetleyemeyecek. Gümrükler ,mesela transit geçen bir gıda veya yem maddesine şunlara bakacak; Fatura, konşimento, klasik sağlık sertifikası.


*ALTERNATİFİMİZ::* Gümrük idarelerince bu yönetmelik kapsamındaki
ürünler için malın mahreç ülkesinden GDO'SUZ luk sertifikası aranır.


*Ancak bu madde ile GDO Lu ürünlerin ülkeden transit geçişini , ithalatını,
ihracatını denetim altına almış olunur.*


*Madde 5-(2)* ) İthal edilen, üretilen veya dağıtımı yapılan GDO lu gıda veya yemin çevre, insan veya hayvan sağlığı açısından olumsuzluğu tespit edildiğinde, gıda veya yem işletmecisi sağlığı ve çevreyi korumak amacıyla gerekli tedbirleri almak, Bakanlığı, diğer ilgili mercileri ve tüketicileri acilen bilgilendirmek ve söz konusu gıda veya yemi, piyasadan geri çekmek zorundadır.


*Firma dediğimiz nedir ? Dört kağıt parçası. Firma bu durumu gördüğünde malları çekmemek için firma ortakları kayıplara karışırsa ,firmanın madden içi boşaltılırsa , tarım bakanlığının çek mallarını piyasadan tebliğatına nasıl uyacak. Burada " gerekli tedbirleri almak" tabiri müphem bir ifadedir.*


*ALTERNATİF:* a) Gdo'lu ürün ithalatı esnasında ithalatçı firmadan
oluşabilecek risklere karşılık banka teminat mektubu alınır. Bu banka
teminat mektubu miktarı malın CIF bedelinin ... aşağı olamaz.

İthal edilen, üretilen veya dağıtımı yapılan GDO lu gıda veya yemin çevre, insan veya hayvan sağlığı açısından olumsuzluğu tespit edildiğinde, gıda veya yem işletmecisi sağlığı ve çevreyi korumak amacıyla gerekli tedbirleri almak, Bakanlığı, diğer ilgili mercileri ve tüketicileri acilen bilgilendirmek ve söz konusu gıda veya yemi, piyasadan geri çekmek zorundadır. Yapılan tebligata rağmen 15 gün içinde malları piyasadan çekmez ise teminatı gelir kaydedilir.


Madde 5- (8) GDO suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO suz
olduğuna dair ifadeler bulunamaz.

Rekabete aykırı bir maddedir. GDO'suz ürünler lehine pozitif
ayrımcılık yapılması gerekirken GDO 'lu ürünler lehine pozitif ayrımcılığı bu madde kapsıyor !


ALTERNATİF: GDO 'lu ürünlerin etiketinde ürünün GDO'lu olduğuna dair
ifadeler bulunması zorunludur. Bu ifadeler .... PUNTODAN AŞAĞI
OLAMAZ.


*MADDE 6 - *(1) Her bir GDO için, bilimsel esaslara göre değiştirilmiş
gen ya da genler esas alınarak bir defaya mahsus olmak üzere Komiteler
tarafından risk değerlendirmesi yapılır.

ALTERNATİF: Her bir GDO için, bilimsel esaslara göre değiştirilmiş
gen ya da genler esas alınarak bir defaya mahsus olmak üzere Komiteler
tarafından risk değerlendirmesi yapılır. Bu risk değerlendirmesi resmi gazetede
yayınlanır.;

*MADDE 6 -* (3) Bakanlık onaydan önce, GDO ile ilgili Komite kararını kamuoyunun görüşlerine açabilir.


ALTERNATİF: Bakanlık onaydan önce, GDO ile ilgili Komite kararını
kamuoyunun görüşlerine açar. Üniversitelerin ilgili bölümlerinin görüşünü alır.
Tüm görüşler ve itirazlar resmi gazetede yayınlanır.


5) Bakanlık, izin verilen GDO ve diğer GDO larla ilgili bilgileri
Bakanlık internet sitesinde yayımlar.


ALTERNATİF: Bakanlık, izin verilen GDO ve diğer GDO larla ilgili
bilgileri Bakanlık internet sitesinde ve resmi gazetede yayınlar.

(7) İzin, karar belgesinde belirtilen koşulların ihlali
veya olası zarar ve risklerle ilgili yeni bilimsel bilgilerin edinilmesi, kullanım sonucunda olumsuz sonuçların ortaya çıkması durumunda, Bakanlıkça iptal edilir. İzni iptal edilen GDO ve ürünleri toplatılır ve imha edilir.

ALTERNATİF: İzin, karar belgesinde belirtilen koşulların ihlali veya
olası zarar ve risklerle ilgili yeni bilimsel bilgilerin edinilmesi,
kullanım sonucunda olumsuz sonuçların ortaya çıkması durumunda, Bakanlıkça
iptal edilir. İzni iptal edilen GDO ve ürünleri toplatılır ve imha edilir.

Toplatma ve imha masrafları firmanın banka teminat mektubundan tahsil
edilir.


*Komite*

MADDE 7 - *(1) Bakanlık tarafından GDO ile ilgili bilimsel ve teknik verileri araştıracak, yorumlayacak ve görüş oluşturacak, görev süreleri iki yıl olan uzmanlar listesi teşkil edilir. Uzmanlar listesi, Bakanlık TAGEM, TÜGEM, KKGM birimlerinden temsilciler ile üniversiteler, TÜBİTAK ve araştırma enstitülerinde görevli konu ile ilgili uzman veya öğretim üyelerinden oluşur. Uzmanlar listesinden Bakanlık tarafından belirlenecek on bir üyeden oluşacak bir komite her bir başvuru için ayrıca oluşturulur.


ALTERNATİF: ETİK KURUL OLUŞTURULMALIDIR (Bakanlıktan bağımsız, Üniveristelerin genetik bölümlerinde uzman veya öğretim üyelerinden
oluşan bir genel kurulun seçeceği bir etik kurul oluşturulmalıdır.

Gerekçemiz: GDO'lar konusunda firmaların hükümetleri, hükümetlerin bir
diğer hükümetleri etkilediği gerçeği ile yürütme organlarından bağımsız bir
etik kurul oluşturulmalıdır. Etik kurul kendi çalışma yönetmeliğini kendi hazırlamalıdır. Tüm bunlarda ancak yönetmelikle değil Biogüvenlik yasasında
düzenlenebilir.


*Komitenin görev ve yetkileri*


MADDE 8 - (1)


Alternatifimiz: Komite yerine Etik kurul görev ve yetkileri olmalıdır.


*Çalışma grupları*


MADDE 10

Alternatifimiz : Çalışma grupları TAGEM tarafından değil, Etik kurul
tarafından düzenlenmelidir.*


* *
*İthalat*


MADDE 11

4. şık eklenmeli ve şöyle olmalı: her bir ithalat işleminde gdo lu
ürünlerin gdo analiz raporları firma ,ürün marka adları resmi gazetede
yayınlanmalıdır.


YÖNETMELİKTE VEYA BIOGUVENLIK YASASINDA OLMASI GEREKEN EN CAN ALICI HUSUSLAR:

1- Gümrüklerde;Tohum, gıda ve gıda ürünleri yem ve yem ürünleri vb.
maddelerde menşei ülkeden GDO'LU ,GDO'SUZ SERTİFİKASI VE AMBALAJDA GDO'SUZ , GDO'LU şartının konulmasıdır.


2- Bakanlığın atadığı denetim komitesi değil, yürütme organlarından
bağımsız ETİK KURUL oluşumudur.

www.acikistihbarat.com

BİZİ KİM DÖVÜYOR
Prof.Dr. Tayfun Özkaya
15 Kasım 2009

Boksörler ringde dövüşüyor. Daha birinci raunda birisi çok sert yumruklar alıyor. Raunt sonunda antrenörü “çok iyiydin, rakibin sana dokunamadı bile” diyor. İkinci raunda da bizimki epey dayak yiyor. Antrenör gene “çok iyiydin” gibi laflar ediyor. Üçüncü raunda da aynı şeyler olunca, boksörümüz “dikkat et, bu hakem beni fena halde dövüyor” diyor.

GDO konusu da bu fıkraya benzemeye başladı.

Tarım Bakanımız Sayın Eker, kendisinin de bir ürünün doğal yapısının bozulmasına karşı olduğunu belirterek "Ben de bilerek GDO'lu ürün yemem. Tabiata bu manadaki müdahaleye karşıyım." diye konuşuyor.

20 Ekim’de AKP Kadın Kolları için Ankara’da bir toplantı organize ediliyor. Toplantıda Sayın Emine Erdoğan “GDO’ların büyük bir tehdit olduğunu” söylüyor, insan sağlığına verdiği zararları anlatıyor.

AKP Grup Toplantısında 3 Kasımda Sayın Tayyip Erdoğan: “Bu son dönemde yine genleriyle oynanan gıda ürünleri noktasında Gıda Tarım Bakanlığımızın yayınladığı bir yönetmelik var. Şimdi medya bu konuyla ilgili maalesef Bakanımızın veya Bakanlığımızın yayınladığının tam aksine, bunu teşvik ettiği manasına köşe yazıları, haberler yapıyor. Tam aksine bu yönetmelik bunu teşvik eden değil, engelleyen, durduran bir yönetmeliktir” diyor.

Gene Radikal Gazetesindeki bir habere göre Sayın Tayyip Erdoğan partisinin Merkez Yürütme Kurulu Toplantısı’nda “Bu ürünler zararlı olsa Amerika’da serbest olur mu” diye soran bir partiliye “ABD’de görmedin mi herkes obez, şöyle delikanlı biri var mı...” demiş.

Bu haberlerden anladığımıza göre GDO’ya bütün yöneticilerimiz karşıdır. Ancak İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası başkanımız Ahmet Atalık’ın da dediği gibi 26 Ekimde yayınlanan yönetmelik GDO’ların ve ürünlerinin ithalatını, işlenmesini ve ihracatını düzenleyen kuralları içermektedir. Tarım Bakanlığı yetkilileri bu yönetmeliğin GDO’ların ülkemize girişini kesinlikle önleyeceği konusunda ithalat başlıklı 11 maddesini örnek vermekte ve 2. bendinin (c) fıkrasını kamuoyuyla paylaşmakta, kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedirler. Bu fıkraya göre sınırlarımıza gelen gıda veya tarım ürünü “GDO’suz” diye beyan edilir ancak “GDO’lu” çıkarsa bunların girişine izin verilmeyecek. Yani yalan beyanda bulunanın ürünü ülkeye sokulmayacak. Oysa aynı maddenin 1. bendinde belirtildiği üzere doğru beyanda bulunur ve ürününüzü kahramanlar gibi “GDO’lu” olduğunu söylerseniz ve ithalatta istenilen belgelerinizi sunarsanız ülkeye sokarsınız.

Yönetmelik hükümlerine göre oluşturulacak “komite” ülkemize girmesine izin verilen GDO’ları tespit edecek. İlginçtir, komite onayı olmayan GDO’lu gıda ve yemler dahi bu genetik materyalleri binde 5’in altında içermeleri halinde ülkemize girebilecekler. Yani, GDO’ları kesinlikle yasakladığı söylenen bu yönetmelik, ülkemize girişine izin verilmeyecek GDO’lara bile açık kapı bırakmaktadır.

Bizi kim dövüyor?

Odatv.com

25 GDO'lu daha soframıza girecek
31 Temmuz 2010

Daha önce sadece GDO’lu mısır ve soyaya izin veren Bilimsel Komite, aldığı son kararla GDO’lu şekerpancarı, maya, patates, pamuk, bakteri biyokütlesi ve kolzanın da Türkiye'ye ithalatının yapılmasına izin çıkardı.

Böylece bugüne kadar Türkiye’ye genetiği değiştirilmiş 9 çeşit mısır, 3 çeşit soya, 3 çeşit kanola, 6 çeşit pamuk, 1 çeşit şekerpancarı, 1 çeşit maya, 1 çeşit patates, 1 çeşit bakteri biyokütlesi olmak üzere toplam 25 çeşit genetiği değiştirilmiş ürün ithalatına izin verildi. Genetiği değiştirilmiş (GDO) 25 çeşit tarımsal ürünün ithalatına izin verildi. GDO Bilimsel Komite kararlarına göre bugüne kadar genetiği değiştirilmiş mısır, soya şekerpancarı, maya, patates, pamuk, bakteri biyokütlesi ve kolza(kanola)’nın toplam 25 çeşidine ithalat izni verildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 26 Ekim 2009’da Resmi Gazete’de yayınlanan “Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik” ile GDO’ lu ürünlerin Türkiye’ye girişinin yasaklanacağı iddia edilmişti. Bakanlık önce 27 ürünü GDO analizine tabi tutulacağını açıklamış ancak tepkiler üzerine ve yeterli laboratuar altyapısı olmadığı için analize tabi tutulan ürün sayısı 9’a indirilmişti. Bu 9 üründen domates, papaya ve çeltik hariç diğer 6 ürünün ithalatına izin verildi. Analize tabi tutulacak listede yer almayan maya ve bakteri biyokütlesinin de ithal edilmesi dikkat çekiyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlanan Bilimsel Komite kararlarına göre bugüne kadar Türkiye’ye genetiği değiştirilmiş 9 çeşit mısır, 3 çeşit soya, 3 çeşit kolza (kanola), 6 çeşit pamuk, 1 çeşit şekerpancarı, 1 çeşit maya, 1 çeşit patates, 1 çeşit bakteri biyokütlesi olmak üzere toplam 25 çeşit ürünün girişine izin verildi.

GDO'LU PAMUĞA İZİN

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlanan Bilimsel Komite’nin 3. ve 4. toplantısında alınan kararlara göre, Türkiye’ye ithalatına izin verilen “genetiği değiştirilmiş MON1445-2 pamuk, MON15985-7 pamuk, MON1445-2 x MON15985-7 melez pamuk çeşitlerinin yem, gıda (rafine yağ) ve pamuk lifi olarak kullanıldığında, mevcut bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağı beklenmektedir” görüşüne yer verildi.

Aynı kararda MON531-6 kodlu pamuk, MON531-6XMON1445-2 kodlu pamuk, LLCotton 25 pamuk çeşidi için ise “Yem, gıda(rafine yağ) ve pamuk lifi olarak kullanıldığında herhangi bir risk oluşturmayacağı kanısına varılmıştır” denildi. Bu üç çeşit pamuk için “insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen etki oluşturmayacağı “ ibaresinin yer almaması dikkat çekiyor.

GEN KAÇIŞINA ÖNLEM TALEBİ

Bilimsel Komite kararlarında genetiği değiştirilmiş kolza (kanola) için gen kaçışı uyarısı yapıldı. Kararda GT 73 kolza,T45 kolza ve MS8 X RF hibrid kolza çeşidi için “yem, gıda (rafine yağ) olarak kullanıldığında mevcut bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağı beklenmektedir. Ancak, ülkemizde bu türün yabanileri bulunduğundan gen kaçışının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması önerilmektedir” görüşüne yer verildi.

Uzmanlara göre, genetiği değiştirilmiş organizmaların(GDO) çevre açısından en önemli riski gen kaçışıdır. Bugüne kadar yapılan araştırmalar özellikle kolzadan, şeker pancarından, mısırdan yabani akrabalarına gen geçişi olduğu tespit edildiği biliniyor. Genetiği değiştirilmiş bir ürün üretildiğinde bundan yabani akrabalarına gen geçişi olacağı için genetik kirliliğin olma olasılığı yükseliyor. Bilimsel komitenin kolza için gen kaçışı uyarısı yapması Türkiye’ye ithal edilen kolza çeşitlerinin ekiminin de yapılacağı kuşkusunu doğuruyor.

GDO'LU ŞEKER PANCARI

Bilimsel Komite kararı ile ilk kez genetiği değiştirilmiş şekerpancarı ithalatına da izin verildi. Kararda, “H7-1 şeker pancarı çeşidinin yem, gıda olarak kullanıldığında mevcut bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağı beklenmektedir” denildi.

Şekerpancarı üretimini kota ile sınırlayan ve üreticileri alternatif ürünlerin üretilmesi için destek veren Türkiye’nin GDO’lu şekerpancarı ithal etmesi dikkat çekiyor.

FAST-FOOD PATATESİ DE GDO'LU

İlk kez resmi olarak ithalatına izin verilen genetiği değiştirilmiş amilopektin patates çeşidi fast-food zincirlerinde kızartmalık patates olarak kullanılıyor. Bilimsel Komite, EH92-527-1 patates çeşidinin doğrudan gıda ve yem olarak kullanılmasının uygun olmayacağına karar verirken bu patates çeşidine ait ürünlerin yalnızca endüstri amaçlı (kağıt ve kimya) kullanılabileceği görüşüne vardı.

LİSTEDEN ÇIKARILAN MAYA VE BAKTERİYE İZİN

Bilimsel Komite kararları arasında en çarpısı olanı ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın geçen yıl Kasım ayında analize tabi tuttuğu 27 ürün arasında yer alan ancak daha sonra listeden çıkardığı genetiği değiştirilmiş maya ve bakterinin de ithalatına izin verilmesi oldu. Bilimsel Komite, “genetik olarak değiştirilmiş ve kurutularak öldürülmüş bakteri biyokütlesi PL73’ün yem katkısı olarak kullanıldığında, eldeki bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağı beklenmektedir” görüşü ile bu bakterinin ithalatına izin verdi.

“Genetik olarak değiştirilmiş, kontrollü ısı kullanılarak öldürülmüş MT 663/Pmt742 veya Pak729 maya biyokütlesi canlı GDO içermediğinden, yem katkısı olarak kullanıldığında, eldeki bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağı beklenmektedir” görüşünün yer aldığı Bilimsel komite kararı ile genetiği değiştirilmiş mayaya da ithalat izni verildi.

Daha önceki kararlarda genetiği değiştirilmiş 3 çeşit soya ve 9 çeşit mısır ithalatına izin verilmişti. Böylece Türkiye’ye bugüne kadar toplamda 25 çeşit GDO’lu ürünün girişine resmen izin verilmiş oldu.

KARARLARIN DİLİ TEREDDÜTLÜ

GDO Bilimsel Komite kararlarında “mevcut bilgiler ışığında”, “insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağı beklenmektedir” gibi kesin olmayan ifadelerin kullanılması dikkat çekiyor. Uzmanlar, Bilimsel Komite üyelerinin GDO’lu ürünlerin doğuracağı zararlar nedeniyle tüketicilerin hukuki yollara başvurmasından kaçınmak amacıyla kesin olmayan ifadeler kullandığına dikkat çekiyor.

HANİ GDO YASAKLANMIŞTI

“Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik” yayınlandığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve bakanlık bürokratları yaptıkları açıklamalarda bu yönetmelikle GDO’ lu ürün ithalatının yasaklandığını iddia etmişti.

İthal edilen GDO’lu ürün çeşitleri

Ürün Çeşit sayısı

Mısır 9

Pamuk 6

Soya 3

Kolza(kanola) 3

Şekerpancarı 1

Patates 1

Bakteri 1

Maya 1

Toplam 25

Tarım Bakanlığı’nın GDO analizi yaptığı ürünler

-Mısır,

-Soya

-Kanola

-Pamuk

-Papaya

-Domates

-Şeker Pancarı

-Çeltik-Pirinç

-Patates

Akşam

Biyogüvenlik Kurulu, GDO'lu 26 çeşit mısır ve şekerpancarının ithaline izin vermedi
27 Nisan 2013



GDO'lu ürünler hakkında tartışmalar sürerken, bu konuda kritik bir karara imza atıldı.

Biyogüvenlik kurulu, 26 GDO'lu ürünün Türkiye'ye getirilmesine yönelik talepleri oy birliği ile reddetti.

GDO'lu ürünleri riskli bulan kurul, bu konuda üniversitelere ve TÜBİTAK'a çalışma yapması için çağrıda bulunma kararı da aldı.

Genetiği Değiştirilmiş Organizma olarak ifade edilen GDO'lu ürünlerin yem olarak kullanılması, insan sağlığını da etkiliyor.

GDO'nun yemle hayvandan insana geçtiğini gösteren bilimsel çalışmalar bulunuyor.
TRT
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TIBBÎ DÜŞÜNCELER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com